2020. szeptember 21., hétfő,  Máté és Mirella
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. február 10., hétfő
Denevér hozhatta a kígyótól
Az influenzás fertőzések tetőzését koronázta meg az új járvány
Szerző: László Erzsébet
Mindent bevet az új járványt hozó koronavírus, hogy megnehezítse az ellene való védekezést. A hírek szerint a kígyótól a denevér vehette át, és tőle fertőződhetett meg az ember, tehát állati vírusról van szó, mely a mutáció során is átalakult. Ennek következtében már az emberre is fertőzővé vált. Világszerte megindult a védekezés ellene akkor, amikor hazánkban az influenzajárvány tetőzése közeleg.

A kínai Vuhan tartományban kezdődött a koronavírus-fertőzés (Forrás: thedoctors.co.nz)

 

Nem olcsó a koronavírus tesztvizsgálata – vezet a részletekbe dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos főorvos –, melynek során köpetből, székletből vettek mintát, Németországban fejlesztették ki, drága, és Kínában sem mindenki jut hozzá. A betegség, bár rendkívül súlyos is lehet, nem mindenkinél okoz halált – szögezi le a főorvos –, a február 9-ei adatok szerint több mint 33 ezer fertőzött közül 800 körüli a halottak száma, ez csupán néhány százalékos elhalálozást jelent. Nagyobb arányban az 55 év feletti férfiak betegszenek meg, és a halálos áldozatok is magasabb százalékban a férfiak közül jelentkeznek.

 

Kifejezetten érzékenyek a betegségre, így jobban veszélyeztetettek a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők. A mostani influenzaszezon idején a koronavírus megjelenése rendkívül veszélyes. A főorvos ezért az influenza elleni védőoltás szükségességét most még inkább hangsúlyozza, főleg idős betegeknél. Emellé fokozott, összehangolt védelmi szolgálat szükséges.

 

Dr. Árus Tibor háziorvos főorvos

 

– A korábban jól működő ÁNTSZ helyett most a kormányhivatal népegészségügyi osztálya látja el a feladatot, mely mellé most kormányzati válságstábot állítottak fel – mutatott rá dr. Árus Tibor.

 

A koronavírussal fertőzött betegnél a legnagyobb feladat a légzési nehézségek, a normális élet működési paramétereinek biztosítása, a keringés, a lázcsillapítás, a légzés segítése. A betegeket elkülönített osztályokon, védőfelszerelésekben gyógyítják a dolgozók.

 

A főorvos kérdésünkre elmondta, hogy négy-ötévente jelennek meg világjárványok, mint korábban a SARS, a MERS, a madárinfluenza. Amíg ezek ellen nincs biztonságos védőoltás, addig immunrendszerünk védelmére vagyunk kárhoztatva.

 

A hazai influenzajárványról dr. Árus Tibor kifejtette, hogy jelenleg nincs kifejezetten járvány, ugyan 20-25 százalékkal több a beteg, de nagymértékű halmozódást, napi 150-200 pácienst nem kellett ellátni. A kedvező arány valószínűleg annak is köszönhető, hogy a lakosság nagyjából 10 százaléka kéri a védőoltás beadását. (Az oltóanyagot november elején kapják meg az orvosok, ami tavaszig rendelkezésre áll.)

 

A  vírus neve: 2019-n CoV (Forrás: hu.vikipedia.org)

 

Az influenza a fiataloknál általában könnyű lefolyású, az időseknél gyakrabban alakul ki szövődmény. A főorvos megerősítette, hogy a vitaminok szedésével erősebbé, ellenállóbbá válik a szervezet, a C, az A, az E, valamint a D3 vitamin ajánlott. Időseknek a Broncho-vaxom kúra jelent még nagy segítséget, hiszen ez a légúti fertőzések elleni immunitást fokozza. Ajánlható még az ötévenként beadható pneumo23 tüdőgyulladás elleni injekció.

 

Akik influenzás betegségben szenvednek, célszerű szájmaszkot viselniük, hogy egészséges embertársaikat ne fertőzzék meg. Ugyancsak fontos, hogy kerüljék a sűrűn látogatott helyeket – üzleteket, pályaudvarokat, mindent, ahol tömegek fordulnak meg –, s ha szövődmények lépnek fel, kifejezetten kíméljék a szervezetüket.

 

Az influenzajárvány szokás szerint március közepéig, végéig tart, általában a melegebb idő beálltával csökken jelentősen az intenzitása.

Kínában sokan egészségügyi maszkot viselnek azok, akik zsúfolt helyeken fordulnak meg (Forrás: businessinsider.com).jpg1.jpg

 

 

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.