2021. június 15., kedd,  Jolán és Vid
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. február 09., vasárnap
Embercsempész afgánok
A Svédországban élőket kiutasították Magyarországról - Trágár lőkösházi edző - Gyulai kábítószer-termesztő
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, az Orosházi Járási Ügyészség indítványa alapján, kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt tartóztatott le a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy 20 éves büntetett előéletű orosházi férfit január 29-én. A munkanélküli fiatal férfi és egy nő január 25-én, éjszaka azért mentek egy orosházi cég Vásárhelyi úti telephelyére, hogy színesfémet lopjanak. A férfi a kerítést letaposva bement a telehelyre, ahonnan 90 ezer forint értékben vitt el ólmot, forrasztó ónt és nyomtatott áramköröket, a nő addig kívül figyelt. A sértettnek okozott kár a lefoglalással megtérült. A férfi ezelőtt legalább öt alkalommal lopott színesfémet ugyanarról a telepről, és két akkumulátor lopása is a számlájára írható. A férfi cselekményeit a vele szemben folyó másik büntetőeljárás alatt követte el. A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt a bűnismétlésétől is alappal lehetett tartani. A nyomozási bíró egy hónapra rendelte el a férfi letartóztatását. Embercsempészés bűntette miatt ítélt el a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján két, Svédországban élő, afgán állampolgárt a Battonyai Járásbíróság január 27-én - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat az ügyészség a gyulai férfi ellen. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

A férfi, a nő, és a nő két kiskorú gyermeke 2019. május hó 19-én, repülővel érkezett Svédországból Romániába, Bukarestbe. Onnan vonattal Temesvárra utaztak, autót béreltek, hogy Magyarországra utazzanak. Útközben vették észre, hogy a nő és a két gyermek úti okmányai Bukarestben maradtak, ezért elhatározták, hogy amíg a férfi a személygépkocsival a határátkelőhelyen belép Magyarország területére, addig a nő a két gyermekkel gyalogosan a zöldhatáron keresztül lépi át a határt. A férfi a Battonya Közúti Határátkelőhelyen belépett Magyarország területére, eközben a nő és gyermekei a román–magyar államhatárt engedély nélkül, nem megengedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, a zöldhatáron keresztül lépték át. Dombegyházán, az Aradi út mellett, az árokban elbújva várakoztak, amíg 18 óra körül megérkezett férfi, és személygépkocsijába felvette őket. A határrendészek Dombegyházán vonták intézkedés alá őket. A Battonyai Járásbíróság mindkét terheltet 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette és 3 évre kiutasította őket Magyarország területéről.


A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján, zaklatás vétsége miatt 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Békéscsabai Járásbíróság január 28-án egy büntetett előéletű, 42 éves lőkösházi férfit. A férfi az egyik csapat edzőjeként vett részt a 2019. május 11-én, Lőkösházán megrendezett U19 labdarúgó mérkőzésen, amelynek során trágár szavakkal minősítette a játékvezető tevékenységét. Ezért a játékvezető a korláton kívülre küldte, azonban a terhelt magatartásával ezután sem hagyott fel. Másnap hajnalban, az egyik közösségi oldalon több üzenetet is küldött a játékvezetőnek, akit félelemkeltési céllal fenyegetett meg, hogy „kivárlak te gyökér”, „nyaralni nem mész el”, „megtalállak, és hidd el, nem fogsz csalódni”.


A Békéscsabai Járási Ügyészség 6 rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás miatt emelt vádat egy munkanélküli, többszörösen büntetett előéletű 30 éves békéscsabai férfival szemben, aki Békéscsaba különböző pontjairól legalább 4 darab kerékpárt tulajdonított el és két mobiltelefon ellopása is a terhére róható. Az egyik telefont szórakozóhely asztaláról, a másikat háziorvosi rendelő várójában, őrizetlenül hagyott kabát zsebéből emelte el. Az egyik kerékpárlopásnál társa is volt, a 35 éves férfinak társtettesként, szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétség miatt kell felelnie. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a 30 éves férfit felfüggesztett börtönbüntetésre, míg társát közérdekű munka büntetésre ítélje.


Termesztéssel és megszerzéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 54 éves, büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki 2019-ben, ismeretlen körülmények között 16 darab vadkender magot szerzett meg és azokat gyulai, Sióréti tanyáján elültette és gondozta, majd a leszüretelt növényi anyagot gyulai lakóhelyén és a tanyáján tartotta. A 2019. augusztus 15-i házkutatáson a terhelt ingatlanjaiban a növényegyedeken kívül kábítószer tartalmú növényi törmeléket, növényőrlőket és digitális mérlegeket foglaltak le. Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a lefoglalt holmit kobozza el és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 800 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

 

A Gyulai Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, kifosztás bűntette, 4 rendbeli, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 18 éves büntetett előéletű békési férfi ellen, aki a cselekmények elkövetésekor fiatalkorú volt. Az egyik lopásnál társa volt egy szintén 18 éves, büntetett előéletű békési férfi. A fiatal elkövető a 2019. január 25-ét megelőző napokban Békésen, a buszpályaudvaron meglátta korábbi osztálytársát, egy 15 éves értelmi fogyatékos fiút, megtetszett neki a kabátja, és elhatározta, hogy megszerzi. Behívta a 15 éves sértettet a buszpályaudvar mellékhelyiségébe, ott azzal fenyegette meg, hogy megveri, ha nem adja át a kabátját. A megfélemlített fiú próbálta visszautasítani a követelést, de végül nem mert ellenkezni és hagyta, hogy a terhelt levegye róla a kabátját. A kiskorú sértett lakásotthoni nevelője észlelte, hogy a fiú nem hordja a kabátját, ő tett feljelentést. A fiatalkorú terhelt 2019. január 25-én, éjszaka lopási szándékkal bement egy Békés, Vadvirág utcai családi házba, ahol ismerős család lakott és ahová bejáratos volt. Az egyik szobában alvó sértett mellől elvette a táskáját és abból 5 ezer forintot vett ki, majd távozott. Még ugyanezen éjszaka betört egy Szabadkai utcai családi házba is, a kerítésen átmászott és a ház bejárati ajtajának üvegét betörve kinyitotta az ajtót. Mobiltelefont, 26 ezer forint és ezüstgyűrűt zsákmányolt. Ez utóbbi esethez hasonlóan még 2018 augusztusában két lakásba is betört, ahol szintén ismerte az ott lakókat és bejáratos volt az ingatlanba, készpénzt és mobiltelefont tulajdonított el. A két terhelt 2019 december végén mezőberényi diszkóban szórakozott, majd zárás után visszatértek a szórakozóhelyre, a bejárati ajtó zárszerkezetét kifeszítették és 3 üveg tömény szeszes italt, 1 üveg üdítőt tulajdonítottak el. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a hat bűncselekményt elkövető fiatal férfit javítóintézeti nevelésre, míg egy betörésben részt vevő társát elzárás büntetésre ítélje, a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeknek adjon helyt, és kötelezze a terhelteket a több mint 450 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.


Az Orosházi Járási Ügyészség szabálysértési értékre, több közokirat, magánokirat egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy büntetlen előéletű 50 éves orosházi férfival szemben, aki 2019. július 20-án, orosházi élelmiszerüzletben hagyott autóstáskát tulajdonított el. A táskában 11 ezer forint volt, és a sértett különféle személyes iratai. A terhelt a pénzt magához vette, a táskát és az iratokat a Deák Ferenc utcában, bokros részen eldobta, ahol a nyomozás során meg is találták azokat.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.