2020. január 29., szerda,  Adél
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. október 06., vasárnap
Simonka György nem kívánatos személy Orosházán
Tüntetés a vádlott képviselő ellen – a helyi Fidesz szerint elvileg ártatlan is lehet…
Szerző: Kiss A. János
Tüntettek csütörtökön este Simonka György – pillanatnyilag – 8 és fél esztendős szabadságvesztéssel fenyegetett országgyűlési képviselő lemondását követelve Orosházán. A városháza elé összehívott demonstrálást Fetser János, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Szolidaritás és a Liberlisok nevében hirdette meg a jövőért, a közélt tisztaságáért aggódva.

Válasz az orosházi Fidesz- és önkormányzati vezetésnek?

 

Az orosháziakat a tüntetésre meghívó hirdetés utalt arra, hogy példanélküli az az eset, mely most Simonka György nevéhez kötődik. Felhívják a figyelmet, arra, hogy a bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalással és más súlyos bűncselekményekkel az ügyészség részéről megvádolt fideszes országgyűlési képviselő méltatlanná vált a közmegbízatásra, s nincs helye tovább a közéletben, többek között azért sem, mert bemocskolta Orosháza nevét is. Ezt nyomatékosítja az a megjegyzésük, hogy ugyanígy távozniuk kell azoknak a fideszhez kapcsolódó képviselő-testülti tagoknak, akik „szó nélkül asszisztáltak Orosháza kifosztásához”.

 

Minthogy a parlamenti pártok helyi szervezetei között megkötni tervezett választási megállapodásból – így a teljes ellenzéki összefogásból – az MSZP-szervezet kihátrált, a tüntetésre összegyűltek száma is elmaradt a decemberi hasonló tiltakozás során látottaktól, s bár az előadók mindent megtettek, a tiltakozás hőfoka is elmaradt az említett időben tapasztaltaktól. Ezzel együtt is hatékony protestálás színhelye volt a rendezvény. A kormányoldal zavarodottsága, félelme sütött át azon, hogy – a vezérszónok, Fetser János elmondása szerint – a város jegyzője megtagadta, a hangosításhoz. a felszólalók csekély megvilágításához szükséges elektromos áram biztosítását. Máshonnan odavezetett árammal a hangosítás megoldódott, de az előadók láthatósága kisebb volt a reméltnél. Így aztán az is kiderülhetett, hogy a főbejárat előtti (hangulat)világításból több izzó fénye eleve hiányzik…

 

A tüntetésre érkezettek

 

A tények mellé felsorakoztatott érvek megfogalmazásával előbb Tóth Sándor (Párbeszéd) és dr. Fülöp Zoltán (Liberálisok) vázolták fel Simonka György jogállamiságot, demokráciát, törvényességet semmibe vevő sokéves „országlását”. Ezt követően felolvasták Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szolidaritást, egyetértést sugalló levelét, melyet a tüntetőknek küldött. 

 

Nagy ováció fogadta az MSZP talán leghitelesebb politikusát, a nyilvánosságból jól ismert Korózs Lajos országgyűlési képviselőt. A Fidesz vezetését, tevékenységét a szociológus Magyar Bálint egyik megállapításával jellemezte: „Ez a szervezett felvilág.” Azért nem alvilág, mert szavazati túlsúlyukkal olyan „testreszabott” törvényeket hoznak önmaguk számára, melyek révén nincs szükségük a törvények kijátszására. Korózs Lajos utalt arra, hogy a kiskirálykodó Simonka György nem egyedüli felelőse a törvénytelenségeknek: társai ebben a családtagjai, a neki segítséget nyújtó térségbeli polgármesterek, a törvényesség biztosítására hivatott jegyzők.

 

Balról jobbra: Fetser János, dr. Fülöp Zoltán és Tóth Sándor

 

Vezérszónokként Fetser János szólította meg a jelenlévőket. Szenvedélyes szavakkal mutatott rá arra, hogy Orosháza fideszes vezetése kiárusította Orosházát Simonka Györgynek. Példák hosszú sorával igyekezett alátámasztani mindezt. Többek között reagált arra is, hogy a Fidesz orosházi szervezetének vezetője szerint Simonka Györgyöt is megilleti az ártatlanság vélelme. Ez a büntetőjog területén helytálló, ám a politikai felelősséget nem odázhatja el. Ezért pártjának is kötelessége lenne Simonka György közéletből való kizárását elősegíteni. Az orosházi választóknak pedig követelniük kell ezt, majd tenniük is szükséges érte. A Fidesz helyi főnöke friss nyilatkozatában azt is kijelentette, hogy a Simonka György mellett további 32 vádlottat felvonultató ügynek nincs orosházi szereplője.

 

(Mindenféle prejudikálás nélkül rá kell mutatnunk, hogy az országgyűlési képviselő tevékenységének büntetőjogi eszközökkel történő értékelése időben úgy 5-6 évvel ezelőttig látszik áttekintettnek, s – tudomásunk szerint – nem témája az önkormányzatok – jellemzően- uniós pályázatainak ilyen vagy olyan kezelése – a szerk.)

 

A tüntetés perceiben még nem volt ismert az, hogy az ügyészség a DK-s Varjú László ellen el kíván járni, amennyiben az Országgyűlés megvonja mentelmi jogát. Amiért ezt szóba kell hoznunk: a Varjú Lászlóra nézve terhelőnek ítélteket nyilvánvalóan Simonka György is elkövette. A vitalap.hu 2019. március 14-ei írásában nyilvánosságra hozta a Fidesz Tótkomlósi Szervezete közelmúltig volt elnökének azt a taggyűlésükön elhangzott állítását, hogy Simonka György hasonló módon járt el, amikor a DK egyik választókerületi vezetőjét találkozóra hívta a tótkomlósi elnök segítségével. Eszerint Takács Ferenc – a volt elnök – maga is jelen volt azon a tavaly tavaszi választással kapcsolatos, azt megelőző  megbeszélésen, mi több, elmondása szerint titokban hangfelvételt is készített e tárgyalásról, melyen Simonka György nem érte el célját. Nem tudni, hogy a jogi szabályozás szerint minden újabb gyanúsításhoz külön kell-e kérni a mentelmi jog felfüggesztését, vagy praktikusan az egy „kikérés” minden más gyanúsításhoz is elegendő-e.

 

Korózs Lajos a Fidesz eredendő bűnére mutatott rá

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.