2020. június 5., péntek,  Fatime
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2019. szeptember 13., péntek
István, a malom
Szerző: Kiss A. János
Hát nem érdekes?! Könnyek, indulatok, fogadkozások, elkeseredés, kiállás – és még millió érzelmi megnyilvánulás – szinte cunamija söpört végig Békéscsabán, amikor május 21-én kiégett az ikonikus szerepű békéscsabai István malom. Azóta eltelt annyi idő, hogy joggal hiheti bárki: immár akár le is zárulhattak azok a hatósági eljárások, melyek hivatva vannak – lennének – a tűzesethez vezető tények feltárására. De most akár meg is lepődhetünk: az akkori sirámok, fogadkozások, ígéretek, felbuzdulások (talán) hamarébb kihűltek, mint a szeretett malom szinte izzási hőfokig felmelegedett falai. Úgy tűnik, a sajtó is – miután simára lerágta a témában rejlő szenzációlehetőségeket – visszavonulót fújt. Így aztán a magára hagyott közhangulat feledésre ítélte a polgárok érdeklődését, s elmaradt a tüsténkedők emlékeztetése is izgalmas ígéreteikre.

Az oltás egy pillanata

 

A vészterhes órákban, napokban sok jól vagy „jól” informált, kétkedő vagy magabiztosan tényeket, látható vagy láthatatlan összefüggéseket sejttető, állító Békés megyei polgár kereste meg a vitalap.hu-t is. Krimibe, vagy pusztán csak büntető törvénykönyvbe illő adatokat, információkat tártak fel előttünk. A sajtó hatékony fellépését kérték, követelték annak érdekében, hogy senki, semmivel ne tudjon „mutyizni”, maszatolni a körülmények felderítése során, s világítsunk meg bizonyos személyi, politikai, üzleti háttereket is.

 

Nem nagy népszerűségre tettünk szert eme ránk számítók körében, amikor elmondtuk, majd egy jegyzetben meg is írtuk, hogy egyelőre hagyni kell a hatóságokat ténykedni. Egyben annak a reményét is megfogalmaztuk, hogy amikor lezárul a tűzvizsgálat, a hatalmas érdeklődésre, s a békéscsabai polgárok által közüggyé avatott malomtűz ügyében joggal elvárt tisztánlátási vágyra tekintettel az illetékesek kiállnak majd a nyilvánosság elé a korrekt tájékoztatásukkal. Úgy tűnik, nem nekünk lett igazunk…

 

Csütörtökön telefonon megkerestük a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Aki a sajtóügyek intézésére megjelölt számon működő telefont felvette, egyedül a tűz keletkezési okát kívánta elmondani. Azért egy ekkora tűz ügyében ez még gilisztányi információnak sem mondható. Végül – vélhetően további kíváncsiskodásunk hatására – ettől is elállt, s milyen jól tette (saját szempontjából)! Megígérte, hogy parancsnoki döntést kér az ügyben, s másnap visszahív. Ha nem is ő, egy kollégája ma megtette ezt. Ő azt ígérte, hogy e-mail segítségével megküldenek információkat. Kis idő múltán újra beszéltünk, akkor viszont azt közölte: az a döntés született, hogy nem kaphatunk semmilyen tájékoztatást a tűzesetről, mert az általuk is végzett tűzvizsgálatról – a vonatkozó törvény szerint – csak a tulajdonost tájékoztathatják, forduljak hozzá bizalommal. Persze, meg kellett kérdeznünk, ki ő, vagy (minthogy annak idején több név is megfordult tulajdonosként a köztudatban) kik ők. Erre kaptunk egy nevet, majd némi zsörtölődésre még egyet. (Egyikükről sem állítanánk, hogy a Fidesz üldözöttjei lennének Békés megyében.) Amikor pedig a tűz keletkezésében megállapítható személyi felelősséget firtattuk, beszélgetőtársunk a rendőrséghez irányított bennünket.

 

Azon ugyan elgondolkodik az ember, hogy a közigazgatás jogszabályi háttere miért tesz egyenlőségjelenet egy lángok martalékává lett, üres kutyaól, illetve egy közérdeklődést kiváltó, minden tekintetben jelentős tűzesetről való tájékoztatás között.

 

Úgy gondolom, hogy a megyei katasztrófavédelem nem nagy fejtöréssel megfelelő tájékoztatást adhatna a polgároknak, ha eltöprengene a közlés célszerű és jogszerű módján, miként – gondolom a jogszabályok betartásával – más megyék, a főváros jelentős tűzeseteiről is megfelelő információkat tesznek közzé a sajtó segítségével.

 

Egyébként megfogadtuk – felerészben – a Békés megyei katasztrófavédők „lepasszolós” tanácsát: a tűzesettel kapcsolatos felelősség kérdésében megkerestük a Békés megyei Rendőr-főkapitányságot. Ma 11 óra 36 perckor küldtük el számukra azt az email-t, melyben tájékoztatásukat kértük. Válaszuk 11 óra 01 perckor landolt számítógépünk felületén…

 

A rendőrségi válasz így szól: „Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében megjelölt ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya foglalkozás körében elkövetett
gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást.
Gyanúsított kihallgatására válaszadásunk időpontjáig nem került
sor. Az eljárás jelenlegi szakaszában a rendőrség a nyomozásról bővebb
tájékoztatással nem tud szolgálni.” Ez a szöveg korrekt és informatív.

 

Ha belegondolok, nem irigylem a békéscsabai polgármestert. Miközben azon munkálkodik, hogy miként, miből, mennyiért lehetne méltó életet lehelni a leégett, városképi jelentőségő, talán műemlékei épületbe, kénytelen a jelenlegi helyzetet objektív adatok hiányában megítélni. Hacsak a két (vagy több) tulajdonos nem mond el neki egyet, s mást a tűzvizsgálat anyagából. Akár szubjektív szelekcióval, amit nyilván nem tilt semmi. Mert vele sem tehet kivételt a katasztrófavédelem, hiszen (régi vasutas kiszólással): „a szabál az szabál”…

 

Déjà vu. A megye egyik, egykori tűzoltóparancsnok-helyettese híres (hírhedt?) volt bürokratikus hajlamáról. Azt már megírtuk egyszer, hogy egy orosházi panelház egyik emeleti lakása tüzének eloltása után, a helyszínen a fiatal újságírónő a keletkezés okát kérdezte meg tőle. A válasz így szólt: „Az biztos, hogy nem mozdonyszikrától”. A másnapi újságban amolyan mini interjúként megjelent a válasza. Pechére aznap váratlanul a megyébe érkezett az országos tűzoltóparancsnok és kísérte. Amikor kiderült, hogy mely helyekre – tanácsi és pártvezetőkhöz – látogat, az egyik megyei parancsnoksági tiszt sorra felhívta a városi tűzoltóparancsnokokat, hogy gondoskodjanak ama helyeken a megyei lapok eltüntetéséről… Ugyancsak ezzel a megyei tűzoltósági vezetővel esett meg, hogy éves beszámolójában szólt a megyei parancsnokság külső kapcsolatairól is. „A sajtóval jó a kapcsolatunk”. Ez a megjegyzés gyakorlatilag a megye egyetlen napilapjára vonatkozhatott. A dolog szépséghibája, hogy az értékélt évben a Békés Megyei Népújság egy kezünkön megszámolható, három-négymondatos kis hírt közölt a megyebeli tűzoltói munkáról – tűzesetekről. Vajon miért van most déjà vu érzésem?!

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.