2020. június 1., hétfő,  Tünde
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. szeptember 13., péntek
Lakáscsalás
A békéscsabai nő jelzáloghitellel terhelt ingatlanát adta el régi ismerősének
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Békéscsabai Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat egy 36 éves békéscsabai nő ellen, aki lakásának eladásakor a vevőt és az ügyvédet is megtévesztette - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség. A vádlott tulajdonában áll egy békéscsabai, Baross utcai kis társasházi lakás, amely pénzintézet jelzáloghitelével terhelt. A vádlott ugyanis még 2007-ben 1 millió 900 ezer forint összegű, ingatlanfedezet mellett nyújtott, svájci frank alapú hitelt vett fel. A hitel törlesztésével a vádlott 2015-ben már elmaradásban volt, az év végén közel 3 millió forintot tett ki tartozása. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a vádlott elhatározta, úgy próbál meg pénzt szerezni, hogy eladja lakását. Talált is rá vevőt, egy régi ismerősét – a későbbi sértettet –, akivel 1,6 millió forint vételárban egyeztek meg, és 2015 szeptemberében adásvételi szerződést is kötöttek az ingatlanra.

 

 The_Balance.jpg

 

 

A vádlott tisztában volt azzal, hogy a banknak a vételárat meghaladó összegű tartozása van, melyet nem tud kifizetni. Ezért törlési engedélyt a banknak nem fog kiadni, ennek ellenére a vádlott a vevőnek és az eljáró ügyvédnek azt állította, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő jelzálogjogot ugyan még nem törölték, de a hitelt már kifizette, ezért az ingatlant tehermentesen tudja eladni. A szerződésben rögzítették, hogy a szerződéskötés napján a vevő 600 ezer forint vételárat adott át a vádlottnak, míg a vádlott vállalta, hogy október közepéig beszerzi a banktól a törlési nyilatkozatot és bemutatását követően a sértett a fennmaradó vételárat megfizeti.

 


A vádlott és a vevő 2015. október 14-én ismételten megjelent az ügyvédi irodában, ahol a vádlott valótlanul úgy nyilatkozott, hogy a törlési nyilatkozatot nem hozta ugyan magával, azonban rövidesen pótolja. A vevő a régi ismeretség és szomszédi viszony miatt a vádlotti állítást nem vonta kétségbe és átadta neki a fennmaradó 1 millió forint vételár hátralékot. A vádlott írásbeli nyilatkozatával hozzájárult ahhoz, hogy a sértett tulajdonjogát a földhivatal bejegyezze. Az ügyvéd az adásvételi szerződést a földhivatalhoz benyújtotta, azonban az a tulajdonjog bejegyzését jogerősen elutasította amiatt, hogy a jelzálogjog jogosult hozzájáruló nyilatkozatát a sértett nem tudta csatolni. A sértett az adásvételi szerződést a vádlott tévedésbe ejtő nyilatkozata miatt kötötte meg; amennyiben tudomása lett volna arról, hogy az ingatlant a vételárat meghaladó tartozás miatt fennálló jelzálog terheli és tulajdonjogot nem szerezhet, úgy a vádlottnak a vételárat nem fizette volna ki.


A Békéscsabai Járási Ügyészség a nő ellen nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat. A járási ügyészség vádiratában a cselekményét beismerő vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére is.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.