2020. január 29., szerda,  Adél
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. szeptember 06., péntek
Beismerte az ügyeleti kuruzslást
A békéscsabai, mentőtiszt végzettségű férfit a szarvasi bíróság pénzbüntetésre ítélte - Az orosházi férfi nevelőanyjától lopott - Ittas vezetők Békés megyében
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, az Orosházi Járási Ügyészség augusztus 28-án, ittas járművezetés vétsége miatt állított bíróság elé egy 35 éves medgyesbodzási férfit. Az eljáró ügyészség gyorsított eljárásban, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és azt beismerő férfit az elkövetéstől számított nyolcadik napon bíróság elé állította, így hozzájárult az eljárás gyors lefolytatásához. A férfi augusztus 20-án, késő este úgy indult el Csanádapácáról Medgyesbodzásra személygépkocsival, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Nevezettet 23 órakor Medgyesbodzáson, a Szent Gellért úton a rendőrök ellenőrizték és megszondáztatták. A szonda enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. Az Orosházi Járásbíróság a más jellegű bűncselekmények miatt már büntetett előéletű férfit 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és 6 hónapra eltiltotta a B-kategóriába tartozó közúti járművek vezetésétől - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség a megyebeli ügyészségek munkájáról, melyek után az elmúlt héten a bíróságok gyorsított eljárással, vagy előkészítő ülésen hoztak ítéletet, de az ügyészségek kezdeményeztek büntetővégzést, és emeltek vádat mértékes indítvánnyal is.

 

A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán (Fotó: Szőke Margit, vitalap.hu)

 

 

Az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján, 2 rendbeli lopás vétsége miatt ítélt el egy 22 éves büntetett előéletű orosházi férfit az Orosházi Járásbíróság augusztus 26-án. A férfi korábban két alkalommal állt már bíróság előtt, szintén lopások elkövetése miatt. A férfi július 28-án, dél körül bement volt nevelőanyja orosházi, Liliom utcai házába, és miközben a nő a konyhában tartózkodott, tudta nélkül különböző használati tárgyakat tulajdonított el. A férfi mobiltelefon-töltőt, hátiszákot, napszemüvegeket, fejhallgatót és távcsövet lopott el, ezzel két sértettnek összesen 20 ezer 500 forint kárt okozott, amely nem térült meg. A járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet, a férfit 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy évi próbaidőre felfüggesztette.


A Szarvasi Járásbíróság előkészítő ülésen, a Szarvasi Járási Ügyészség vádirata alapján, augusztus 29-én, ittas járművezetés vétsége miatt 198 ezer forint pénzbüntetésre és a C + E- kategóriába tartozó járművek vezetésétől egy évi eltiltásra ítélt egy 56 éves biharnagybajomi férfit, akit korábban szintén ittas járművezetés miatt büntettek. A teherautósofőrként dolgozó férfi március 21-én, munka után, késő este legalább 1 liter sört és fél deciliter pálinkát fogyasztott el, majd másnap reggel 7 órakor munkába állt, pótkocsis tehergépkocsit vezetett Törökszentmiklósról Gyomaendrődre. A férfit március 22-én, 10 órakor Gyomaendrődön, az Apponyi utcában ellenőrizték a rendőrök, megszondáztatták és a szonda igen enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki.


A Szarvasi Járási Ügyészség még március 27-én emelt vádat kuruzslás vétsége és többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt három férfi ellen. A Szarvasi Járásbíróság előkészítő ülésen, augusztus 29-én hozott ítéletet az egyik, a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben. A vádirat szerint a mentőtiszt végzettségű, 59 éves békéscsabai férfi 2014. júniusában a Szarvas, Vasút u. 46-48. szám alatti telephelyen működő központi ügyeleten, az ügyeleti napokon jogosulatlanul,  orvos jelenléte nélkül, önállóan végezte az orvosi ellátásra jelentkező betegek kezelését. Így a férfi a pácienseket kikérdezte panaszaikról, felállította a diagnózist, majd meghatározta a terápiát is. Az ellátáshoz kapcsolódóan valótlan tartalmú, ambuláns lapokat állított ki, és az orvosi ügyelet számítógépes programjában azt a valótlan tényt rögzítette, hogy az ellátást a valójában jelen nem lévő orvos végezte el. Mindezt a vádlott az ügyeleti ellátást biztosító kapuvári székhelyű kft. ügyvezetőjének rábírására tette. A járásbíróság a férfit százezer forint pénzbüntetésre ítélte.


A Békéscsabai Járási Ügyészség az elmúlt héten három férfi ellen ittas járművezetés vétsége miatt, tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban pénzbüntetés kiszabását, kettőjük esetében a közúti járművezetéstől eltiltást is kezdeményezte a Békéscsabai Járásbíróságon. Az első ügyben egy 48 éves, kétsopronyi férfi július 17-én, a lakásán legalább 1 liter bort és 1 liter sört fogyasztott el, majd kocsiba ült és Békéscsabára indult. A rendőrök másnap hajnalban Békéscsabán, a Kazinczy utca és az Illésházi utca kereszteződésében igazoltatták, alkoholszondát alkalmaztak, amely közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A másik ügyben egy 56 éves szegedi illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű férfi július 23-án, szintén legalább 1 liter sört és fél deciliter vodkát fogyasztott el, mielőtt békéscsabai, Szabadság téri lakásától Jaminába indult volna motorral. Őt Békéscsabán, Orosházi út 1. szám előtt igazoltatták, a szonda esetében is közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott. A harmadik ügyben egy 30 éves decsi férfi kölcsönkért elektromos kerékpárral közlekedett gépi üzemmódban Békéscsaba lakott területén úgy, hogy a járművezetés megkezdése előtt legalább fél liter sört fogyasztott el, ezzel enyhe fokú ittasság alatt állt.


Szarvasi Járási Ügyészség. augusztus 28-án, kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves büntetett előéletű dunaharaszti férfival szemben a Szarvasi Járásbíróság előtt. A férfi 2016. májusában ismeretlen helyen és ismeretlen személytől 11 tő kábítószernek minősülő kannabisz növényt, és összesen 1,02 gramm műanyag tasakba és üvegbe csomagolt, kábítószernek minősülő amfetamint tartalmazó narancssárga színű port szerzett meg. A férfit személygépkocsijával 2016. május 29-én, késő este Gyomaendrődön, a Fő út 110. szám mögötti részen, az úgynevezett Fűzfás-zugi kisgáton a rendőrök közúti ellenőrzés alá vonták, és a kocsiban, különböző helyeken megtalálták a kábítószert. A Szarvasi Járási Ügyészség a visszaesőnek minősülő, a cselekményét beismerő férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság a közügyek gyakorlásától is tiltsa el, és kötelezze őt több, mint 260 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.