2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. június 12., szerda
Verekedés a restiben
A testvérek külföldi munkavállalás helyett Békéscsabáig jutottak
Szerző: Sz. M.
Békés megyében a Gyulai Járási Ügyészség szabálysértési értékre, helyiséghez tartozó bekerített helyre, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül törtánt bemenetel és lopás vétsége miatt állított bíróság elé egy 27 éves okányi férfit június 5-én. A férfi április 25-én dél körül beszélgetést kezdeményezett egy nővel, aki füvet vágott okányi, Sugár utcai lakóháza előtt. A férfi felajánlotta, hogy otthonról hoz neki egy talicska gazt, de a nő nem fogadta el. Ennek ellenére a férfi kis idő elteltével betolt egy talicska füvet a nő udvarára és ott leborította. A férfi a fűért cserébe pálinkát és kolbászt kért a nőtől, aki töltött neki 2 feles pálinkát és adott 10 darab tojást. Ezzel a férfi nem elégedett meg, az ingatlan több helyiségébe bement, ott kutatott, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva a kamrából jogtalanul elvett egy darab 1645 forint értékű szalámit, és hazament. A szalámit később a rendőrök lefoglalták tőle és visszaadták a sértettnek, így az okozott kár megtérült. Cselekményéért a férfit a Gyulai Járásbíróság 300 óra kommunális közérdekű munka büntetésre ítélte - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán (Fotó: Szőke Margit)

 

A Szeghalmi Járási Ügyészség június 6-án ittasan elkövetett járművezetés vétsége miatt állított bíróság elé egy 30 éves vésztői férfit. Az eljáró ügyészség gyorsított eljárás keretében, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és beismerő férfit az elkövetéstől számított 15 napon belül bíróság elé állította, ezzel jelentősen hozzájárult az eljárás gyors és hatékony lefolytatásához. A férfi május 24-én este, Vésztő belterületén úgy közlekedett, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Vésztőn, a Kossuth és a Tompa utca kereszteződésében rendőri intézkedés alá vonták, megszondáztatták, a szonda igen enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A férfi az egyik Kossuth utcai kocsmába tartott, hogy elhozza onnan ittas édesapját. A Szeghalmi Járásbíróság 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és 3 hónapra eltiltotta a B -kategóriába tartozó közúti járművek vezetésétől.


A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján, kábítószer birtoklásának bűntette miatt ítélt el egy 35 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfit és 25 éves feleségét a Békéscsabai Járásbíróság, június 4-én. A házaspár férfitagja 2017-2018-ban békéscsabai, Fiumei úti lakásuk udvarán saját fogyasztásukra kannabisz (vadkender) növényeket termesztett, ismeretlen személytől rendszeresen vásárolt is marihuánát. Erről a felség is tudott, közösen fogyasztották a termesztett és a vásárolt kábítószert. A 2018. szeptember 20-i házkutatás során a rendőrök 9 tő növényegyedet, 43 gramm marihuánát, és a vadkender növények termesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket – digitális mérleget, növényőrlőt, elektromos lámpával és időzítővel felszerelt faszekrényt – találtak a lakásban. A járásbíróság a férfit 9 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette, míg a nővel szemben 120 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A házaspárnak 800 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.


A Békéscsabai Járásbíróság a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján szintén június 4-én, tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 1 év 2 hónapra próbára bocsátott egy 45 éves gyomaendrődi férfit, aki 2010 év óta csak részlegesen tett eleget a két gyermeke utáni tartásdíj fizetési kötelezettségének és a vádirat benyújtásáig 680 ezer forint hátraléka keletkezett.


A Szeghalmi Járási Ügyészség vádirata alapján a Szeghalmi Járásbíróság lopás vétsége miatt ítélt el egy 37 éves és egy 47 éves szeghalmi férfit. A két férfi 2018 őszén, Szeghalmon, a Kendereskert elnevezésű hétvégi házas területről, különböző kertekből összesen 800 kilogramm gyümölcsöt – almát, birsalmát és szilvát – lopott el összesen 185 ezer forint értékben, majd a gyümölcsöket szeszfőzdében és egy kocsmárosnak adták el. A 37 éves férfi terhére 4 rendbeli lopás vétsége volt írható, ezért a járásbíróság őt 300 óra kommunális közérdekű munka büntetésre ítélte, míg 47 éves társa három lopásban működött közre, ezért őt a bíróság 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta.


A Gyulai Járásbíróság június 6-án, a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján társtettesként elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette miatt ítélt el egy 22 éves gyulai férfit és 15 éves fiatalkorú társát. A terheltek 2018. augusztus 30-ára virradó éjszaka Gyulán, a Földvári István utcából vittek el egy ott parkoló kistehergépkocsit, azzal a Belső-Törökzug városrészben „kocsikáztak”, majd amikor megunták, a járművet visszavitték a helyére. A járásbíróság a többszörösen büntetett előéletű 22 éves férfit - aki a cselekményt más ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el -, 90 napi elzárásra ítélte, míg a fiatalkorú elkövetőt 1 évre próbára bocsátotta.


A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt ítélt el a Békéscsabai Járásbíróság június 6-án egy 25 éves kaszaperi férfit és 33 éves testvérét. A két férfi és idősebb testvérük 2018. április 23-án, délután busszal Kaszaperről Békéscsabára ment, hogy vonattal Budapestre, majd onnan külföldre utazzanak, munkát vállaljanak. A békéscsabai vasútállomás aluljárójában beültek egy sörözőbe italozni, eközben a három testvér összeszólalkozott és tettlegességre is sor került köztük. A legfiatalabb, 25 éves férfi legidősebb testvérüket – aki az ügy sértettje – lerántotta a földre, ráült és ököllel legalább 12 alkalommal úgy megütötte az arcát, hogy 8 napon túl gyógyuló, többszörös arccsont-töréseket szenvedett. Erre a 33 éves, középső testvér megrúgta és megütötte 25 éves öccsét. A testvérek dulakodni kezdtek, a biztonsági őrök választották szét őket. Erőszakos és kihívóan közösségellenes magatartásuk alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkozást keltsenek. A járásbíróság a többszörösen büntetett előéletű, 25 éves férfit halmazati büntetésül 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette, idősebb testvérét 1 év 2 hónapra próbára bocsátotta - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.