2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. május 18., szombat
Acélmunkások tangában
A Békéscsabai Jókai Színház Alul semmi című, évadzáró musical comedyjének bemutatója
Szerző: Zsidov Magdolna
A színházlátogató közönség gyakran érzi csábítónak azt a beharangozó jelzést, hogy különleges – a most bemutatott darabra ez nagyon illik. A különleges, mindig rejt valami egyedit, olyat, ami még nem volt, vagy olyan izgalmat, ami felkavaró és meglepő. Nos, a Békéscsabai Jókai Színház ezért is vállalkozott arra, hogy egy ilyennel zárja a 2018/19-es évadját, amely szinte az egész társulatot szerepre „fogta”. Május 17-ei nagyszínpadi bemutatóján, Terrence McNally – David Yazbek, Alul semmi című musical comedy-jét láthatta a közönség. A darabból készült film, több Oscar jelölés, elnyerte a legjobb filmzene kategóriában a szobrot. Terrence McNally Amerika egyik legjobb drámaírója írta a musical színpadi változatának szövegkönyvét, a remek betétdalok David Yazbek kiválóságát igazolják. A darab a New York állambeli Buffaloban játszódik.

Vetkőzik: Mészáros Mihály, s a bírálók (balról jobbra): Katkó Ferenc, Csomós Lajos, Gulyás Attila, Kovács Áron (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
 

A történet megrázó és életszerű, napjaink egyik legmegrázóbb világjelensége, a hirtelen munkanélkülivé váló emberek kilátástalan sorstragédiája kel életre benne. Mint bárhol a kerek földön megtörténhet, Buffalo acélüzemében is leáll a termelés, a dolgozók utcára kerülnek. A munkanélkülivé lett férfiak közül van, aki rejtegeti egy ideig családja előtt, és van, aki a helyzete miatt sem képes erre, és szembesülnie kell a maró tehetetlenséggel. A legkilátástalanabb helyzetben Jerry Lokowski (Csomós Lajos) van, aki attól retteg, hogy elveszítheti gyermeke láthatóságát, mivel elvált feleségének nem tudja fizetni a gyermektartási díjat. Munkát nem talál, ahogy a többi munkatársa, barátja sem, ezért támad az a képtelen ötlete, hogy próbálkozzanak meg vetkőzős szám bemutatásával, amihez az ötletet Buddy Walsh-Keno (Szepsi Szilárd) férfi sztriptíztáncos jelenetei adják. A terv pikantériája, hogy nem jó testű, jó kiállású férfiak mutatnák meg kiváló adottságaikat, hanem hétköznapi, szépnek egyáltalán nem mondható férfiak. Jerry Lokowski is tisztában van ezzel, bár őt tartják a legjobb fenekű fickónak. Barátja Dave Bukatinsky (Katkó Ferenc), behemót figura nagy szívvel, nehezen áll kötélnek, ahogy a többiek is: Malcolm MacGregor (Gulyás Attila); Ethan Girard (Szabó Lajos); Noah T. Simmons, becenevén Csődör (Gerner Csaba); Harold Nichols munkanélkülivé lett gyárigazgató (Kovács Áron). A felsorolt férfiak mindegyike rendes srác, ezért borzadnak a gondolattól, hogy éjszakánként majd tangában feszítsenek, női ölekhez simuljanak. A jövőről alkotott elképzelésükben mindig is a szolid polgári jövő, az otthonteremtés szerepelt, nem a vagányos, magamutogatós kiállás. Viszont vannak terveik, amiknek feladása egyet jelentene a végzetükkel. Az idősebb korosztály munkanélküliei közül is akadnak a chippendél-számhoz jelentkezők, mint Reg Willoughby (Mészáros Mihály), Marty (Hodu József), Tony Bonasorte (Korom Gábor). Vetkőzős bemutatkozásuk – nagy derültségére a közönségnek – szomorú tragédiája a kilátástalanságnak. A buffaloi klub tulajdonosa, Tony Giordano (Jancsik Ferenc) belemegy a vállalkozásba és helyszínt ad a produkcióhoz. Aztán, rejtegetve titkukat, elkezdik a „bátor” férfiak a táncos-vetkőzős jelenetek bolondos előkészületeit.

 

A groteszk, és mégis végtelenül kifinomult erotikával, humorral előadott történetben, a nőknek ugyanakkora szerepük van, mint a férfiaknak. A tánchoz a zenét, a fiúkat mindig bátorító zongorista, Jeanette (Szente Éva) szolgáltatja. De megjelennek a többiek is, a feleségek, barátnők, akik mit sem sejtenek, de a végére maguk is szurkolóivá válnak a férfiak vállalkozásának. Jerry volt felesége, Pam (Csonka Dóra) már új társsal él, Teddy Slaughterrel (Czitor Attila), és nem tudni, teljesen kitörölte -e  a szívéből a férjét, vagy csak a kényszer miatt követeli a gyerektartást úgy, hogy még a láthatást is megvonná tőle. Georgienak (Liszi Melinda), Dave Bukatinsky feleségének nélkülöznie kell a lelkileg meggyötört férje ölelését, de Harold Nichols felesége, Vicki (Nagy Erika) is értetlen férje zavart viselkedése, majd az újra és újra megjelenő végrehajtók (Lévai Attila, Juhos Marcell színészhallgató) miatt. Jerry, aki láthatóan még mindig szereti a feleségét, Pam-et, azért nem él magányosan, van barátnője, Estelle Genovese (Földesi Ágnes Villő) személyében. Georgia és Pam barátnői, Susan (Veselényi Orsolya) Joanie (Fehér Tímea) is mindig készséges támogatók. És minden próbán jelen van Jerry kisfia, Nathan (Nyul Bence), akit már láthatott a békéscsabai közönség, és a tehetsége alapján bizonyára a színpad deszkái várnak rá. Ő is lelkesen bátorítja apját, akit nem szeretne elveszíteni, mert értelmes 12 éves, aki apja szerint 40 éves ésszel rendelkezik. A próbákat Malcolm tolókocsiba kényszerült anyjának (Sallai Zsóka) a halála töri meg. Egy rendkívülien érzékeny jelenettel búcsúztatja el a lelkész (Szabó Zoltán).

 

A vetkőző férfiak még: Gulyás Attila, Katkó Ferenc, Csomós  Lajos, Kovács Áron, Gerner Csaba, Szabó LajosA vállalkozó hat férfi, hogy biztosra menjenek a nagy bevétel reményében, ígéretet tesznek a hölgyeknek, hogy ők, bár nem jó kiállású macsók, de többet fognak magukból megmutatni, mert alul is levetkőznek. Ez izgalomba hozza a nőket, és befizetnek a műsorra. Jerry, nem tudni, hogy gátlásból, vagy a fia miatt, de az utolsó pillanatban meghátrál és kilép a csapatból. Aztán a fia biztatására, megjelenik ő is a színpadon, mert, ahogy mondja a darabban „Mint a szél és a folyó”, minden céllal van. A jelenet végére hatalmas az ováció, megtörténik a nagy leleplezés, és amint kiderült, nem okozott csalódást, s, hogy mennyit élvezhettek ebből a nézők női tagjai, bizony ez maradjon titok, de annyit elárulok, nem keveset – jaj, még most is elpirulok, ha rágondolok.

 

Az említetteken kívül, további szereplők és kiváló táncosok: Bereczki Karina, Földes Roxána, Kerek Vivien, Lakatos Viktória, Medovarszki Petra, Nádra Kitti.

 

A hatalmas szereposztást végigelemezni nehéz lenne, és vége-hossza sem volna. Összefoglalóan annyit el lehet mondani, hogy valóban kivételes és különleges darabot láthatott a közönség, amiben jelen volt minden, ami az életben: derű, humor, könny, a hétköznapok aggódásai, fájdalmai, oldás és kötés. Mindezt méltóvá és nagyszerűvé tették a színészi alakítások, kivétel nélkül mindenkié. Ettől függetlenül, méltán meg kell említeni kiváló énekhangjukért, alakításukért: Csomós Lajost, Katkó Ferencet, Gulyás Attilát, Gerner Csabát, Kovács Áront, a nők közül Liszi Melindát, Nagy Erikát, Csonka Dórát, Szente Évát. A hol izgalmasan, karcosan, hol lágyan, érzékenyen előadott dalok, felejthetetlenek.  

 

A zenekari csodazenélés Gulyás Levente dirigálásával, billentyűs bravúrjával történt. Zongorán megosztva: Rázga Áron/Gál Csaba; trombitán: Resetár Attila, Bíró Tamás; harsonán: Resetár Dávid, Kalmár Zoltán; szaxofonon, klarinéton, fuvolán: Kepenyes Pál, Bogdán Gábor; gitáron: Fábián Béla/Téglás Gergely; basszusgitáron: Pfeff Márton; dobon: Tímár Tamás játszottak kivételes dinamikával.

 

A praktikus és „eleven” díszlet Egyed Zoltán remeke. A jelmezeket Kiss Kata tervezte.

 

A táncos betétek koreográfusa Topolánszkí Tamás, Harangozó Gyula-díjas Érdemes Művész. A bravúros és érzékeny, a szituációkhoz hajlékonyan reagáló rendezés Tege Antal érdeme. 

 

Nem túlzás és merészség kijelenteni, hogy egy felejthetetlen, világszínvonalú előadást láthatott, láthat a közönség.

 

A produkció sikerében kételkedő hölgyek

 

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.