2020. február 21., péntek,  Eleonóra
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. május 15., szerda
Nincs képünk hozzá – nekik volt…
Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán: összesen 11 év börtönre ítélték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei zsarolókat
Szerző: K. A. J.
A Szegedi Ítélőtábla a szabadságvesztés büntetések mértékét tekintve helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék I. fokú ítéletét abban az ügyben, amelyben három vádlottat zsarolás és más bűncselekmények miatt ítéltek el. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 2 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett. Az ítélőtábla emellett kötelezte az I. rendű vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kártérítésként fizessen meg a sértettnek 65 millió forintot, és ennek az összegnek 2012. július 23-tól a kifizetés napjáig járó törvényes kamatát.

Képünk illusztráció! (Forrás: Eduline)

 

Az ítélet indoklása szerint az I. fokú bíróság, tekintettel az ügy összes körülményére, arányos büntetéseket szabott ki, azok lényeges enyhítését a táblabíróság nem látta indokoltnak.

 

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében és folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. június 14-én S. S. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, F. I. bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettéért és bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettéért 2 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A III. rendű vádlottat, M. Cs.-t társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettéért a törvényszék 3 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője felmentés, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése, a III. rendű vádlott és védője felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

* * *

 

A sértett több vállalkozást működtetett Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de pénzügyi zavarba került. Fizetési nehézségeinek megoldása érdekében kölcsönt kért üzleti partnerétől, az I. rendű vádlottól, aki 2008-ban mintegy 10 millió forintot kölcsönzött a sértettnek több részletben, minimálisan havi 50 százalékos kamatra, kihasználva azt, hogy a sértettnek a cégei működtetéséhez nem volt elég pénze.

 

A sértett törlesztett, de az adósságát nem tudta visszafizetni, 2009 elejétől pedig már a havi 1 millió forintos kamatot sem tudta rendszeresen törleszteni. Miközben a kamatokkal terhelt tőketartozás folyamatosan nőtt, a sértett egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozásának felszámolását a bíróság 2009 márciusában elrendelte. Az I. rendű vádlott ezt megtudta, és a tartozás rendezését egyre gyakrabban és erőszakosabban követelte a sértettől, akit életveszélyesen is megfenyegette, mint ahogy családtagjait is.

 

Az I. rendű vádlott azt követelte a sértettől, azért, hogy a tartozásait rendezni tudja, kérjen mástól kölcsönt. Ajánlotta az unokatestvérét, a III. rendű vádlottat. A III. rendű vádlott kölcsönzött 5 millió forintot, amit a sértett átadott az I. rendű vádlottnak, de ez sem volt elég. 

 

A sértett nem tudott rendszeresen fizetni, és ezért az I. rendű vádlott ismét fenyegette. Majd további kölcsönügyletek következtek, a sértett tartozása nőtt, az I. rendű vádlott tovább fenyegette, és az is előfordult, hogy a sértett másik vállalkozásából elvitték a napi bevételt, illetve az árukészletéből vittek el kéziszerszámokat. A sértett családtagjaitól kért kölcsönökkel is folyamatosan fizetett a kölcsönadóinak, de a követelt pénzeket így sem tudta kifizetni.

 

2012 tavaszán az I. rendű vádlott találkozót beszélt meg a sértettel egy szolnoki benzinkút parkolójában. Amikor a sértett odaért, és közölte, hogy nem vitt magával pénzt, az I. és a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott kocsijába ültette a sértettet, azzal, hogy addig nem engedik el, amíg „pénzt nem csinál”, majd Szolnokon autóztak. Egy későbbi alkalommal az I. rendű vádlott Szolnokról Jászberénybe autózott a sértettel, annak akarata ellenére. Út közben többször felszólította a sértettet az adósság rendezésére, aki az I. és a II. rendű vádlottól tartva azt meg is ígérte. Végül aznap délután elengedték a sértettet, aki 2012. július 23-án tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

 

A sértett az I. rendű vádlottal szemben 106,2 millió forint tőke és járulékai, míg a III. rendű vádlottal szemben 75,6 millió forint tőke és járulékai erejéig jelentett be polgári jogi igényt.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.