2020. június 5., péntek,  Fatime
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2019. május 13., hétfő
Egymilliárd, mindössze ezerszer…
Szerző: Kiss A. János
Az idei matek érettségi megpróbáltatásai (is) számvetésre késztetik az embert. E műfaj korábban sem tartozott a könnyedén művelhetők közé – a magamfajtának –, de talán éppen ezért el-elgondolkodásra késztet egy-egy szám és számos adat látványa. Ma például azt olvastam, hogy az elmúlt 10 éve során a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) nyertesei – azok közül is a többmilliárdos haszonra szert tevők, vők – ezermilliárd forintot vághattak zsebre. Többnyire az Európai Unió jobb állapotban lévő országai polgárainak pénzéből. Mennyi is ez az annyi?

Itt "verik" a pénzt... (Képünk illusztráció! Forrás: internet)A számomra nem éppen egyszerű módon megejtett számolgatás (ugye, megmondtam…) eredményeként eljutottam a szemléltethetőségig. A milliárd nagyságrendjével a legtöbbünknek nincs dolga, az ezer meg bagatell mennyiség. Szóval, a néhány tucat, esetleg egy-kétszáz magyar (jól van, na, nálunk ennyien alkotják a felső tízezret) tulajdonol annyi vagyoni értéket, melyet ha szétosztanánk a – kerekítsünk derülátóan felfelé – a tízmillió Magyarországon élő honi állampolgár között, akkor (a csecsemőket is beleértve) személyenként 100 ezer forint jutna mindegyiknek. Azt már fejből vágom, hogy egy négytagú család esetében ezáltal 400 ezer forint jelene meg költségvetésük „bevétel” rovatában . Fejbe vághatja ez önöket is: így már talán érthetőbb, mit tesz az a lazán leírt ezermilliárd forint.  

 

Tudom, ez a megközelítés demagógnak is titulálható lenne. De bizonyára nem az, hiszen a fideszes (esz)közrádióban hallhattunk egy hasonlóan számolgatós információt tegnap, márpedig ott kizárt, hogy bárki is, bárki érdekében a retorika eszközével (vissza)élve az érzelmekre és az előítéletekre próbálna hatni. Azaz, demagóg lenne.

 

A hír arról szólt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) csúcsjelöltje anyagilag visszaélt az uniós forrásokkal. (Ez a pártcsalád az, melyben nemrégen felfüggesztették a Fidesz tagságát. (A magyar narancsos párt meglátása szerint, nem így történt: önmaga felfüggeszkedett.) A hír eredeti forrását ugyan nem közölte a hírügynökségféle, de bennfentesen hangzott: a nem bajorországi bejelentett lakásában élő néppárti frakcióvezető állítólag azt a lakóhelyet figyelembe vevő mértékű költségtérítést vett fel, ami magyar pénzben számolva 250 millió forint lehetett az idők során. (Azt ne firtassuk, hogy arrafelé milyenek a bérek és az árak.) Érdekes, valamiért nem futotta ki magát ez híradás. Azt, mondjuk, egy pillanatig sem hihette senki, hogy Orbán Viktor hírlegényei, hírleányai a Főnök áldása nélkül meg merték volna kockáztatni egy ilyen hír/”hír” nyilvánosságra hozatalát. Akkor meg mi történhetett? Valaki rájött, hogy nem lenne üdvös, ha az Európai Néppárt „beleállna” az uniós pénzek magyarországi sorsának mélyreható vizsgálatába?!

 

Mert, hogy erre ezermilliárd okuk is lenne…

 

... itt meg "elverik"... (Képünk illusztráció! Forrás: youtube.com)

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.