2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. április 12., péntek
Szemesnek áll a világ?
Hamis közraktári jegyekkel visszaélő gabonakereskedőket ítélt el a Szegedi Ítélőtábla
Szerző: K. A. J.
Gabonaügyleteken alapuló csalássorozat 9 vádlottját ítélte el jogerősen a Szegedi Ítélőtábla az R. Z. és társai ellen indított büntetőügyben. A legsúlyosabb büntetést a III. rendű vádlott, Sz. I. D. kapta, míg a többi 8 vádlottat letöltendő, felfüggesztett szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel sújtotta a táblabíróság.

A tótkomlósin kívül folyó búzaügyek egyikében elsőfokú ítélet született

 

A Bács-Kiskun megyében elkövetett bűncselekmény vádlottjai 2009-ben és 2010-ben gabonaügyletekkel foglalkoztak. Közülük hárman közraktári feladatokat ellátó cégek alkalmazottaiként tevékenykedtek. E három személy segítségnyújtásával a vádlottak, akik gabonakereskedelmet folytató magánszemélyek, illetve cégek képviselői voltak, hamis közraktári jegyek kiállításában működtek közre. Mint kiderült: vagy nem tároltak be egyáltalán gabonát, vagy a jegyzőkönyvekben feltüntetett mennyiségeknél jóval kevesebbet helyeztek el a közraktárakban, illetve a raktározott gabonát ismeretlen helyre szállították el.

 

Az így kiállított hamis közraktári jegyek alapján a vádlottak a banktól több száz milliós hitelt vettek fel, amit aztán nem fizettek meg, ugyanis a hitel fedezetét a közraktári jegyek képezték volna, de ezek mögött nem volt valós gabona. E tevékenységükkel a vádlottak összesen mintegy 396 millió forint kárt okoztak.  

 

Az ügyben született II. fokú határozat anonimizált változata Bf. 606/2018 ügyszámon a birosag.hu-n hamarosan elérhető lesz a bírósági határozatok gyűjteményében.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.