2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. április 12., péntek
Elbaltázta…
Ítélet született – nem jogerősen – a Gyulai Törvényszéken a nagyanyját agyonverő unoka ügyében
Szerző: K. A. J.
A bíróság bűnösnek mondta ki a M. M. K. vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és kifosztás bűntettében. A bíróság ezért 20 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és a közügyek gyakorlásától 10 évre eltiltotta. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, továbbá a lefoglalt bűnjelekről. Kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült 637 ezer 950 forint bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság a vádban szereplő előre kitervelten történő elkövetést, mint az emberölés minősített , nem találta bizonyítottnak.

Képünk illusztráció! (Forrás: Főtér.ro)

 

A vádlott 2017. november 9-én este hat óra körül érkezett – ismeretink szerint Sarkadkeresztúrra – a nagymamájához (a későbbi sértetthez). Korábbi sérelmeik miatt, illetve azért, mert a sértett nem adott kölcsön a vádlottnak, közöttük vita alakult ki. Ezután a sértett és a vádlott még hajnali 2 óráig vitatkoztak. A vádlott a vita során az udvarra kimenve meglátta a szerszámos helyiségben elhelyezett favágó baltát, és arra gondolt, hogy ezzel fogja bántani a sértettet.

 

A veszekedés reggel is folytatódott. A vádlott reggel fél 7 körül kiment a szerszámos helyiségbe, és magához vette a baltát, amelyet a kabátja alá rejtett. Bement a konyhába, majd amikor a sértett hátat fordított neki, a baltával a sértett fejére sújtott. A sértett a vádlott ütéseinek következtében összeesett és a jobb oldalán fekve hörgő hangokat adott ki. Ezt követően a vádlott a szomszéd szobába ment azért, hogy ezt ne hallja. Miután a vádlott a szobában legkevesebb 15 percig dohányzott és a mosdóhelyiséget is használta, még mindig hallotta a sértett hörgését, ami zavarta. A vádlott ekkor úgy döntött, hogy véget vet a sértett szenvedéseinek, ezért a konyhába visszament és a baltával még legalább öt alkalommal fejen ütötte a sértettet, aki életét vesztette.

 

Ezek után a vádlott a sértettről arany ékszereit leszedte. A holttestet betakarta egy kabáttal, és az udvarról behozott szelektív hulladékgyűjtő-edénybe rejtette, amit kivitt a melléképületbe. Ezek után a házban eltüntette cselekménye nyomait, majd összesen 317 ezer 639 forint értékű ékszert, elektronikai eszközt és élelmiszert vett magához, későbbi értékesítés céljából.

 

Időközben a sértett másik unokája – mivel telefonon nem tudta elérni a nagymamáját –megkérte a szomszédot, hogy nézzen szét. A távozni készülő vádlott nem tudott észszerű magyarázatot adni a sértett hollétéről, ezért a helyszínre érkező hozzátartozók értesítették a rendőrséget.

 

A tárgyaláson a vádlott megbánta tettét.

 

A bíróság enyhítő körülményként értékeltet a vádlott büntetlen előéletét, a bűnösségre is kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomását.

 

Súlyosító körülményként vette figyelembe a gátlástalan, idős és közeli hozzátartozó sérelmére történt elkövetést, az élet elleni bűncselekmények elszaporodottságát, a helyi közösségben kiváltott felháborodást.

 

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője eltérő tényállás és jogi minősítés miatt enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, míg az ügyész három napot fenntartott esetleges fellebbezési nyilatkozata megtételére.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.