2020. augusztus 7., péntek,  Ibolya
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. március 15., péntek
Márki-Zay Péter: várják a kiábrándult fideszeseket is
Közös ellenzéki polgármesterjelölt Orosházán dr. Szabó Ervin személyében
Szerző: Kiss A. János
Amint azt az MSZP keddi sajtótájékoztatóján jelezték, Orosházán négy ellenzéki párt nem vállalta, hogy március 15-én együtt ünnepeljen a szalonképességüket vesztett helyi és választókerületi fideszesekkel, a városvezetéssel. Ennek megfelelően a főtérről a Fidesz-vezetés által „kitelepített” Kossuth Lajos szobránál tartottak megemlékezést. Ennek vezérszónoka Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke volt.

Márki-Zay Pétert a program után sokan felkeresték, s ő érdeklődéssel figyelte partnereit, válaszolt kérdéseikre, s elbeszélgetett velük

 

A megjelenteket a Jobbikot képviselő dr. Szabó Ervin köszöntötte. Hamarosan – napjaink közhangulatnak megfelelően – rátért az ország, a térség, a város politikai, társadalmi kérdéseinek elemzésére. Bírálta a „végtelenül gátlástalan és szolgalelkű” városvezetést. Érvelt: tönkre tették a várost, megszüntették a demokráciát, megosztották a lakosságot. De felemlítette cinizmusukat, agresszivitásukat, végtelen hatalomvágyukat is. A polgárok feladatának nevezte azt, hogy az említettek elmúlt években elkövetett bűneit elszámoltassák, a károkozókat megnevezzék, s a közéletből távozásra bírják őket.

 

– Nem lehet tovább orosházit orosházi ellen fordítani – jelentette ki határozottan Szabó Ervin. – Rajtunk múlnak városunk következő évtizedei.

 

Elmondta, megalakult mozgalmuk építeni akarja Orosházát, hogy fiataljaik ne elmenni akarnak, a már eltávozottak pedig térjenek haza.

 

Az ünnepségre sokan elmentek,s emelt fővel vettek részt azon

 

Ezt követően pedig bejelentette Márki-Zay Pétert – a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökeként, Hódmezővásárhely polgármestereként.  

 

Márki-Zay Péter azzal indította útjukra gondolatait, hogy úgy vélte: ahogyan a természet megújul tavasszal, itt az ideje a közéletnek is megújulnia. Amikor visszatekintett a forradalomra és szabadságharcra, 1848-49-ről szólva (kellő áthallással) jelezte: akkor egy polgári, európai Magyarországért fogtak össze a magyarok, minden megkülönböztetés nélkül. „Van egység a sokféleségben” – állapította meg. A magyarok előző évektől tapasztalható megosztottságáról beszélt. Elgondolkodtatónak ítélte, hogy az elmúlt években az embereknek félniük kellett, véleményüket sem mondták el, mert tartottak attól, hogy kirúgják őket.

 

Dr. Szabó Ervin szólt először az érdeklődőkhöz

 

– Harminc éve, amikor rendszert váltottunk, gondoltuk volna, hogy egy demokratikus Magyarországon valakinek félnie kell állása elvesztésétől azért, mert más gondol a politikáról; mert fel mer szólalni a lopás ellen; mert kritizálni meri azokat, akik elveszik a nemzet vagyonát? A kormány egy gyűlöletkampánnyal felépítette azt a félelmet és rettegést, ami – különösen vidéken – magyar emberek ezreit jellemezte, a migránsokra gondolva. Ide migránsokat kizárólag a Fidesz hozott be. Soros György egyetlen migránst sem hozott Magyarországra! A Fidesz húszezer letelepedési kötvényest hozott be. Köztük orosz bűnözőket és arab terroristákat. Pharaon, akit terrorizmusért köröztek, bűnözőként együtt vacsorázhatott és üzletelhetett a miniszterelnökkel és családjával. S a kormány milyen kifogást mondott, hogy miért engedték be őt Magyarországra, ezáltal Európába? Azt, hogy nem lehetett az ujjlenyomatát azonosítani… S amikor Gruevszkit, az otthonában korrupcióért elítélt bűnözőt kormányzati autóval csempészték át Röszkén? Itt a migrációért kizárólag a Fidesz felelős. Miközben felépítettek egy hazugságkampányt, amelyben mindenki mást azzal vádolnak, hogy ezreket vagy milliókat telepítenek Magyarországra. Senki másnak nincsenek ilyen tervei, ők viszont meg is csinálják.

 

A pártszövetségesek egy része

 

A továbbiakban Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a legfontosabb: a Fidesz és kormánya olyan gyűlöletkultúrát hozott létre, ami megosztotta a magyarságot – miközben mi ragaszkodunk hozzá, hogy „mi egy nemzet vagyunk”.

 

– Amikor ma az összetartozást, a nemzet egységét ünnepeljük, akkor ebbe belefér az, hogy különbözőek vagyunk, hogy közöttünk más nézeteket valló emberek vannak, hogy itt igenis lehetnek jobbikosok és cigányok, szocialisták, jobb- és baloldali magyarok – és ők ugyanúgy magyarok. S ha ők össze tudnak fogni a nemzeti egységért, akkor megvalósul az a cél, hogy Magyarország valóban mindenki Magyarországa lesz.

 

Márki-Zay Péter visszafogott, ám világosan érvelő, a dolgokat nevükön nevező beszéde nagy tetszést aratott

 

Márki-Zay Péter bejelentette, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistáinak hálózata, mely a Kossuth-kör nevet vette fel, immár újabb láncszemmel gazdagodott: Orosházán is megalakult a Kossuth-kör, csatlakozhatnak hozzá. Ebben ott van már valamennyi Orosházán is működő ellenzéki párt vezetője is. Elmondta, hogy álláspontja szerint a Fidesznek nincs ideológiája, vagy ha van, az csak a lopás. Egy új pártállam ellen fogtak össze. Ehhez az összefogáshoz a hozzáhasonlóan kiábrándult fideszeseket is várják. A mozgalomhoz csatlakozók a fideszesek Magyarországát is építik. „Mi nem állunk bosszút, mi nem üldözzük az ellenfeleinket: mi a bűnt üldözzük” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

 

A szeretet nyelvén beszélgettek

 

Újabb bejelentés következett: az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik városi vezetői a helyben is szükséges változás érdekében megállapodtak abban, hogy Orosházán is egyetlen ellenzéki polgármester jelölt lesz, a jobbikos dr. Szabó Ervin személyében. Ezt megtapsolták az ünnepség résztvevői. Sőt, a város mind a tíz választókörzetében ugyancsak egyetlen ellenéki jelöltet indítanak. A Mindenki Magyarországa Mozgalom valamennyiüket támogatni fogja – biztosította őket a mozgalom elnöke. Felhívta a szimpatizánsokat, hogy jelentkezzenek az idei két választásra szavazatszámláló bizottsági tagnak, hiszen a tavaly tavaszi országgyűlési képviselői választáson mintegy ötezer bizottság volt, melynek nem volt független, ellenzéki tagja. E körzetekben a Fidesz átlagosan tíz százalékkal jobban szerepelt… A magyar sajtó napjával kapcsolatban elmondta, hogy milliók élnek ebben az országban, akikhez nem jut el az igazság, nem jutnak el független hírek – például a migráció témájában.

 

Két högy süteménnyel lepte meg az MMM elnökét

 

– Önök mind egy-egy médium – vetette fel a megjelenteknek. –  Mindannyiunk zsebében lapul egy mobiltelefon. Ezzel híreket tudnak megosztani a közösségi oldalon, juttassák el az igazságot a szomszédjaikhoz, szervezzenek beszélgetéseket, fórumokat, jöjjenek el megemlékezésekre – ne hagyják azt, hogy a szomszédjaik, a barátaik csak a kormánypropagandából tájékozódjanak. Van egy olyan írott sajtótermék is, hogy Nyomtass te is! Tartalmát internetes oldalon megoszthatjuk, maguk kinyomtathatják, szétoszthatják például az utcájukban, László János a vezetője, kezdeményezője.  Végül: nem lesz sokáig pártállam, ha mi összefogunk! Hajrá Orosháza, hajrá Magyarország, hajrá Európa!

 

Ezt követően – ahogy a program indulásakor a Himnusz – zárásként a Szózat hangzott el, majd a négy ellenzéki párt vezetői koszorúkat helyeztek el a Kossuth-szobor talapzatára.

 

Szépséghiba. Szép és sikeres volt az orosházi ellenzék e március 15-ei ünnepsége. Magára találás, büszkeség, elszántság és méltóság jellemezte. De a szervezők – valamiért – elügyetlenkedtek valamit. Bőven akadt már eddig is példa, az ellenzéket is megszólalni és/vagy képernyőre kerülni engedő televíziós csatornák meg-megmutatták, hogy amerre a létrejövő ellenzéki összefogás a közös polgármesterjelölt bemutatását lehetővé tette, ott a döntést meghozó pártok első emberei mind egy asztal mellé települtek a kiválasztottjukkal, demonstrálva az egységet, az elhatározásukért vállalt felelősséget. Persze az ilyesmihez asztalra sincs szükség. Amikor eljött e rendezvényen a jelölt megnevezésének pillanata, akkor a jelölt-moderátor kihívhatta volna a pártok vezetőit maga mellé. Így egy kicsit keserű lehetett a másik három párt tagjainak, szimpatizánsainak szájíze. Többet mondok: a délután négy órakor kezdődő ünnepség előtt kilenc(!) órával a jelölt pártjának leginkább nyilvánosság elé kerülő valamilyen munkatársa a sajtónak küldött e-mailjében közölte a meglepetést (onnan kezdve: „meglepetést”): „Dr. Szabó Ervin mint az ellenzék közös polgármesterjelöltje indul az őszi önkormányzati választáson.” Ha egy cselekvés hatékony és célszerű a politikában, azt szokás mondani, hogy „ügyes”. Ha meg nem, hát az… Ha nyerni akarnak az összefogók, ekkora baklövéseket aligha engedhetnek meg maguknak. Talán még nem késő egy kétségtelenül lelkes, a sajtónak kedvére tevő munkatárs mellé olyan kommunikátorokat is delegálni, akik eligazodnak a nyilvánosság rejtelmeiben. A közös cél elérésének egyik titka: a felek mindegyikének érdekeit képviselő, nyitott, de megfontolt módon cselekvő, integratív személy(ek)re kell bízni a szervezést és a tájékoztatást.   

 

Négy koszorú, egy feladat

  

 <
++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.