2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. március 13., szerda
Kedves Márciuska
A gyulai román iskola szép szokása: bállal köszöntik a tavaszt
Szerző: Kiss A. János
Egy dekádnyi idő telt el a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium „Tavaszköszöntő” báljának napja óta. Emlékei közül kettővel ma is találkozhatunk: az élménnyel a szívekben, lelkekben, a névadó Márciuskákkal pedig a megajándékozottak szeme előtt, keze ügyében – mindenesetre kedvesnek talált helyeken.

Főként az iskola egykori tanulóiból verbuválódtak a méhkeréki hagyományőrzők

 

Amióta „megindult” az álmennyezet a gimnázium színházterem felőli részén, az egyik bált a városi sportcsarnokban, a mostanit pedig alapvetően a tornateremben rendezték meg. Ennek a tavaszváró, tavaszköszöntő vígasságnak egyik fő vonzereje az, hogy ilyenkor a legkisebb méretűre zsugorodik a protokoll, a hivatalosság. A külső meghívottak közül azért megemlítenénk Juhász Tibort, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnökét, PS SiluanMănuilă-t, a román ortodox egyház magyarországi (gyulai székhelyű) püspökét és Claudia Tomát, az aradi „Vasile Goldiș” egyetem dékánját.

 

A fellépés szeretete itt a legkisebbekben is megfogan

 

A bált az iskola kórusának előadása nyitotta meg; alkalomhoz illő vidám román és magyar dalokat adtak elő. Újabb fellépésük előtt Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, s az est hangulatához igazodó, ám a magvasságot ezúttal sem nélkülöző, (románul és magyarul egyaránt) szép és míves gondolatokkal szólt a bálozókhoz.

 

A néphagyományok ápolása minden módon (például tánc formájában is) hű társul szegődik a tanulók mellé

 

Emlékeztetett, hogy a bál lehetséges apropója a Mărţişor, ez a Márciuskaként fordított tavaszköszöntő. Ennek jeles napja ugyan március elseje, ám szokássá vált, hogy több napon át sort kerítenek az emberek egymás apró figyelmességgel való megajándékozására. (A szalagos tűt aztán március végéig illik viselni.) Ám manapság már nem csupán a férfiak lepik meg így a nőket, hanem más variációk is bevett szokássá váltak. (Példának okáért: láttunk már olyat is az egyik év márciusának első napján, Aradon,amikor rendőrök lepték meg a közlekedőket Márciuskával. Az is kezd hagyománnyá érlelődni a Bălcescuban, hogy az apukák köszöntik így a pedagógusnőket.

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária ezúttal is a szépet-szépen-jót jegyében köszöntötte a megjelenteketEz a bájos, barátságos egymásra figyelés a kelet-európai népek szokásaként vált ismertté. Kultúrájuk eme gyöngyszeme a tél búcsúztatására, a kikelet üdvözlésére hívja fel földi halandókat. Más kultúrák is éltetnek ilyen funkciójú ünnepeket, azok mindenféle ijesztő, fenyegető, elégető megnyilvánulásokkal élnek. A Márciuska azonban a szépség, a jóság, a szelídség jegyében fogant. Ízig-vérig szeretetünnep. Megjelenésének időbelisége a múlt homályába vész, de azt tudni lehet, hogy néprajzi eredet után a múlt században terjedt el igazán – például Erdélyben is. Az autentikus Márciuska nem volt más, mint egy fehér-piros szalagra illesztett dísztű. A két szín a tiszta eget és az élet megújulását hivatott szimbolizálni. Nem meglepő, hogy az UNESCO 2005-ben világörökségi rangra emelte e kedves, lélekemelő ünnepet. Joggal vethetik fel: miért nem vesszük át országszerte ezt a szándékában és eredményében is szerethető szokást? A gyulai román oktatási komplexum pedagógusai, más dolgozói szeretnék, ha a többségi nemzet tagjai között is elterjedne kultusza. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy nem a műanyag ízű importboldogítás, a Valentin-nap utánérzéséről van szó: ezen se ajándék-, se virágárus érdekközösségeknek nem kellene meggazdagodniuk.)

 

A program további részében Patkás György kórusa remekelt, a kicsik tavaszköszöntő tánccal léptek fel Kóráné Cséffán Tünde betanításával, a Nedró János által felkészített alsósokból, felsősökből és gimnazistákból álló csoport pedig néptáncbemutatót tartott. A megjelentek megismerkedhettek a Méhkeréki (szenior) Hagyományőrző Együttes produkciójával: tagságát az intézmény egykori tanítványai alkotják.

 

Patkás György kórusa igazi ékköve az iskolának - "emberemlékezet" óta

 

Az elmaradhatatlan – és kiváló étkekből összeállított, kedvesen felszolgált – vacsora ide alatt olyan zenekar szolgáltatott hangulatos dalokat, melyet Szántó József és felesége, Angéla, valamint három gyermekük alkotott. A bál persze nem bál táncmulatság nélkül, itt a talpalávalót Fodor Pál zenekara szolgáltatta. S valami márciusi „bálfertőzés” uralhatta a terem légkörét, mert ezúttal is – amolyan vitaminként – rengeteg tombolajegyet vettek magukhoz a megjelentek, a sok és igazán értékes nyereménytárgyak birtoklása reményében.

 

A családi zenekar (tagjainak egy része)

 

Szokás mondani, hogy kivilágos virradatig tartott a mulatság, de ezúttal legyünk konkrétabbak: hajnali háromkor oltották le a lámpákat.

 

A vendégeket is magával ragadta a báli hangulat

 <
+++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.