2020. január 21., kedd,  Ágnes
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. március 03., vasárnap
„Túltolták a biciklit” Tótkomlóson
Hadházy Ákos és Zsura Zoltán sajtótájékoztatója a kisváros főterén
Szerző: Kiss A. János
A csütörtökön 14 órára meghirdetett képviselő-testületi ülés előtt fél órával – a városházától köpésnyire – az országgyűlési, illetve helyi önkormányzati képviselő egy Európai Unió által pénzelt projektre hivatkozó ívvel aláírást gyűjtők „megbukásáról” mondott el egyet s mást. Hadházy Ákos bejelentette, hogy a bűncselekménygyanús történet miatt feljelentést, vizsgálóbizottság felállítást elvető városházi vezetés „helyett” feljelentést tesznek.

Hadházy Ákos tájékoztatója közben

 

Szent István városházára néző, talapzatán az egyik időszerű intelmét őrző tótkomlósi szobra közelében tartott rövid tájékoztatót a sajtó számára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő  Zsura Zoltánnal, a tótkomlósi képviselő-testület független tagjával.

 

– Nagyon sok elégedetlenség forrhat itt az emberekben – állapította meg Hadházy Ákos, miután utalt a választókerület országgyűlési képviselőjére, a bűncselekmények miatt gyanúsítotti státusba került Simonka Györgyre. Hozzátette: Budapest után Békés megyéből kapják a legtöbb aláírást az ország EU-s ügyészséghez való csatlakozását követelő mozgalom támogatásához.

 

– Egy nagyon-nagyon csúnya ügyet mutatunk be itt – folytatta Hadházy Ákos. – Az elmúlt napok híre volt az, melyben az ország egy másik vidékén történt sportnapokról volt szó. Ahol például egymillió forintot vitt el az a sportnap, ahol három ember focizott egy gumilabdával egy deszkabudi előtt. E „sportnapok” példája – úgy tűnik – nem egyedi. Nagyon sok pénzt költenek egészen szegény vidékeken sport- és egészségnapokra. S kétséges, hogy ezeket valójában megvalósítják-e. Sok jelzést kapok, hogy ezekre a rendezvényekre rendre nem kerül sor, csak aláírásokat gyűjtenek igazolásukra – általában nagyon kiszolgáltatott emberektől.

 

Hadházy Ákos utalt arra, hogy nagyon nehéz azt igazolni, hogy a pályázati pénzek felhasználására szolgáló ívek hamisak. Aki ugyanis aláírja azokat, később nem akar „dicsekedni” azzal, hogy részt vett egy okirat-hamisításban. Ám Zsura Zoltán tótkomlósi képviselő tájékoztatása alapján kiderült, hogy Tótlomlóson – teljesen véletlenül – valakik  lebuktak egy EU-s projekt kapcsán egy hamisítási kísérlettel. Majd átadta a szót Zsura Zoltánnak, aki elmondta, hogy január 16-án volt egy szlovák nemzetiségi színházi előadás a tótkomlósi Természet Házának nagytermében. Előtte megjelent ott két nő, akik aláírásokat gyűjtögettek. Ha valaki kíváncsi volt arra, hogy mi való az aláírások megszerzése, azt mondták neki: „statisztikai adathoz kell”. Páran nem akarták ezt szó nélkül hagyni. A rendezvényszervező elvette a két nőtől az aláírásgyűjtő ívet, s magánál tartotta. Az íven csak a nevek és az aláírások szerepelnek, sem az, hogy hol, mikor, sem pedig az, vajon milyen rendezvényen gyűjtötték az aláírásokat. Az aláírásgyűjtés egyik szervezője később elektronikus levelezésbe kezdett az előadás szervezőjével, mely során leírta, hogy az aláírásgyűjtést mindig így végzik, a kitöltetlenül aláíratott íveket be kell vinniük – valamiért – Mezőkovácsházára, s valakik majd ott kitöltik azokat. Azaz biankó-aláírásgyűjtés valósul meg.

 

Zsura Zoltán ezután elmondta, hogy az esetet a január 31-én megtartott tótkomlósi képviselő-testületi ülés nyilvános szakaszában – napirend előtti felszólalásában – megkérdezte dr. Garay Rita polgármestertől: mi ez az aláírásgyűjtés, mit tudnak róla? Kezdeményezte egy képviselő-testületi bizottság felállítását az ügy körülményeinek, hátterének tisztázására. (Lévén, hogy az önkormányzat gesztorságával – azaz több partner ügyleteinek lebonyolításával megbízott szervezetként, fővállalkozóként – elnyert, 500 millió forintos uniós támogatást érintő problémáról van szó.) A bizottság létrehozását a fideszes többségű képviselő-testület nem támogatta.

 

– Írtam a polgármester asszonynak  és a jegyző asszonynak egy-egy levelet, melyekben jó pár kérdést tettem fel számukra – mondta Zsura Zoltán. – Ezekre mind a mai napig nem kaptam választ. E levelekben – többek között – rákérdeztem arra, hogy a projektnek mi a tartalma, kik dolgoznak benne, milyen a projekt felépítése.

 

Aztán rámutatott, hogy a gesztori feladatot ellátó tótkomlósi önkormányzat helyett egy pusztaottlakai székhelyű Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány kezelte a közbeszerzéseket, s a félmilliárd forint jelentős részét kezeli. Zsura Zoltán annak a reményének adott hangot, hogy a percek múlva kezdődő soros ülésen az illetékes önkormányzati vezetők adnak majd valamilyen információt, hogy miért van ez így.

 

Az ügy jelentőségét Hadházy Ákos azzal emelte ki, hogy összefoglalta: Tótkomlós és négy másik település (köztük Orosháza) e projektben 500 millió forintot kapott az Európai Unió más országainak adófizetőitől arra, hogy a legelesettebbek egészségét javítsák. Azonban bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az itt tervezett rendezvények legalább egy része nem valósulhatott meg szabályosan. Ugyanis egy projekt által nem érintett rendezvényen gyűjtöttek aláírásokat biankó (kitöltetlen) jelenléti ívekre, továbbá bizonyítható: ezt így szokták csinálni – utólag töltik ki az aláírásgyűjtő ívek rendeltetését. Kiemelte, hogy a szóban forgó alapítvány igen közel áll Simonka Györgyhöz. A félmilliárdból mintegy 170 millió forintot azonnal – mint : kamu – közbeszerzések révén egy budapesti cégcsoport kezére adtak. E cégcsoportban egyébként többnyire azok a cégek találhatók meg, melyek a Mengyi-ügyben is fontos szerepet játszottak. „Simonka és Mengyi között több kapcsolat is van, Mengyit már leültették, ők a Parlamentben egymás mellett ültek, s remélem, hogy közel ülnek majd egymáshoz ezután is”. Ez az ügy azért a legfelháborítóbb, mert a legszegényebbek felemelésére kapott EU-s pénzekről van szó – jelentette ki Hadházy Ákos, majd bejelentette: a történtek miatt feljelentést tesznek okirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával, „hacsak a testületi ülésen nem adnak valamilyen épkézláb magyarázatot”.

 

– Ez az ügy is bizonyítja, hogy miért van szükség az európai ügyészségre Magyarországon is – zárta gondolatait Hadházy Ákos.

 

Hadházy Ákos jobbján: Zsura Zoltán

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.