2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2019. január 07., hétfő
Az ember melegségre vágyik
Akinek Sasvári megsimogatta a buksiját
Szerző: M. Szabó Mihály
Nehéz a hírlapíró sorsa! – kezded mindjárt a prológust. Lapzárta előtt még lázasan ülsz a babérjaidon, mikor jön a szerkesztőd üzenete (nagy áldás, de komolyan!), adnád le a régen várt cikkedet. „Mihályom! Eltekintünk a mély és szakmai tökélytől. Egy fél oldal is elég, akkor is szeretünk. Az idő nagy úr! Tenéked mondjam? Firkants valamit, kérlek!” – búgja a tagadhatatlanul szeretetteljes hang, ugyanakkor a rövid üzenetben mintha éreznél valami lágy, de némileg határozott elégedetlenséget. (Az írás eredetileg az Új Mezőhegyes című havilapnak készült – a szerk.) Viszont, épp az elébb dőltél el, mint a rohadt nád, morgolódsz hát kicsit, de hiába, mégis... Lehet benne valami igazság – más is mondta már! –, az idő tényleg nagy úr! Na, kedves olvasóm, ez az a pillanat, amikor arra gondolsz, hogy mennyire hiányoznak az elmaradt ölelések. Szóval rájössz, vágysz a melegségre, azokra a meg nem történt lelki érintésekre. De hát mondd, ki nem?!

Sasvari_Sandor_es_Sasvari_Lena.jpg

 

A történet úgy kezdődik, a tavalyi hóesés után, viszont még az idei előtt, hogy Sasvári Sándor és lánya, a szépséges Léna, a városodban vendégszerepel. (Hely és pontosabb dátum a főszerkesztőnél – M.SZ.M.) Időben érkezel, hogy még az első sorok egyikében helyet kapj, ha fotót szeretnél készíteni, ne kelljen átmásznod, tegyük föl, négy-öt emberen. És aztán persze a várakozás meghozza gyümölcsét, felcsendül a jól ismert hang, és rájössz, igen, ez az a melegség, amire vágytál, a hang, mely átkarol, a kéz, mely átvezet a túlsó oldalra, a lassan kígyózó kocsisorok között, akár behunyt szemmel.

 

Lövésed sincs, miért, egyszer csak arra gondolsz, ha mondjuk Schubert a dal Shakespeare-je volna, akkor MacDermot a rockmusical Villon-ja lehetne. Aztán miközben ezeket a sorokat írod, döbbensz rá, hogy azóta – december 17-én –, egy nappal a kilencvenedik születésnapja előtt, meghal a jó öreg Galt. Sasi az I got life-nál felpattan egy székre, és tolja, tolja keményen az afrikai törzsi ritmusokra épülő muzsikát. Szinte látod magad előtt Forman filmjéből George Berger (Treat Williams) asztalon táncolós jelenetét (ikonikus mozipillanat) a gazdagok fölött. Fölállsz fotózni, és azt a mindenit, ahogy fölméred a helyzetet, Sasi, egy minutáig, alighanem neked énekel! Mi mást is dünnyöghetnél magadban, mint Berger szavait: „Megszültél, anyám.”

 

Nehéz sorsa van annak, aki művésszé szeretne válni az őstehetség apa árnyékában. Másrészt ki kaphat többet az induláshoz, mint az aki gyerekkorától benne él a művészvilágban? Sasvári Léna esete azért is különleges, mert apja berobbanása és tündöklése a rock- és musical irodalomban különösen izgalmassá teszi azt, amit mellette fölcseperedve láthatott és tudhatott róla. Léna (20) évek óta énekelni tanul, és rendszeresen föllép édesapjával. Gyönyörű hangja van, de van még hová fejlődnie. Mindjárt az elején énekel egy sztenderd szóló számot, Koltay Gergely Honfoglalását, kissé megilletődve.

 

Sasi_a_szerzonek_enekel.jpgA Privát romantikát Sasvári Sándor zenéjével, Bubik István szövegével Sasi énekli, a fiatalon, tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt barátja emlékére. Már régóta mondod, nincsenek véletlenek. A Mezőhegyestől alig negyven kilométerre lévő Orosházán, az egykori legnagyobb magyar falun, a Petőfi Művelődési Központban, termet neveztek el a színészről, akinek családi kötődése volt a városhoz. Nagymamája haláláig járt az Alföldi városba, Gyopárosfürdőre, ahol sok barátra lelt.

 

Michael Masser Nothing's gonna change my love for you (Érted vagyok és te értem vagy) című örökzöldjével (magyar szöveg: Miklós Tibor) Sasvári megmutatja lírai énjét is. Gondolkodás nélkül jelented ki, hogy az elementáris hangerővel rendelkező rockénekesnek a smooth jazz is határozottan jól áll. Ja, és el ne felejtsd megemlíteni (fontos!), hogy a hölgyeknek adott kézcsók mellett, Sasi a szám közben, a sorok közt járkálva, megsimizi a buksidat, mintha csak azt akarná mondani ezzel, hogy öreg, aztán csupa jó dolgokat írjál rólam. Hozzáteszed, nem nehéz!

 

Kérdezed, van valaki, aki nem emlékezik a Toy story – Játékháború című, korszakváltást jelző Walt Disney rajzfilmre, és abban Woody és Buzz Lightyear szédületes kalandjaira? Nos, a Toy story mindegyik részében, különböző feldolgozásokban, van Randy Newman-nek egy dala, a You've got a friend me (Vár rád egy jó barát), melyet a szerző egyetlen nap alatt írt. Newman zenéje, bár ez az első animációs munkája, piszkosul megérinti az embert. 1996-ban egyébként a You've got a friend me-t Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb betétdal kategóriában. A Sasvári-esten ez a big bandes dal, duettben hangzik el fergeteges előadásban. Lénának jót tesz, ha édesapjával együtt szerepel, sokkal felszabadultabban énekel. És persze nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a dalnak van egy fontos mondanivalója: „Ne félj soha a magánytól, / Gondolj majd arra, hogy a dalom rólad szól, / Csak fel a fejjel, hisz tudod jól: / Hogy vár rád egy jó barát, / Vár rád egy jó barát.”

 

A műsorban két történelmi musical-ből is hangzanak el betétdalok. A Zrínyi 1566-ból, melynek főszerepét egyenesen Sasvárira írták, a költő és hadvezér születésének 500-dik évfordulójára, a Vadászdal és a Ha van közös akarat. A Fejedelem című rockmusicalből pedig a Kárpátok között. És bár nem ezek közül való David Foster The prayer-e (Az imádság – Nézz rám istenem), Sasvári előadásában a számodra örökre emlékezetes marad.

 

A Nyomorultakból Jean Valjean imája (Bring him home – Vidd haza) a musical-irodalom egyik legnehezebb dala. A főhős szerepe már hangilag is óriási kihívás. Sasvári 1997 júniusától kezdve, két éven át háromszázszor játszhatta el Jean Valjean szerepét Duisburgban, természetesen németül. A lírai dal végén hosszan kitartott falzett hallatán eláll a lélegzeted. Sasié, nem! Egyáltalán nem!

 

A befejező szám Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus szupersztárjából Jézus imája a Gecsemáné kertben című dala. Sasit 1986-ban találta meg a lehetőség, hogy eljátszhatta, és átélhette Jézus szerepét. Facebook hivatalos oldalán vallja: „Kiválasztottnak érzem magam, amiért ezzel a csodálatos szereppel közelebb kerülhettem Jézushoz.” A Jesus prayer-t elmélyült, és megrázó előadásban hallhatod, egy olyan embertől, mint akit fentről szemeltek ki erre a szerepre.

 

Ennyi. És akkor eláll a szavunk, merthogy minden ember melegségre vágyik.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.