2019. augusztus 22., csütörtök,  Menyhért és Mirjam
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. december 05., szerda
Digitális bíróságok
Informatikai eszközök bemutatója a Gyulai Törvényszéken
Szerző: SZ. M.
A Gyulai Törvényszék december 3-án az elmúlt időszak bírósági elektronikus fejlesztésiről, az elektronikus ügyintézési szolgáltatások megismertetéséről, a bírósági igazgatás elektronizálására szolgáló Digitális Bíróság-projektről digitális nyílt napot rendezett a Békés megyei bíráknak és a társszervezetek képviselőinek. A rendezvényt dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta, hogy a bíróságoknak is meg kell felelniük a XXI. századi elvárásoknak, amelyben alapvető az informatikai rendszerekben rejlő lehetőségek kihasználása.

A korszerű technológiában is az első: a bíró

 

Ezután dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője beszélt arról, hogy Magyarország bíróságai nemzetközi összehasonlításban élen járnak az elektronikus ügyintézés alkalmazásában, és ismertette a bírósági informatikai fejlesztések fő irányvonalait. A főosztályvezető utalva kutatási eredményre rámutatott, hogy a modern technológia eszközeinek alkalmazása mellett is elengedhetetlen a bíró személyiségének szerepe az ítélkezésben. A rendezvényen dr. Zámbori Tibor kollégiumvezető bemutatta a Digitális Bíróság-projekt elemeit, és hangsúlyozta, hogy a bírósági adminisztrációs terhek csökkentése mellett az egyik célkitűzés az ügyfelek bírósági hozzáférésének egyszerűsítése az informatika felhasználásával. Felvázolta többek között az innovációk közül a bírósági határozatok anonimizálásának fejlesztéseit, a bírósági e-akta alkalmazását is.

 

Az előadás után interaktív standokon mutatták be többek között a távmeghallgatást és a konferenciabeszélgetést lehetővé tevő ViaVideo rendszer működését, az Új Generáció-projektet, és a beszédfelismerő szoftver alkalmazásában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A társszervezetek közül önálló standdal és informatikai eszközbemutatóval vett részt az eseményen a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Békés Megyei Rendőr- főkapitányság is. Mindkét szervezet számos eszköz – például nyomkövető, sebességmérő berendezés – segítségével mutatta be a rendelkezésére álló informatikai rendszereket.

 

A program része volt az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Út a jövőbe – Innovációs Eszközbeszerzés-projekt kapott informatikai eszközök átadása is. A projekt célja, hogy a bírósági informatikai eszközállomány lépést tartson a XXI. század digitális kihívásaival, és korszerű informatikai eszközök segítsék a bírák ítélkező tevékenységét, amelyben elengedhetetlen az elektronikus ügyintézés – tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.