2019. augusztus 22., csütörtök,  Menyhért és Mirjam
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. december 03., hétfő
Nem diszlexiás az orosházi polgármester!
Szerző: Kiss A. János
Orosháza ama települések közé tartozik (vagy egyetlen az országban?), ahol az önkormányzati képviselők nem olvashatják fel maguk az előzetesen írásban benyújtott interpellációjukat. A dr. Dancsó József polgármesterségéig visszavezethető motyogási kurzus mai jeles követője Dávid Zoltán polgármester.

Dávid Zoltán vajon hogyan olvassa fel ezentúl az ellenzékiek interpellációját?

 

Szinte szégyellem szóba hozni a dolgot. Dancsó József szinte már csak epizódnak tűnik Orosháza elmúlt nyolcévi történetében, inkább a jelenre koncentráljunk. Négy éve az amúgy testületi üléseken aktív városi ellenzék változatlanul igyekszik kérdésekkel, hozzászólásokkal, s nem utolsósorban interpellációkkal bombázni a települési önkormányzat mai vezetését. A furfangos fideszes többség tehát valaha kitalálta, hogy legalább ne maguk az ellenzékiek vághassák a polgármester és társai szemébe a nekik kellemetlent. Hiába a demokratikus hagyományok, a máig élő parlamenti példa, Orosházán csak a polgármester szájából hangozhatnak el a képviselők által leírt szavak. Ennek a szégyenletes pitiánerségnek (hogy az eleganciát már ne is hozzuk szóba) persze volt annyi értelme, hogy a gyér látogatottságú testületi üléseken elhangzottakat a helyi pártönkormányzati tévé élőadásban közvetítette, s nem volt mindegy, hogy a nézők mit értenek meg az ellenzéki interpellációkból (írásban benyújtott, az ülésen szóban is elhangzó képviselői kérdésekből), s mit nem.

 

A helyzet tehát Orosházán az, hogy az ellenzéki képviselő benyújtja írásos véleményét, kifejtett kérdését (a kormánypártiak is tehetnének ilyet, ha a pártfegyelem és a megélhetési érdek nem fogná be a szájukat), s azt követően, a testületi ülésen már nem mondhatja el saját szavaival, egy szinkronhang helyettesíti őt. E mutatványt valami új keletű szokásjog a polgármesterre, Dávid Zoltánra testálta.

 

Dávid Zoltán kínos interpelláció-felolvasásai lassan alkalmassági kérdéseket is felvetettek. A nyögdicsélés, a sorvégi-soreleji tévesztések, a hangsúlytalanság monotóniája, a mondatrészek tagolatlan ledarálása, a szavak libikókás kiejtése, a megilletődöttesnek tűnő elhalkulás: ez a polgármester szinkrontechnikája. El kell ismernem, sokáig meggyőződéssel hittem, hogy a város első embere – többek között – olyan hiányosságban szenved, amit diszlexiának neveznek. (A diszlexia – leegyszerűsítve – a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar.) De nemrégen bizonyságot szereztem arról, hogy tévedtem.

 

Úgy egy hónapja annak, hogy Orosháza Német Kisebbségi Önkormányzata megalakulásának a huszadik évfordulóját ünnepelte. Ezen üdvözlő beszédet mondott – fontos: olvasott fel!) Dávid Zoltán is. Nem állítanám, hogy Kazinczy-díjas produkció volt, de nagy meglepetésre folyékonyan, a hangsúlyozásra némileg figyelve, megfelelő tagolással, a hangerő-érthetőségi skálán tisztesen teljesítve olvasta fel a beszédíró gondolatait. Ekkor köszönt rám a megvilágosodás: ez az ember megfelelően tud olvasni!

 

A ráeszmélés következő fázisában az is tisztázódott számomra, hogy Dávid Zoltán nyilván tudatosan „nem tud olvasni”. Így ugyanis az általa elmondottakat még a koncentráltabb figyelemmel rendelkező polgárok sem tudják nyomon követni. Hát még a városi televízióban elhangzottakat háttérzajként megélő orosháziak! Szóval, az ellenzék víz alá nyomásának ez a kísérlete akár el is érhetné a célját.

 

Csak van egy bökkenő: a városi média simonkásított rendszere jó ideje beszüntette a testületi ülések élő, egyenes, vágatlan közvetítését, melyért a mai városi hatalom hosszú éveken át – akkor még ellenzékiként –a demokrácia, a véleményszabadság nevében harcolt. Csak azt nem értem, hogy miért nem árulta el ezt valamelyikük Dávid Zoltánnak?!

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.