2019. június 27., csütörtök,  László
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. október 04., csütörtök
Beindult a vízi közszállítás Temesváron!
Országos elsőként – A menetdíj: mindössze 1 lej
Szerző: Pataki Zoltán (Nyugati Jelen)
Csütörtökön reggel 7.30 órakor hivatalosan is beindult a vízi közszállítás Temesváron. Fél évszázados kiesés után, újból van vízi személyszállítás a Bega-csatornán, amelyet három vízibusz (a Decebal, Burebista és Glad nevű vaporettó) biztosít munkanapokon 7–18 óra között.

Útjára indul az első vízibusz

 

Az első, Decebal nevű vaporettót Nicolae Robu polgármester jelenlétében indították útjára, aki az alábbiakat nyilatkozta a sajtónak: „Mától Temesváron ötféle közlekedési eszközzel folyik a közszállítás: villamos, trolibusz, autóbusz, kerékpár és hajó (vízibusz). A közszállítási rendszer intermodális koncepcióban működik, ami azt jelenti, hogy a megállókban egyik típusú közlekedési eszközről át lehet szállni egy másikra. Szeretnénk a közszállítás használatát bátorítani Temesváron és ki akarjuk használni a Bega-csatorna nyújtotta lehetőségeket” – mondta a temesvári polgármester.

 

A Temesvári Közszállítási Vállalat (STPT) számára 7 vízibuszt vásároltak egy európai pályázat keretében, amely a Bega-csatorna partjainak a korszerűsítését és a kikötők megépítését is magába foglalta. A hét vaporettóból egyelőre még csak három közelekedik kísérleti üzemmódban. A viteldíj mindössze 1 lej, jegyeket a hajón vásárolhatnak az utasok. A vaporettókon egy hajóskapitány, két matróz és egy jegyárus teljesít szolgálatot. A vízi közszállítás térképét a kikötőkkel együtt és vízibuszok menetrendjét a STPT internetes oldalán (www.stpt.ro ) találják meg az érdeklődők.

 

A Bega-csatornán már a XIX. században folyt teher- és személyszállítás. Az 1950-es években a személyszállító hajók egészen Ótelekig közlekedtek, majd a bégaszentmihályi zsilip használhatatlanná vált, és csak Bégaszentmihályig lehetett hajókázni, végül csak sétahajó üzemmódban közlekedett egy kishajó a Bega-csatornán. A hajóközlekedés soha nem volt a temesvári közszállítás része, a mostani kezdeményezés abszolút újdonság, és tudomásunk szerint országos premier.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.