2019. június 19., szerda,  Gyárfás
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. szeptember 12., szerda
Migránssimogató?
Szerző: Kiss A. János
Úgy gondoltam, legközelebb akkor írok jegyzetet, amikor kiderül, hogy mire jut az Európai Parlament a honvédő Orbán Viktorral. De – Fülig Jimmyhez hasonlóan – őszinte sajnálatomra megnéztem az ATV-n az ott ritka vendéggel, Halász Jánossal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjével készített interjút. Persze ennek nevezni meglehetően nehéz egy olyan műsort, melyben bármit kérdez a riporter, politikus uram egyre sem hajlandó válaszolni, sőt a kérdések elhangzása alatt is csak mondja a magáét. De nem erről akarok most beszélni, hanem a fideszes papagájkommandó eme jeles tagjának embertelen megnyilvánulásáról.

Hát, van min elgondolkodni... (Képünk illusztráció! Forrás: nol.hu)Halász János véget érni nem akaró, senkire és semmire nem figyelő monológja során fölböffentett szájából egy gondolatiságát híven tükröző mondatsort. Az fejtegette, hogy szerinte véget kell vetni az Európa Néppártban a „migránssimogató” politikának. A fogalomhasználat nem tűnt nóvumnak, hiszen egy fél nappal korábban maga Orbán Viktor is előhozakodott vele. Könnyen lehet, hogy Halász János nyelve érte el elsőként a miniszterelnök által felkínált mantrát.

 

Már az Orbán Viktor által felemlegetett „migránssimogató” fogalom is visszatetszést keltett bennem, de bíztam abban, hogy szándéka szerint nem asszociált valami embertelen képpel. Ám Halász János nem csupán kiejtette e szót, hanem mutatta is: ültében jobb kezét úgy ágyékmagasságba engedte, s amolyan buksisimogató mozdulatokat tett. Mint amikor (például) egy kutyát vagy más állatot simogatunk. De ő a migránsok simogatását példázta vele. Még mindig igyekeztem jóhiszeműen értelmezni szavai és mozdulatai jelentését: nyilván kistermetű felnőtt migránsok, vagy migránsgyerekek képe jelenhetett meg lelki szemei előtt. Vagy lelketlenségi szemei előtt? Ugyanis az otromba sorosozástól szabadulni képtelen, az aggastyántól való félelmében bereszketni látszó szóvivő gondolatainak a mozdulatai általi feltárulkozása félreérthetetlenné vált. 

 

Amennyire nemes gondolat az állatsimogatók létrehozása és működtetése a gyermekek számára, annyira embertelen az orbáni-halászi „migránsimogató” beengedése az amúgy is elembertelenedő honi légkörünkbe. Ha bocsánatot kérnek a szerencsétlen, félreértésekre okot adó fogalomhasználatért, elismeréssel nyugtázhatjuk azt. Ha nem: akkor igazat kell adnunk Georges-Louis de Buffonnak, aki 1733-as (francia) akadémiai székfoglalójának végén azt mondta: Le style est l' homme même. Azaz: A stílus maga az ember…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.