2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. augusztus 09., csütörtök
Tanyája az örök otthona
Családja, barátai búcsúztak Czene Ferenctől – Szeptemberben zenei találkozó
Szerző: Szőke Margit
Gyulai tanyájának falában kialakított sírhelyénél búcsúztak el családtagjai, barátai, ismerősei Czene Ferenctől július 29-én, vasárnap délután. Az '56-os menekült, a magyar-amerikai állampolgár, a szabad gondolatok házának megálmodója, a Gyulai Zenei Napok és a Gyulai Zenei Baráti Találkozó alapítója, a Vasárnapi Tea rendezvénysorozat létrehozója 82 évesen hunyt el, 2018. június 28-án, Gyulán. Haza jött meghalni.

Czene Ferenctől családtagjai, barátai búcsúztak házánál. A képen balról Sándor fia

 

Czene Ferenc az év felét Gyulán, másik felét Los Angelesben töltötte. Gazdag életutat járt be, olyan gazdagot itthon és otthon, hogy a róla készült sokórás dokumentumfilm anyagain évek óta dolgozik a rendező, Varga Árpád Zsolt. Czene Ferenc házához sokan eljöttek búcsút venni tőle azon a vasárnapon. A megemlékezésekből sokszínű alak, igazi humanista, szabadságszerető ember lénye bontakozott ki. Hamvainak nyughelyét a háza falában kialakított fülkében helyezte el korábban Andrea lánya és Sándor fia. Czene Ferenc mellett apja hamvai is itt vannak, édesanyja emlékére pedig rózsaerkélyt alakított ki.

 

A barátok virágai fényképe előtt

 

Most neki hozták el a tisztelet virágait a megemlékezők. A hatalmas meleget, a beszédeket hirtelen jött zápor szakította félbe, hogy azután folytatódjanak a megemlékező gondolatok – ahogyan a házigazda nevezte –, a szabad gondolatok otthonában. A filmrendező, Varga Árpád Zsolt az elkészült filmrészletek bemutatása közben elmondott egy történetet.

 

A szabad gondolatok otthonában sokan látták a készülő dokumentumfilm részleteit

 

Los Angelesben jártak, egy nevezetes intézményben szerettek volna forgatni, de engedélyük nem volt. Czene Ferenc megjelent, köszöntötte az ott lévő ügyintézőt és azt mondta, milyen szerencse, hogy éppen ő van itt, mert bizonyára ügye így sikeresen megoldódik. Kisvártatva maga az igazgató sietett eléjük, forgathattak.

 

A Czene-tanya falában, falán kialakított emlékhelyek

 

Ez is egy szál, amely életében viselőjét jellemezte. Barátai most arra készülnek, hogy szeptemberben Czene Ferenc emlékére megrendezik a Gyulai Zenei Baráti Találkozót.

 

Czene Ferenc táblát állított azoknak, akik segítették valóra váltani a ház gondolatát

 

Részletek a készülő dokumentumfilmből:

 

 

 

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.