2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. július 10., kedd
Vendégváró kereszt épül a fegyverletétel helyén
Tisztázódott a csigérszőllősi rejtély
Szerző: Balta János (Nyugati Jelen)
Néhány héttel ezelőtt egy magyarországi újságíró kolléga azzal a kérdéssel keresett meg: milyen emlékmű épül a csigérszőllősi vízimalom közelében, ahol 1849. augusztus 13-án végbement a világosi fegyverletételként a történelmükbe bevonult szomorú esemény?

A Borosjenő felöli bejáratnál álló vendégváró kereszt mintájára épül a másik isA kérdés furdalta az oldalamat, ezért néhány nap múlva, amikor arra jártam, lefotóztam a láthatóan emlékműnek készülő betontalapzatot. A rövid tudósítást azzal a kérdéssel zártam: rendelkezik-e valaki bármilyen információval az épülő emlékművel kapcsolatban? Titokban abban reménykedtem, hogy a tragikus eseménynek kíván valaki emléket állítani.

 

Néhány napja újra arra jártam, és meglepődve tapasztaltam: a talapzatra kereszt épül két betonoszlop közé. Titkos reményeim újra erőt vettek rajtam: talán mégiscsak a fegyverletételnek állít emléket egy ismeretlen, nagyhatalmú személy vagy szervezet. Mert aki ebben az országban magyar vonatkozású eseménynek kíván emléket állítani, az nem lehet akárki – morfondíroztam mindaddig, amíg átutaztam Csigérszőllősön és a település Borosjenő felöli bejáratának a jobb oldalán meg nem pillantottam az ott álló, immár kész emlékművet. A túloldalihoz hasonló talapzaton, boltívet tartó két oszlop között álló kereszt az ortodox vallás szerint a jó szándékú érkezőhöz címez szíves vendéglátó szöveget. Tehát ne tápláljunk tovább titkos reményeket, mert a fegyverletétel helyén – amiről talán a helybeliek már nem is tudnak – boltívvel ellátott, vendégváró kereszt épül.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.