2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. július 10., kedd
Sztárportré Szirtes Edinával
(VIDEÓINTERJÚ)
Szerző: sztarportre.hu – Molnár Szabolcs
A zene egyfajta áradás? Nem akadály a hangszeres tudás hiánya, a hangi adomány korlátozottsága sem? Mit gondol erről a beavatottak egyike?

Szirtes Edina

 

Szirtes Edina: „Olyan sok ember szeretne zenélni, csak nem tanult meg. Néha van szerencsém tanítani kamarazenét, improvizációt, és akkor azt szoktam mondani, hogy a zene születésének nincsenek korlátai. Ha az emberből kifakad, akkor kifakad. Azért fantasztikus egy gyermek, amikor improvizál, mert nincsenek korlátai, ez a jó értelemben vett gátlástalanság, amikor elkezd valami áradni.

 

Ez egy ajándék.

 

Nem akadály, ha nem tudunk annyira játszani a hangszeren, vagy nem vagyunk annyira felkészültek. Ugyanígy az éneklés is: nem hangi adomány, vagy tudás, hanem egész egyszerűen egyfajta áradás – gondolom én. Egy kommunikáció, mint ahogy beszélünk, vagy mesélünk egymásnak.

 

Persze az más, amikor az ember muzsikus, és lépésről lépésre tanulja, hogy hogyan tökéletesítheti a hangszeres tudását, vagy a zenei tudását. De nem ezen múlik a csoda, szerintem.

 

A zeneszerzéshez nekem elsősorban csendben kell tudnom maradni. Tudom, hogy az én számból ez hihetetlennek hangzik, de az a csönd kell hozzá, amiben a vers, vagy dramaturgiai pont, vagy az érzés, amiről meséltek nekem, vagy ami megérintett, az adja magát.”

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.