2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. május 16., szerda
A hatvanas évek, megtoldva egy ötvenessel…
Az orosházi „táncsicsos” diákok egyik osztályának ötvenéves találkozója
Szerző: Kiss A. János
A legendás Keller József igazgatósága idején egyértelmű volt az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanárai, más dolgozói, a diákok és szüleik, s egyáltalán, az iskolát közvetlenül vagy hírből ismerők számára, hogy ott tanulni amolyan kiváltságféle. A gimnázium IV. A osztályának tagjai szombaton találkoztak abból az alkalomból, hogy 1968-ben érettségiztek. Más kérdés (Nagy Pálné osztályfőnök hívta fel rá a figyelmet), hogy igazából az együtt töltött 54 esztendő érdemli meg az ünneplést.)

Találkozás az iskola főbejárata előtt

 

A találkozás helyszíne – mint korábban is – a gimnázium (jobb híján: jogutódjának) épülete lett. A szélrózsa minden irányába „szétrajzott” diákok többsége szinte csak ilyen alkalommal lépi át az iskola küszöbét, így érdeklődéssel, az emlékek felidézésével tekintgettek körbe. A szépen felújított épületre már korábban is rácsodálkozhattak, az évek múlása viszont most is lemérhető volt a dicsőségfal képeinek gyarapodásából. (A Táncsics-díjasok kőbe vésett „listáját” kevesen látták korábban, hiszen az – a felületes szemlélő számára – az igazgatási folyosó egyik fénytől védett szegletében rejtőzködik. A tábla tanúsítja, hogy Nagy Pálné másodikként részesült ebben az elismerésben.)

 

Nagy Pálné szigorú volt, de igazságos. Az ilyen érdem elévülhetetlen

 

Az egyik olyan osztályteremben, amelyet éppen nem érintenek a folyó érettségi vizsgák, ki-ki beszámolt életútjáról, s annak főként az utóbbi öt évet érintő eseményeiről. Ám előbb az osztályfőnök átvette a diákok hálával és virágokkal teli csokrát.

 

Az alkalomra készült plakett

 

Ahogyan az ilyesmi történni szokott, nem kevés derűvel és (ön)iróniával tűzdelt beszámolók hangzottak el. Ami a közösségi érzet további megmaradásának egyik záloga: a többiek elé tárt történetek éppúgy számot adtak az egyéni sikerekről, mint a megélt kudarcokról.

 

Az étteremben a találkozó "főszereplői" desszertként "elfogyasztottak" egy újabb csoportképes kockát...

 

A hagyományoknak megfelelően egy gyopárosi ebéddel, kiadós beszélgetésekkel zárult az idei találkozó. Hogy lesz-e folytatás, magyarán egy újabb osztálytalálkozó 2023-ban?  Az eddigiekből következtetve a válasz erre csakis igenlő lehet. Sőt, az is fel-felvetődött, hogy minek kellene arra öt esztendőt várni?!

 

Az 50 éves osztálytalálkozó idején elérhető osztályfőnök, diákok: Nagy Pálné (osztályfőnök), Balogh Ilona Ágnes, Bánfi Istvánné (Nagy Éva), Darókné dr. Csiszár Edit, Farkas Józsefné (Dauda Magdolna) Farkas Mihályné (Kesjár Klára), Faur Mihály, Fábri Józsefné (Horváth Márta), Kacsóné Kovács Szilvia, Kemenes Mihály, Kenyeresné Bálint Veronika, Kiss István, Kiss János, Kovács Tünde, Lantos Istvánné (Szigeti Etelka), Mikula András,  Mohayné Polyák Mária, Nagy Ferencné (Demcsák Irén), dr. Németh Ferenc, Petrina László, Samuné Geéb Ágnes, Szakálné Koltai Klára, Tóth Béláné (Dénes Erzsébet), Túróczy Zoltánné (Ortó Mária), Vágvölgyiné Panyi Márta, Virókné Pusztai Gyöngyi, Walter Anikó és Zalka Károlyné (Tóth Ibolya). Az elhunyt osztálytársak: Berki László, Gyivicsán Zsuzsanna, Molnár Zsuzsa (Tóth Zsuzsanna) és Tóth Istvánné (Leszkó Márta).

 

Az említett "kocka" persze a régiesen filmkockának mondott felvétel kifejezésre utalt. Ami az asztalon látható volt, az sem kocka. Az osztályfőnök (ugye) matematika-fizika szakos, ezért a magyarázkodás... Hanem egy torta, amely erre az alkalomra készült. Ha kérdeznék: a közepén látható fotó is ehető!

 

 

 

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.