2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. május 14., hétfő
A nagyokra kell hallgatni!
Banner Zoltán előadása A Békés Megyei Könyvtár Lencsési Könyvtárában
Szerző: Zsidov Magdolna
A művészetek, a szép szó iránt vonzódó emberek tudják, ha valami megmozdul bennük, feltámad a kíváncsiságuk, és olyasmit vágynak látni, hallani, amitől többet kapnak, mint a hétköznapi, akkor ott kell keresniük az alkalmat, ahol erre a legimpozánsabb lehetőség kínálkozik, példának okáért, a könyvtárakban. A Békés Megyei Könyvtár Lencsési Könyvtára nem szűkölködik a lehetőségek kínálatában. A legutóbbi, május 10-i programjára Banner Zoltán művészettörténészt, költőt, előadóművészt, publicistát, ha lehet mondani – és miért ne? – polihisztort hívta meg. Az előadó műsorának, a Gondolatok a könyvtárban címet adta, ahogy megindokolta, legfőképp azért, mert inkább beszélgetésnek szánta, magával, másokkal.

Banner Zoltán az előadását tartjaA ki tudja miért, talán a szokatlanul rekkenő hőségnek, vagy az előre be nem kalkulált elfoglaltságoknak, és még egyéb másnak „köszönhetően”, nem túl népes hallgatóság jött össze, de mindenképp olyanok, akik szeretettel és nyitottsággal várakoztak Banner Zoltán előadására, mert tudták, e program nem szűkölködik majd meglepetésekben.

 

Rakonczás Szilvia, a megyei könyvtár igazgatója üdvözölte az előadót, a közönséget, és mintegy biztosítékként állította, hogy ezen alkalom után olyan pluszt nyernek, ami napokig velük marad. Megemlítette, hogy délelőtt a városházán megtartott munkaértekezleten szó esett a Lencsési könyvtár értékes programjairól, és ami örömhír, a nyár folyamán megvalósuló felújítás után, ősztől, hangulatos, megszépült „köntösben” várja a látogatóit. Ezt követően az igazgatónő röviden bemutatta Banner Zoltán sokszínű munkásságát: Székelyföld szülöttjeként indult, majd 30 évvel ezelőtti Békéscsabára településétől, a jelenig tart. Aktvitása magas kora ellenére töretlen: kiállításokat nyit meg, művészeti írásai, versei jelennek meg, versmondó megmérettetéseken zsűrizik. 1967 óta az első, romániai Petőfi előadásai után kapott elismerését a mai napig jó néhány, már magyarországi kitüntetés követte még. Ő az a költő, író, gondolkodó, aki elmondhatja magáról, hogy az irodalom lovagkeresztese, netán keresztes lovagja.

 

Az előadás hangulatának előkészítéséül két kislány, a Békéscsabai Lencsési Általános Iskola tanulói, Debreczeni Frida és Zelenyánszki Zsófi mondtak el egy-egy verset. A két vershez Szendiné Solymosi Edit pedagógus adott segítséget.

 

Banner Zoltán, miután a szó, mint a labda, a „nagy játékoshoz”, hozzákerült, elkapta és azonnal a közönséghez „passzolta” befogadásra. Megköszönte Rakonczás Szilvia méltató szavait, és az elnyert kitüntetésekhez szerényen annyit fűzött hozzá, hogy „Igen, néha észreveszik az embert, és olyankor kap elismerést, kitüntetést.”

 

Érdekes „beszélgetését” magával, hallgatóival, a helyszín, mint átadó és vevő, szellemi értékteremtő környezet méltatásával kezdte. Ahogy mondta, a könyvtárakban az emberiség létkérdései merülnek fel. Vörösmarty Mihály nagy gondolati, filozofikus, profetikus verse, a Gondolatok a könyvtárban pontosan ezen a közegen keresztül fejtegeti az emberi értékek szerepét, fontosságát és szükségességét. De vajon ezek által ment a világ elébb? – tette fel a kérdést, ahogy a költő is feltette akkor, történelmünk gyönyörű időszakát, az 1848-as szabadságharcot megelőzően négy évvel.  A közeledő forradalmi hangulat forrósította fel benne a fájdalmas elmélkedés hangulatát. A „hol” kérdések sorát teszi fel, hiszen az emberiséget égető legnagyobb talány eljuthat e valaha a béke szigetére, egy olyan világba, ahol a boldogság, az emberhez méltó élet: nem hovatartozás kérdése.

 

A költői kérdéseket, a most elmélkedő költő, Banner Zoltán egy kijelentéssel szakította meg. Sajnálkozva mondta, bizony-bizony nívós, nagy dolgok manapság – véleménye szerint – nemigen születnek, s a kisstílű, értéket nem képviselő regények, versek, nem nevezhetők irodalmi alkotásoknak, csak szavak halmazának. Ettől függetlenül a rossz könyveknek is van egy bizonyos feladata, katalizátorként működnek, szembesítenek a selejttel, mármint ott, ahol többre lenne igény. A magyarság egyik nagy értékének lehet tekinteni az olvasás szeretetét, hiszen már a XI. században nem hiába nevezték egyik királyunkat Könyves Kálmánnak. Nem beszélve Mátyás király hatalmas könyvtáráról, és a korszakokat átölelő történelmi tudósítókról, mint Apáczai Csere János, Janus Pannonius, Balassi Bálint, Petőfi Sándor, Gyóni Géza, Radnóti Miklós, vagy az utolsónak említett Illyés Gyula, amelynek hatalmas verse, az Egy mondat a zsarnokságról.

 

A versmondó kislányokMajd egy szomorú megállapítással folytatta az előadó. Batsányi János, Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! című verse még Európa teremtő értékei iránti vágyódást festi le, ennek kapcsán ugyanakkor egy égető kérdés is felmerül, vajon mi a helyzet napjainkban? Összevetésként megemlítette, hogy, miként az alexandriai könyvtárat az első évezredig többször felgyújtották, lehet, hogy – úgy látja – közel állunk egy nagy európai könyvtár égéséhez. A népek vándorlása egyre nagyobb változásokat hoz, és nem lehet tudni, mi lesz a végeredmény. Véleményét kifejtve elmondta, hogy hazánk még olyan sziget, amely őrzi a hagyományokat, ápolja múltját és történelmét. De mégis hamvadni látszódik a méltó költői és írói gondolat, nem születnek tépelődő lírák, regények, amelyek méltóképpen feszegetik a korszak nagy hibáit. Mintha minden irodalmár magában, magának írna, mintha minden ember csak magáért dolgozna, és ez nagy hiba, amiben felbomolhat a nemzetek közössége.

 

A drámai felvetéseket a befejezésül elhangzott líra sem oldotta. Ady Endre Levélféle Móricz Zsigmondhoz című verse, az életlázban égő költő panasza, szemrehányása és összevetése saját költői kínjainak, Móricz dicsőnek nevezett alkotásaival és magánéletével.

 

Ezeket a súlyos gondokat és fejtegetéseket, valóban nehéz volt „elhagyni”, ezért az előadás befejezése után kis csoportos beszélgetés alakult ki, amely során tovább szövődtek a gondolatok.  Ezzel az alkalommal is beigazolódott, hogy értéket, csak értékesen lehet teremteni.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.