2019. április 22., hétfő,  Csilla és Noémi
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. május 14., hétfő
Küzdelem a főiskoláért
Negyedszázados a gyulai felsőoktatás – Kiállítás a könyvtárban
Szerző: Szőke Margit
Huszonöt éves a gyulai felsőoktatás. Ha van valami, ami gyorsan követi a társadalmi változásokat, akkor a magyarországi oktatás, felsőoktatás idetartozik. Legalábbis szervezetében. Arról már erősen megoszlanak a vélemények, hogy a tartalmi változások mennyiben szolgálják, viszik előbbre az adott kort, ám ha egy képzés megél negyedszázadot, joggal gondolhatjuk, megalapozott igények hozták létre. Ilyen a gyulai felsőoktatás. Helyi köznyelvén: az egészségügyi főiskola. Az alapító elődök úgy gondolták, hogy a megyei kórház szomszédságában mi sem lesz hasznosabb, mint megteremteni a diplomás ápolóképzést. Így kezdődött. és a képzés tart ma is.

Az évfordulón átfogó kiállítás nyílt a 25 év történetéről

 

A gyulai főiskola fennállása során tartozott a Debreceni Orvostudományi Egyetemhez, annak nyíregyházi főiskolai karához, legutóbb a Szent István Egyetemhez és most a szegedi Gál Ferenc Főiskolához, melynek névadója egy 20. századi teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. Iskolafenntartó a Szeged-Csanádi Egyházmegye, amint több karé is Békés megyében. A Gál Ferenc Főiskola 2017. február elsejétől vette át a gyulai felsőoktatást a korábbi fenntartótól, a Szent István Egyetemtől. A Gál Ferenc Főiskola 2017. február 3-án létrehozta Egészség- és Szociális Tudományi Karát a gyulai Egészségtudományi Intézetből és a szegedi Gerhardus Társadalomtudományi és Továbbképzési Intézetből. A székhely Gyulán van, a dékán a gyulai dr. Fodor Lajos intézetvezető egyetemi tanár. A gyulai egészségügyi főiskola közkeletű elnevezése viszont aligha változik, de nem is kell, hiszen a negyedszázad alatt kimunkált képzési irányok ennek teljesen megfelelnek. Alapképzései változatlanok, van itt ápolási és betegellátási szak ápolási szakiránnyal, egészségügyi szervező szak egészségturizmus-szervező szakiránnyal és szociális munka szak.

 

A gyulai főiskola negyedszázada olyan idő már, hogy mindenképpen visszatekintésre, történeti összefoglalásra érdemes. Legjobb lenyomat erre egy emlékkiállítás, mely idén létre is jött dr. Fodor Lajos kezdeményezésére, megalkotója pedig a főiskola szakkönyvtára, nevezetesen Vidóné Soós Róza könyvtáros.

 

A szépen kivitelezett tárlaton a könyvtáros vezet végig a főiskola B-épületében található könyvtárban. A tárlókban, a táblákon megannyi dokumentum – iratok, fényképek, újságcikkek – látható a gyulai felsőoktatásról, amely 2018-ban 25 éves. Ott az alapító okirat: az első igazgató dr. Pintér Miklós volt, a várost akkor polgármesterként dr. Pocsay Gábor irányította. Mindketten a megyei kórház műhelyében tevékenykedtek. A diplomás ápolóképzéssel indult a főiskola. A dokumentumokból nyomon követhető a város küzdelme a főiskolájáért. A mai képviselő-testület is szívügyének tekinti az intézményt: tavaly novemberben január 31-ét a gyulai felsőoktatás napjává nyilvánították. Idén ünnepelték meg először a város hivatalos rendezvényeként.

 

A könyvtár 2003-ban költözött a B-épületbe, szakkönyvtár. Több mint 20 ezer kötet szolgálja az oktatást és persze számítógépek állnak rendelkezésre katalógussal, elektronikus folyóiratokhoz való hozzáféréssel, s lehetőséggel a szakdolgozatok írására. Ez utóbbiból több, mint 2200-at gyűjt a főiskola könyvtára. A helyi tudományos élet kiváló voltát tudományos munkák, díjak sora bizonyítja.

 

A gyulai főiskola logója

 

Érdemes végignézni a gyulai felsőoktatás 25 évének dokumentumait, 2018-ban, fennállásának negyedszázados évfordulóján. A gyulai főiskolai oktatástörténetének fordulópontjait követhetjük végig:

– A Debreceni Orvostudományi Egyetem Tanácsa 1992-ben határozatot hoz az Európa Tanács ajánlása szerint szerveződő, főiskolai szintű diplomás ápolóképzés gyulai létrehozásáról.

– A főiskolai képzés 1993-ban elindul a DOTE Egészségügyi Főiskolai Kara tagozataként.

– A gyulai képviselő-testület támogatja a tervezett gyógytornász szak indítását. Indul az első Tudományos Diákköri konferencia, mely tart ma is.

– Az új felsőoktatási integráció miatt 1999-ben a DOTE nem tartja meg gyulai tagozatát.

– A gyulai tagozat az újonnan szervezett Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Karának Egészségügyi Intézete lesz 2000. április elsejétől.

– A TSF Tanácsa  2001-ben támogatja az általános szociális szak indítását.

 

A következő évben döntöttek az egészségturizmus-szervező szak indításáról, de az képzés csak 2006-ban kezdődik. A Nyugdíjasok Akadémiája viszont elindult 2002-ben, megállapodás jött létre a Pécsi Tudományegyetemmel, humán szervezőket, uniós szakértőket is képeznek. Az általános szociális munkás szak 2003-ban indulhatott el. A TSF 2009-ben olvadt a Szent István Egyetem szervezetébe, a gyulai karral egyetemben. Azóta is több szervezeti és képzési változáson ment át a gyulai  intézmény – de van. Sőt, programja egyre gazdagodik. Biztató jövő.....

 

Bagolyvári délutánok – oktatók és hallgatók tartanak előadásokat

 

Változatok elnevezésekre: 1993. szeptember 1 2000. március 31.: Debreceni Orvostudományi Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolájának Tagozata. 2000. április 1– 2008. december 31.: Tessedik Sámuel Egészségügyi Intézet. 2009. január 1– 2017. január 31.: Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezet-egészségügyi Intézet. 2017. február 1– Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi kar, Egészségtudományi Intézet.

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.