2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. április 11., szerda
Egy banánhéjon csúszott el?
Az 1997-es békéscsabai (Orosházi úti) emberölés elkövetőjét megtalálták a főkapitányság nyomozói – Újabb bizonyíték: tökéletes bűntény nem létezik
Szerző: Kiss A. János
„Nincs elfelejtett bűnügy, és minden részlet fontos” – e szavakkal nyitotta meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság mai, országszerte nagy érdeklődéssel várt sajtótájékoztatóját dr. Vargáné dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az idézett mottóval arra utalt, hogy egy 1997. január elsején elkövetett békéscsabai rablás, emberölés elkövetőjének kilétét kitartó nyomozás révén mára felderítették a főkapitányság nyomozói. Ezt követően átadta a szót dr. Kis Péter rendőr ezredesnek, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesének.

Ahol megtalálták (még az emberölés napján) a maszkot. Zs. Róbert befelé is átmászott a drótkerítésen, megbújt a rakodólapok között

 

Dr. Kis Péter a történet összefoglalásaként elmondta: 1997. január elsején, Békéscsabán, egy Orosházi úti (főként) kereskedelemmel foglalkozó cég raktárépületében követték el a súlyos bűncselekményt. Az akkor és utána még nagyon sokáig ismeretlen tettes rátámadt a raktár vezetőjére. Több lövést adott le rá, ebből eredően az eset sértettje a helyszínen életét vesztette. A nyomozás még aznap elindult, melynek végére tulajdonképpen most érkeztek el a főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói. Már az akkori nyomozás kezdetén is nagyon aprólékos, alapos bűnügyi tevékenység kezdődött. Helyszíni szemlét végeztek, sok tanút hallgattak meg, széleskörű adatgyűjtést folytattak elődeik. Az eljárás során – a nyomozás kezdeti szakaszában – volt egy személy, akit az akkor a rendőrök rendelkezésére álló adatok alapján gyanúsítottként hallgattak ki, ám később megállapították, hogy e személy a bűncselekményt nem követhette el, vele szemben meg is szüntették a nyomozást.

 

A sajtótájékoztatót dr. Vargáné dr. Szombati Andrea nyitotta meg

 

A főkapitány bűnügyi helyettese emlékeztetett: a mintegy huszonegy év alatt a Békés megyei főkapitányság bűnügyi osztálya folyamatosan vizsgálta az ügy aktuális állását. Minden egyes új, akármilyen kicsiny információt lelkiismeretesen és szisztematikusan leellenőriztek. Aztán 2008-ben akadt egy olyan konkrét adat, ami következtében folytatták a nyomozást. Ám az  akkor még nem vezetett eredményre. Aztán újabb lépést tehettek 2016-ban: az 1997 januárjában megtalált egyik bűnjeltárgy igazságügyi szakértői vizsgálata eredményt hozott. Dr. Kis Péter ezért köszönetét fejezte ki a sajtótájékoztatón a fővárosban működő kiemelt ügyeket felderítő főosztálynak és vezetőjének, dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagynak.

 

Tóth Csaba (balra) és dr. Kis Péter ismertette az esetet és a nyomozás folyamatát

 

Az ügy, a nyomozás részleteit Tóth Csaba rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője ismertette. Rámutatott: a kriminalisztikában is folyamatosan fejlődnek a szakértői módszerek. Még 1997. január elsején találtak a tágabb helyszínen egy olyan maszkot, melyet az elkövető a bűncselekményt követően elveszített. Megállapíthatták, hogy az senki másé nem lehetett, csak az elkövetőé. (A hideg, havas napon az elkövető által hátrahagyott lábnyomcsapás mentén találták meg azt.) A maszkot azóta is többször megvizsgálták. Ám amikor 2016-ban a legújabb szakértői módszerekkel is megismételték a vizsgálatot, eredményre jutottak. A – mai nevén – Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet eredménye alapján megállapították, hogy egy korábban más büntető eljárás során bűnügyi nyilvántartásba vett személy DNS-ét megtalálták a maszkon.

 

A helyszín egyik részlete

 

Tóth Csaba e személyt Zs. Róbertként említette, aki ma 51 esztendős, s az elkövetés idején Békés megyei lakos volt. A nyomozás fókuszába ő került, s hozzáláttak annak szisztematikus felderítéséhez, hogy Zs. Róbert milyen kapcsolatban lehetett a sértett gazdasági társasággal. Húsz évre kellett visszanyúlniuk. Megnézték akkori bűnkapcsolatait, korábbi büntetéseit. Megláthatták, kik lehettek esetleges bűntársai, ismerősei, s valamilyen kapcsolatot kellett találniuk a sértett gazdasági társasághoz is. Kiderült, hogy a gazdasági társaság egyik dolgozója a közvetlen baráti köréhez tartozott. Megállapították azt is, hogy e baráti körnek több olyan tagja is volt, akik Zs. Róbert bűntársai voltak az esetet megelőzően. Aztán 2016 októberében kihallgatták Zs. Róbertet gyanúsítottként. Akkor még tagadta a bűncselekmény elkövetését. A baráti körébe tartozókat tanúként hallgatták ki, elszámoltatták őket, illetve műszeres hazugságvizsgálatnak vetették alá őket. Mindezek eredménye alapján kétséget kizáróan sikerült megállapítani, hogy a gazdasági társaságnál dolgozó említett személy – ha nem is célzatosan, de – elmesélte, hogy milyen (nagy) készpénzmozgás van a cégüknél. Ennek hatására Zs. Róbert két másik társával megbeszélte: megpróbálják kirabolni a gazdasági társaságot. Megismerték a cégen belüli szokásokat. (Akkoriban banánérleléssel is foglalkoztak a telepen, naponta működésbe kellett hozni a technológiáját, ellenőrizni is szükséges volt a folyamatot. Ehhez minden nap – így január elsején is – be kellett menni valakinek. A „hármak” többször is feltérképezték a helyszínt. Nem emberölésnek tervezték az akciójukat, szándékuk szerint „csak” rabolni akartak. Céljuk az volt, hogy a gazdasági társaság odaérkező tagját megtámadják, s a telephelyen lévő készpénzt megszerzik.  

 

Dr. Kis Péter a szakértők jó munkájára hívta fel a figyelmet

 

Megállapították, hogy 1996 szilveszterekor a társaság együtt múlatta az időt (az egész baráti kör). A rablásban közreműködni szándékozó két másik személy elállt a bűncselekmény elkövetésétől. Nem is mentek el másnap a helyszínre. (Ők az eljárásban közreműködtek, tanúként részletesen elmondták a bűncselekmény kitervelését.) Zs. Róbert aznap délelőtt egyedül érkezett meg oda.  Az említett kihallgatásokat követően Zs. Róbert elé tárták a beszerzett bizonyítékokat, így a hemogenetikai szakértői véleményt, illetve szembesítették őt a közreműködő tanúkkal. Ritka eset – jegyezte meg Tóth Csaba –, de a szembesítések során és hatására 2017. március 8-án Zs. Róbert részletes, bűnösségét beismerő vallomást tett. A bűncselekmény reggelén egyetlen elkövető lábnyomát találták meg a hóban. Fellelték azt a helyet is, ahol topogott, s várta azt a személyt, aki a banánérlelőbe megy. Kileste őt, látta, hogy a kapunál szolgálatot teljesítő biztonsági őr beszélgetett egy kicsit a sértettel, majd visszament a helyére. Követte a sértettet (a raktárvezetőt) a banánérlelőbe. Zs. Róbert a nála lévő 9 mm-se Parabellum maroklőfegyverrel a kezében, maszkkal a fején az ott lévő pénzt követelte. A sértett nem volt hajlandó átadni a pénzt, a szemle adatai is alátámasztották, hogy dulakodni kezdtek. Eközben több lövés is eltalálta a sértettet, aki ennek hatására a helyszínen az életét vesztette. Ezután az elkövető a helyszínen lévő lemezszekrényből két és fél millió forintot, schillinget és német márkát tulajdonított el. Elmenekült a helyszínről. Ekkor veszítette el a mára perdöntő bizonyítékká lett maszkot.

 

Ahol a pénz volt

 

Zs. Róbert a történtek után otthonába ment. Az elkövetéskor viselt öltözetet, a lőfegyvert a tervezésben közreműködött egyik - orosházi - társával megsemmisíttette. A vizes, nádas területen elásott fegyvermaradvány nem került elő, hiszen a terület azóta jelentős átalakuláson ment keresztül. A két és fél millió egy részéből a bűncselekmény után egy hónappal személygépkocsi vásárlásába fektette. (A kocsit anyja nevére vette, de ő használta.) A többi pénzt gyorsan elverte.  

 

Tóth Csaba bejelentette, hogy befejezték a nyomozást, s április 16-án az eljárás iratait a Békés Megyei Főügyészségnek vádemelési javaslattal megküldik, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt.

 

Az újságírók kérdéseire válaszolva megtudhattuk például: okkal kérik a rendőrök, hogy a szóban forgó cég neve ne forduljon meg ismét a nyilvánosság előtt; a két említett (tervezgetésben társ) személy büntethetősége – a nekik felróható cselekményük esetében – elévült. Azt változatlanul nem tudhattuk meg, hogy Zs. Róbert neve mely Békés megyei településhez köthető.

 

Tóth Csaba - érzékelhetően - minden apró részlet ismeretének is birtokában volt

 

A vitalap.hu kérdései arra kerestek választ, hogy Zs. Róbert 1997. január elseje után követett-e el más bűncselekményt; igaz-e, hogy a nyomozás kezdetinek mondható szakaszában az FBI laboratóriumát is felkérték a nyomozás segítésére; megfelel-e a valóságnak az az állítás, hogy akkoriban felmerült annak a lehetősége is, hogy az elkövetésnél szóba jöhetők között volt egy rendőr is? A válasz szerint ezek az információk helytállóak.  Az FBI is segített, ám az ő vizsgálatuk a korábban kihallgatott gyanúsítottra irányult, s az amerikai módszerrel elvégzett vizsgálat kizárta, hogy ez a személy lett volna az elkövető. Zs. Róbertről pedig elmondták, hogy jelenleg is büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik, jogerős büntetését tölti. Az emberölést követően többször is összeütközésbe került a törvénnyel, de egyik sem olyan súlyos cselekmény volt, mint amilyenről a sajtótájékoztatót tartották.  

 

Tóth Csaba és dr. Kis Péter az újságírók kérdéseire is készséggel válaszolt

 

 <
++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.