2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2018. április 10., kedd
A kés, mint bumeráng
Megölte élettársát – Nem jogerős ítélet a Gyulai Törvényszéken
Szerző: SZ. M.
A Gyulai Törvényszék előtt B. G. vádlott ellen emberölés miatt indult büntetőügyben, április 6-án nem jogerős ítélet született. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettében, ezért őt 10 év börtönre és 8 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Rendelkezett a bíróság a feltételes szabadság legkorábbi időpontjáról, a vádlott által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről. Kötelezte a vádlottat 443 ezer 734 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Képünk illusztráció! (Forrás: Can Stock Photo)Az ítéleti tényállást a bíróság lényegében a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg. A vádlott és a sértett 2012 nyarán ismerkedtek meg, majd élettársi kapcsolatot létesítettek. Kapcsolatuk a kezdetektől konfliktusos volt, de kölcsönösen szerették egymást. Együttélésük idején a vádlott rendszeresen, a sértett alkalomszerűen fogyasztott alkoholt, ilyenkor az élettársak között kölcsönös féltékenység miatt többször veszekedés alakult ki. Majd 2016 nyarától a vádlott ittasan többször tettlegesen is bántalmazta a sértettet. A veszekedések alkalmával a sértett szintén temperamentumosan lépett fel a vádlottal szemben.

 

A vádlott és a sértett 2017. április 15-én, az esti órákban együtt italozott, féltékenységük miatt ismét összevesztek. A sértett azt mondta a vádlottnak, hogy költözzön el, aki ezt nem akarta. Ezért a sértett kiment a konyhába, és magához vett egy 19 centiméter pengehosszúságú konyhakést, a késsel visszament, és azt mondta, hogy ha nem megy el, akkor majd „a késtől fog elmenni”. A sértett a késsel hadonászott, a vádlotton kisebb sebeket ejtett. Ezután a vádlott a sértettet ellökte, aki a mögötte lévő fotelbe esett, a kezéből a kést kicsavarta, letette a fotel melletti asztalra, míg ő leült az ágy szélére. A sértett a vádlottat és a családját szidalmazta, ekkor a vádlott a kést magához vette, és meg akarta szúrni a sértettet. A sértett védekezett, dulakodás alakult ki közöttük. Eközben a vádlott a sértett nyakát nagy erővel megszúrta, a nyakát meg is metszette. A sértett ettől azonnal elvesztette az eszméletét. A vádlott a sértettet az ágyra fektette, ahol kezeivel megpróbálta a vérzést elszorítani, de a sértett rövidesen elhalálozott.

 

A vádlott a cselekmény elkövetését beismerte. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását és a sértetti közrehatást. Súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, hogy közeli hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt, az elkövetés különösen veszélyes eszközét, mivel a sértettnek esélye sem volt a védekezésre, az ittas elkövetést, az élet elleni bűncselekmények helyi és országos elszaporodottságát.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő fellebbezést jelentett be – tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.