2019. február 17., vasárnap,  Donát
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. március 11., vasárnap
Jelöltállítási komédia: Fidesz-kód szerint?
Orosházán a DK készített számvetést a kampány állásáról, s megvillant a „Tiborcz-féle ledes Elios” mezőhegyesi ténykedésének háttere is
Szerző: Kiss A. János
Orosházán, Békés megye 4. számú választókerületének székhelytelepülésén pénteken sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció városi szervezete. A választási kampány helyi és országos helyzetéről és az „Orbán-botrányos” LED-es közvilágítás mezőhegyesi megítéléséről volt szó. A megszólaló meghívottak egyike Nagy Huszein Tibor, a DK alelnöke, (mellesleg vagy nem mellesleg) a békéscsabai választókerület DK-s képviselőjelöltje, a másik pedig a DK országos listájának 42. helyét elfoglaló Kovácsné dr. Faltin Erzsébet volt.

Nagy Huszein Tibor Békéscsabán indul a parlamenti választáson

 

Nagy Huszain Tibor elkeserítőek tartotta mindazt, ami ma az országban választási kampány címszó alatt történik. Azt, ami lassan alkalmassá válik arra, hogy miatta megrendüljön a választók demokratikus jogrendbe vetett bizalma. Ennek oka visszavezethető oda, hogy a Fidesz a választási törvényt az ellenzék bevonása nélkül hozta létre, saját képére formálva azt. Példaként megemlítette a „kopogtatócédulák” helyett bevezetett aláírásgyűjtést. Ma egy választó több jelöltet is ajánlhat, amivel – mint látható – vissza is lehet élni. Sőt: a visszaélés szervezett formában is elkövethető. E körben a kormánypártokat hozta szóba, továbbá az olyan „spontán visszaéléséket”, melyek közvetlen célja a könnyű és gyors pénzszerzés. (Megjegyezte: az állam a 2014-es választás alkalmával szabálytalanul felvett komoly összegeket nem kérte vissza a „kamuktól” – ami ugye ilyen módon napjainkban: felkérés táncra. A szabályozás miatt a választási bizottságok kénytelenek kiszolgálni az intézményesített visszaéléseket. Bizony még fellebbezni sem lehet a választási csalások miatt. Nagy Huszein Tibor példálózott is. Elénk tárt egy családot, melynek több tagja is másik-másik párt képviselője lett. Úgy számolnak, hogy a határon túli magyarok akár 5 képviselői helyet adhatnak a fidesznek, ami akár döntő is lehet a végeredményt illetően. Úgy, hogy nem viselik döntésük következményeit. Aki ilyen helyzetet előidéz, az aljas – tette hozzá. Aztán arra is rámutatott, hogy amennyiben valaki például ezer aláírásos támogatást ad le, s annak fele csalással, okirat-hamisítással született, a mai rendszerben a másik ötszáz alapján a választási bizottság elfogadja az illetőt jelöltnek…

 

Egyéni feljelentésekkel persze lehet élni, ha valaki utánajárással megtudja, hogy a nevét, címét mások az ívre hamisították, de ezek bármeddig elhúzódó ügyek lehetnek. A békéscsabai központú választókerületet mutatta fel, ahol több tucatnyi jelöltet vesznek fel majd a szavazólapra. A képviselőjelöltenkénti másfél millió forint csábító lehet.

 

Nagy Huszein Tibor szólt arról, hogy a DK az első intézkedései között kíván új választási törvényt alkotni – méghozzá az ellenzék bevonásával. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte a kamupártok bevetését a kormányoldal hódmezővásárhelyi fiaskója pezsdítette fel Azt mondta: a választójogi szabályozásban a visszaélésekre alkalmat adó valamennyi „kiskaput” be kell zárni. Jelezte: a még elbírálatlan jelölések hatására változhat a szavazólapokon megjelenő sorrend: a DK országosan ma a 11-es, s nem elképzelhetetlen, hogy ennél kisebb számjegyet kapnak. Úgy látja, hogy a DK hozta a legnagyobb áldozatot az ellenzéki együttműködésben, hiszen hatvan helyről mondtak le az MSZP javára, s ez komoly állami támogatástól való elesést is jelent. A plakátkihelyezésre lehetőséggel rendelkező cégek fideszes nyomásra sorra lemondták a DK-nak ígért szolgáltatásukat, de a kisebb helyi plakátok, a Facebook révén elérik majd a választókat. S ott lesznek az utcán is, beszélgetnek az érdeklődőkkel. Ami a március 15-ei „békemenetet” illeti: úgy tudják, ezer autóbusz viszi majd a fővárosba a vidékieket, s jönnek Lengyelországból és Romániából a Fidesz segédcsapai is. 

 

Kovácsné dr. Faltin Erzsébet az Elios ledes botrányának adott időszakában Mezőhegyes polgármestere volt. Sértőnek találja, hogy a vétlen (akár fideszes) önkormányzati képviselő-testületeket, polgármestereket a nyilvánosság előtt egy kalap alá veszik a „sárosakkal”. Leszögezte: Mezőhegyesen fogalmuk sem volt, hogy kit fed a kiírt pályázatot elnyert cég neve. A témát 4-5 testületi ülésen „rágták meg” szakértőkkel, mert az önrész is nagy megerőltetésnek tűnt számukra. Ám amikor megkapták az értesítést arról, hogy az állam az eddigi 85 százalékos uniós támogatás mellé átvállalja tőlük a 15 százalékos saját erő biztosítását is, örültek a lehetőségnek, s még mindig óvatosan, de megszavazták a korszerűsítést.

 

Simonka Györggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy viszonyuk nem volt felhőtlen, a mezőhegyesi vezetés igyekezett vigyázni arra, nehogy beleszólhasson a jól alakuló folyamatba. (Simonka György nevét – szokásához, fogadalmához híven – nem ejtette ki, csak „tudják, ki”-ként említette.) Hangsúlyozta: az aljasságokhoz a mezőhegyesieknek nem volt semmi közük.

 

Kovácsné dr. Faltin Erzsébet a fejlesztés mezőhegyesi hasznát azzal jellemezte, hogy a város közvilágítási áramszámlája mintegy 50 százalékkal csökkent általa úgy, hogy gyakorlatilag egyetlen fillérjükbe sem került a folyamat. (Azért a magas arányú megtakarítás, mert Mezőhegyes térszerkezete – például – e téren is nagy fajlagos költséget állít elő.) Azt mondta: még azt sem lehet mondani, hogy Mezőhegyes vétlenül került bele egy kabátlopási ügybe, mert se a városnak, se neki még csak kabátügye sincs.

 

Meglepetésként hatott az a megjegyzése, hogy az OLAF-jelentés nem érkezett meg Mezőhegyesre. Erre azt a magyarázatot vélte helytállónak, hogy semmilyen elmarasztalás nem sújtja a várost, így kijavítani valókat sem fogalmaztak meg számukra.

 

A kampányban folyó „vetélkedésről” – tudniillik, ki mentette meg Mezőhegyest – csak annyit mondott, hogy a várost folyamatosan meg kellett menteni már 2011-től, amikor először felmerült a Ménesbirtok felparcellázásának ötlete. (Nem tudjuk, ki által.) Akiknek sokat köszönhetnek, azok közül Nagy Huszain Tibor szerepét emelte ki.

 

A mezőhegyesi ledes korszerűsítésre visszatérve kijelentette: elképzelhető, hogy állami, miniszteriális szinten a mezőhegyesi projektet érintően is lehetett valami, a lehetséges „lenyúlás” is zavarja, de ők egyszerűen csak örültek a lehetőségnek.

 

Ami pedig a most látható kampányfolyamatokat jellemzi: kritikusan alávalónak minősítette azokat.

 

(A mezőhegyesi ledes közvilágítás-fejlesztésről itt lehet olvasni. A témára hamarosan újbb cikkel térünk vissza.)

 

Papp Róbert, a DK Orosházi Szervezetének elnöke és Kovácsné dr. Faltin Erzsébet

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.