2018. december 17., hétfő,  Lázár és Olimpia
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2018. március 09., péntek
Időseket fosztottak ki országszerte
Trükkös tolvajok ellen emelt vádat az ügyészség
Szerző: SZ. M.
A Békéscsabai Járási Ügyészség 11 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves szekszárdi és egy 35 éves székesfehérvári nő ellen. A páros 2016 végén, 3 hónap alatt, 11 idős embert fosztott ki.

Képünk illusztráció! (Forrás: Utcakereső)A vádlottak – akik a vádbeli időszakban munkahellyel nem rendelkeztek – és harmadik ismeretlen társuk előzetesen abban állapodtak meg, hogy az ország különböző településein bűncselekményeket, trükkös lopásokat követnek el idős, beteg sértettek sérelmére. A tettesek általában azonos építésű tömbházi lakásokba csengettek és kéredzkedtek be, amelyekben a konyha közvetlenül a bejárati ajtó közelében vagy amellett van. Megegyezésük szerint az I. és II. rendű vádlott kozmetikai csomagok szomszédnak kézbesítésére hivatkozva jutott be a sértettek lakásába.

 

A vádlottak a konyhába mentek azzal az indokkal, hogy a címzetteknek üzenetet akarnak hagyni, ezért tollat vagy papírt kértek. Az egyik vádlott a konyhában leült, a másik a helyiség ajtajában megállt, esetenként a konyhaajtót is becsukták. A vádlottak ezzel mozgásukban is akadályozták a sértetteket, beszélgetéssel elterelték a figyelmüket, és amíg a sértettel a konyhában tartózkodtak, azalatt harmadik társuk a nyitva hagyott bejárati ajtón a lakásba jutott. Társuk készpénzt, értéktárgyakat, jellemzően arany ékszereket lopott el. A vádlottak 2016. szeptember-decemberben összesen 10 lakásból loptak így alkalmanként több százezer forint értéket országszerte, Békéscsabán, Siófokon, Cegléden, Szekszárdon, Miskolcon és Mosonmagyaróváron. 

 

A vádlottak 2016 decemberében két békéscsabai, Kazinczy utcai lakásba jutottak be a fenti módszerrel. Az egyik lakásból 220 ezer forintot, a másikból egymilliót és 500 ezer forint értékű arany ékszereket tulajdonítottak el a tettesek, egy 84 és egy 82 éves sértettet károsítva meg.

 

A Békéscsabai Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő két nőt 11 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolja. Az irányadó halmazati büntetési tétel 2-14 évig terjedő szabadságvesztés. A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta és azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától is, kötelezze az okozott kár megtérítésére őket. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.