2019. március 22., péntek,  Beáta és Izolda
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. január 28., vasárnap
A LED-es legjobb megoldás…
Az OLAF vizsgálata eredményeként immár nyomoznak a Mezőhegyest és a miniszterelnöki vőt is érintő, LED-es közvilágítás-korszerűsítési ügyben
Szerző: Kiss A. János
A Tiborcz Istvánt és Simicska Lajost egykor tulajdonosának tudó Elios Innovatív Zrt. ügyében megvalósuló európai törvényességi vizsgálat, frissen indult magyar nyomozás szálai Mezőhegyesig érnek. A helybeliek vélhetően csak elszenvedői lehetnek ennek, ám az feltűnő, hogy más, hasonló cipőben járó településektől eltérően nem találtuk a kisváros önkormányzatának válaszait egy ezzel kapcsolatos felmérés nyilvánosságra hozatala után. A magunk korlátozott lehetőségei szerint ezért igyekszünk amolyan „emlékezetőt” közkézre adni – lévén szó közpénzekről...

Az Elios LED-es lámpái Mezőhegyesen, a Battonyára vezető út belvárosi szakaszán, 2014 októberének első napjaiban

 

A történet legalább 2012. június 16-áig (valószínűbb, hogy még korábbig) nyúlik vissza. A mezőhegyesi képviselő-testület akkor tárgyalta immár eltökélten a város közvilágítását olcsóbbá, korszerűbbé tevő elképzelést. A korábbi döntésnek megfelelően a Sistrade Kft. elkészítette „Mezőhegyes város közvilágítási célú berendezéseinek felmérése, azok energiahatékonysági korszerűsítéshez szükséges közvilágítási állapotfelmérése és korszerűsítési javaslata” című dokumentációt. Mint elhangzott, Mezőhegyes pályázhatott a kiírandó, e feladatot megcélzó KEOP-pályázatra. Sikeres pályázat esetén 30-35 százalékos megtakarítás és kedvezőbb fényhatású közvilágítás volt kiépíthető a városban – hangzott az ígérvény. A támogatás mértékének az összköltség várhatóan  85 százaléka kínálkozott.

 

Mondjuk úgy: „kapkodni” kellett a pályázatbenyújtással, mert a rendelkezésre álló pályázati forrás kimerülésével lezártnak tekintették a pályázati lehetőséget. A javaslat alapján a pályázat elkészítésére a város ajánlatot kért a Sistrade Kft. (Pécs); a Webs Kft. (ugyancsak Pécs); a Szélterv Kft. (Szeged) elnevezésűcégektől. A megvalósíthatósági tanulmányok készítésére is ajánlatokat kértek, történetesen a TENDER-NETWORK Tanácsadó Zrt.-től (Budapest; Árendás Ágnes egyéni vállalkozótól (Tárnok) és a GMS Tematika Kontroll Kft.-től (Gamás). A testületi ülésig még nem érkezett be minden ajánlat.

 

A mezőhegyesi képviselő-testület 2013. 10. 29-ei ülésén már tudható volt, hogy a város elnyerte a ledesítési költség összegének 85-százalékos állami (uniós) támogatását. Ám a minél gyorsabb kivitelezés érdekében (kapták a tippet) mielőbb ki kellett választani a kivitelezőt. Ehhez viszont a pályáztatáshoz értő, a közbeszerzési ajánlattevők kiválasztását megítélni tudó szakcégek igénybevétele vált szükségessé. Három céget nevesítettek, akiktől árajánlatot kértek a feladat ellátására. Ezek: Perfectus Közbeszerzési, Számviteli és Üzletviteli Tanácsadó Kft. (Szentendre); OPEION Stúdió Kft. (Budapes); Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. (Budapest). Úgy döntöttek, hogy a legolcsóbb ajánlatot tevővel szerződnek.

 

A mezőhegyesi képviselő-testület 2014. 02. 25-ei ülésén arról értesülhetett a lakosság, hogy a LED-es pályázaton ugyan vissza nem térítendő támogatásként nyertek 163 millió 200 ezer forintot, s már folyt a kiviteli tervek egyeztetése, ám az áramszolgáltató (az  EDF DÉMÁSZ Zrt.) jelezte a mezőhegyesi önkormányzatnak: a beruházás megvalósítása esetén az érvényes üzemeltetési szolgáltatási szerződés alapján – különböző címen és okból – fizetési kötelezettség keletkezik a város terhére. Részletezve: csoportos fényforráscsere maradványértékeként 1millió 117 ezer forint + ÁFA; energiahatékonysági szerződéses díjként a hátralévő futamidő alatt: 3 millió 930 ezer forint + ÁFA; hálózatfejlesztési szerződéses díjként ugyancsak a hátralévő futamidő alatt 13millió 78 ezer forint + ÁFA. Ennek hallatán az ülésteremben szinte vágni lehetett volna a döbbent csendet.) Ráadásul az áramszolgáltató szakcége a LED-es pályázatok benyújtása előtt módosította üzletszabályzatát. Ennek eredményeként – műszaki feltételek megszabásával – újabb 15 millió 500 ezer forintot akartak „bekasszírozni” az önkormányzattól. S a pályázat ilyesmi fedezetére nem adott lehetőséget. (Bizonyos összegeketa LED-esítési folyamat addigi szakaszában már ki kellett fizetni. Nézzük, mely cégeknek: a pécsi Sistrade Kft.-nek, a budapesti TENDER-NETWORK Tanácsadó Zrt.-nek, a budapesti : Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.-nek.)

 

A kritikus helyzetben Kovácsné dr. Faltin Erzsébet, Mezőhegyes polgármestere felvázolta a lehetséges lépéseket. Például: megkísérelni az összefogást a hasonló helyzetben levő, nyertes pályázattal bíró önkormányzatokkal és kérni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hogy az EDF DÉMÁSZ Zrt üzletszabályzatának a módosítását írja elő; a pályázati irányító hatóságnál meg kell próbálni elérni, hogy a mérőhelyek kialakítására lehessen költséget átcsoportosítani az esetleges megtakarításokból; a BM EU Önerő Alap kiírás módosítását kell kérni, és azt követően a keretből támogatást kell kérni az önerő csökkentésére. Ezeket a testület meg is szavazta. Az eredmény később meg is született: a város megszabadult e terhektől.

 

A mezőhegyesi közvilágítás teljesen ingyenes LED-essé (energiatakarékossá, olcsóbbá) tételéről első alkalommal 2014. 06. 24-én tudósított a vitalap.hu című internetes magazin. Az információ a mezőhegyesi önkormányzat képviselő-testületi ülésén hangzott el. (Tehát ekkor találkozhatott az erre kiírt pályázat végeredményével a város vezetése. (A képviselő-testületben a fideszes képviselők kisebbséget alkottak.) Az írás alcíme így hangzott: „Ciklusvégi ajándék: korszerű, energiatakarékos közvilágítást kap Mezőhegyes”. A testületnek az akkori helyzetben mégis döntenie kellett „némi” hitelfelvételről. Ugyanis a városban várhatóan augusztus végéig meg kellett valósulnia a közvilágítás energiatakarékos átalakításának. A projekt bruttó összköltsége 192 millió forintot tett ki. Az államilag elbírált uniós pályázati győzelem alapján az állami támogatás mértéke Mezőhegyes esetében 163 millió 200 ezer forint volt, ami azt jelentette, hogy a mezőhegyesi önkormányzat önrésze 28 millió 800 ezer forint lett – volna. A korábban már elnyert 85 százalékos támogatási összeg is megérte volna a városnak a közvilágítás – főként – olcsóbbá tételét. Az önerő „elengedésével” a hitelfelvétel elvileg el is maradhatott volna, hiszen az önkormányzat az ülés előtt egy nappal értesült arról, hogy az önrész összegét is megkapják vissza nem térítendő támogatásként. Ám a hitelfelvételre mégis szükség lett, mert az önrész összegét az önkormányzatnak meg kellett előlegeznie, annak az évnek december 31. napjáig. Nem volt vitás, hogy akarják-e mindezt, hiszen joggal remélhették: sikerül olcsóbb, s talán korszerűbb közvilágításra szert tenniük úgy, hogy az a városnak nem kerül jelentősebb pénzébe. (A Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint közreműködő szervezet valamint Mezőhegyes Város Önkormányzata, mint kedvezményezett között jött létre szerződés a közvilágítás energiatakarékosabbá alakításáról, az említett számokkal.)

 

*

 

Az index.hu című internetes portálnak is oroszlánrésze van abban, hogy ma tisztábban láthatunk az Orbán Viktor családját, baráti körét érintő, uniós és állami pénzeket e körbe „szivattyúzó” ügyekben. Az Elios Innovatív Zrt. – melyben Tiborcz István is (aki hamarosan Orbán Viktor veje lett) tulajdonos volt – egy sor településen kapta meg a közvilágítás korszerűsítését, így Mezőhegyes is. Gyakorlatilag nem a kisváros képviselő-testülete választotta ki a kivitelezőt, megtette ezt helyette a pályáztatással megbízott cég. A kisváros akkori (nem éppen kormánypárti) polgármestere is úgy emlékszik vissza: fogalmuk sem volt arról, hogy az üzlet mögött a miniszterelnök lányának udvarlója, majd férje állt.

 

A kivitelezés viszonylag gyorsan elkészült, olyan mértékű minőségi probléma ott nem merült fel, mint több más érintett településen, bár sokan sokkal többet vártak a korszerűsítéstől. Ám volt két olyan utca, melyben valamiért elmulasztották a világítótestek LED-esre cserélését. Ennek észrevétele után a cég vonakodott eleget tenni vállalt kötelezettségének, ám Kovácsné dr. Faltin Erzsébet a helyszínen szembesítette őket a mulasztásukkal, amiért (nem túl tisztelettudó) megjegyzésekkel illették őt. De kierőszakolta a szerződés teljesítését.

 

A nyilvánosságra érzékenyek 2015 márciusában figyeltek fel igazán a morálisan (s ma már tudjuk, jogi, gazdasági szempontból is) erősen kifogásolható ügyre, amikor az LMP feljelentését követően az index.hu nyilvánosságra hozta értesüléseit. (Tiborcz István 2013. április 28-ai hatállyal, arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök vejeként nem akar részt venni közbeszerzési pályázatokon, értékesítette az akkora már horribilis összegeket bezsebelő Elios Innovatív Zrt.-ben levő tulajdonrészét, a másik tulajdonos Simicska Lajos volt, aki 2013 júniusában adta tovább a részvényeit, s a cég ekkor vette fel az Elios nevet, mellyel a mezőhegyesi pályázaton is megjelent.) (Tiborcz István és Orbán Ráchel polgári házasságkötésel 2013. szeptember 7-én történt, a templomi esküvőt másnap tartották.)

 

Időközben Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálatot indított a szóban forgó üzletet érintően. Több önkormányzat a Sistrade Kft.-t bízta meg a pályázatok előkészítésével és megírásával. A probléma ezzel az, hogy – az index.hu közlése szerint – a Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa, Hamar Endre egy másik cégen keresztül személyesen is érdekelt volt az Elios Zrt. sikerében. Hamar Endre ugyanis Tiborcz István üzlettársaként 2013 januárjától egészen 2014 áprilisáig tagja volt a Green Investments Kft.-nek, amely sokáig az Elios-részvények ötödét birtokolta. Úgy tudni, hogy a (három más várossal egyetemben) Mezőhegyesen is közreműködő Sistrade előkészítő tevékenysége nyomán 1,2 milliárd forintnyi megbízást nyert el az Elios.

 

Mint ismeretes, e napokban (az LMP-s feljelentés semmibevétele után), nyilvánvalóan az OLAF-jelentés hatására nyomozást rendelt el a Pest Megyei Főügyészség. Persze, nem várható, hogy a választás előtt bármilyen komoly lépés történik, aztán meg majd meglátjuk…

 

*

 

A mezőhegyesi LED-es történésekre azért érdemes figyelmet szentelni, mert az eset rávilágít arra, hogy nem feltétlenül kellett „helyi mutyit” bevetni a zsíros falatok elnyeréséhez (persze bőven olvashattunk arról, hogy akadtak ilyen „rábiztosítások” is). Mezőhegyes kormány általi, szinte büntetésnek számító rövid pórázon tartása eleve afelé mozdította az önkormányzat képviselő-testületét, hogy éljen a lehetőséggel: gyakorlatilag ingyen jussanak olcsóbb közvilágításhoz. A mutyiról vélhetően magas, vagy annál is magasabb szinten gondoskodtak. A dél-békési sikereivel permanensen hencegő Simonka György egyéni országgyűlési képviselő most bizonyára nem akar döngetni személyes közrehatása emlegetésével, azt pedig nem gondoljuk, hogy a mezőhegyesi Fidesz-kötődésű (akkori) önkormányzati képviselőket beavatták volna a gyanú szerinti üzelmekbe.

 

Magyarán: a kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt... Lehet, hogy Mezőhegyes számára ez volt a LED-es legjobb megoldás?!

 

Az egyik mezőhegyesi LED-lámpa - alulnézetben

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.