2019. február 21., csütörtök,  Eleonóra
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. január 03., szerda
Megunta, hogy felelőtlenül „szórakozzanak” vele?
Herczegné Mihály Rita otthagyja a tótkomlósi önkormányzat cégének ügyvezetői tisztét
Szerző: Kiss A. János
Lemondott tisztségéről Herczegné Mihály Rita, a tótkomlósi Komlós Településszolgáltatási Kft. ügyvezetője. Úgy tudjuk, hogy távozik is a Rózsa fürdőt ugyancsak magába foglaló cégtől. A december 29-ei („soros”?) soron kívüli képviselő-testületi ülés végén (meglepetésre) bejelentett döntéséről kérdeztük őt, illetve egy picit kommentálni is szükségesnek éreztük annak hátterét, körülményeit.

Herczegné Mihály Rita a tótkomlósi képviselő-testület 2016. októberi ülésén

 

Aki nyomon követte (az önkormányzati vezetés helyi kábeltévéje, illetve az ellenzéki hangvételű, Tótkomlós Mindannyiunké elnevezésű Facebook-oldal videófelvétele révén) a tótkomlósi testületi üléseket, pontosan érzékelhette, hogy a képviselők egy része folyamatos vesszőfutásra „ítélte” Herczegné Mihály Ritát. Ennek volt egy látható és egy láthatatlan vonulata. Ami tragikusnak is mondható, az éppen ez utóbbi volt. Ne gondolják, hogy az ellenzéki képviselők hadakoztak ellene, igaz, szükség szerint bírálták a kft. működését. Testületi üléseken éppen a (fideszes) többségi képviselők igyekeztek számon kérni rajta olyasmit is, amit éppen a testület tehetetlenkedése, következetlensége, egyes tagjainak érdekviszonyai idéztek elő. Egy képpel élve: elvárták volna, hogy gúzsba kötve táncoljon. A háttérben rendre „megkeresték”, gazdaságilag nem indokolt, vagy éppen ellenjavallt lépésekre szorították. Elég, ha csak a „sátorügy” botrányára emlékeztetünk.

 

A testület tulajdonosként döntögetett a kft. ügyeiről, pénzügyileg (túlzottan) szorosan fogták a kft. gyeplőjét, máskor (érthetetlenül) hagyták veszteséges helyzetbe sodródni saját cégüket. Az ügyvezetővel kapcsolatos munkáltatói jogokat a polgármester asszony gyakorolta; a céggel, annak vezetésével kapcsolatosan hozott rendszeres önkormányzati intézkedések meghatározó figurája az önkormányzat városfejlesztési és pénzügyi bizottságának elnöke volt, aki éppenséggel a Komlós Településszolgáltatási Kft. fürdő melletti másik „lábának” vezetője. Azaz: főnökének a főnökféléje… De tanácsokkal „segíthette”, tájékoztathatta, elbeszélgethetett vele az önkormányzat meg nem választott képviselőjelöltségéből „mentőövvel kihalászott” társadalmi megbízatású alpolgármester is. (Régen az ilyen kimenekítést ejtőernyőzésnek mondták…) S akkor még nem is beszéltünk a helyi vezetés politikai és gazdasági ismeretségi körének érdekérvényesítési törekvésiről.

 

Herczegné Mihály Rita nyilván megelégelte, hogy a kft. dolgáért személyes felelősséget nem vállalók kénye kedvének legyen kiszolgáltatva, s egyes kutyaütő testületi (többségi) döntések hatására akár törvénysértés gyanújával illessék.

 

*

 

– Mivel indokolja távozásának bejelentését? – érdeklődtünk Herczegné Mihály Ritától.

 

– Mostanra találtam Tótkomlóson olyan más munkalehetőséget, melyet előnyösebbnek találok. A kft.-vel kapcsolatos tevékenységemet bárki láthatta a városban. A polgárok részéről tapasztaltam megértést és kritikát is. Szerettem az ügyvezetői munkát, igyekeztem szívvel-lélekkel eleget tenni a feladataimnak. De van egy olyan pont, amikor az emberi méltóságunk már nem engedi meg bizonyos dolgok elfogadását.

 

– A soron kívüli testületi ülés végén jelentette be a lemondását a polgármester asszonynak.

 

– El is fogadta, amit későbbi beszélgetésük során megerősített.

 

*

 

Takács Ferencet (aki testületi tag, egyben városi tanácsnok, a megyei közgyűlés képviselője) tótkomlósi Fidesz-elnöki minőségében kérdeztük arról, hogy ismeri-e (s ha igen, ha nem) miként értékeli Herczegné Mihály Rita önkéntes távozását.

 

– Nem szeretném kommentálni a történteket, többek között azért sem, mert nem voltam jelen a soron kívüli ülésen. De jó szívvel eredményes munkát és sok sikert kívánok neki az új munkahelyén! – válaszolta.

 

*

 

Hallani olyan véleményeket, hogy máris „képbe kerültek” a lehetséges utódok: egy helybeliről, illetve egy nem Tótkomlóson élő, de ott felnőtt személyről beszélnek. Herczegné Mihály Rita távozása mindenesetre felveti annak a veszélyét, hogy a botrányos sorsú medencesátor légbefúvásos módszerével egy egész gazdasági társaságot politikai, politikusi önkénnyel nem lehet megóvni az összeomlástól.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.