2018. június 20., szerda,  Rafael
 
 
 
 

Címlap

[Sport]
2017. augusztus 12., szombat
Úgyszólván mesterhármas
(Egymás után) harmadjára is Mezőhegyesen rendezik meg – szeptember 6-10-én – a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát
Szerző: K. A. J.
Miként arról hírt adtunk akkoriban, Magyarország 2015-ben megpályázta, majd elnyerte és Mezőhegyes rendezte az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Az általános szakmai elismerés alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016., a 2017. és a 2018. évi világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta, és megvan az esélye annak, hogy a 233 éves, patinás intézmény hosszú távon is e rendezvény házigazdája legyen.

Kép az első mezőhegyesi ilyen verseny egyik mozzanatáról

 

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet „térképére”. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény ma a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

 

Mezőhegyes egyáltalán nem csak újabb versenyhelyszín! Sokkal több annál. Mezőhegyes az élő lovas múltunk szerves része.

 

Az új fejlődési pályára állt intézmény egykor a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is egyik meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója volt. A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott, három védett történelmi lófajtánk – a Nonius, a Furioso North Star és a Gidrán – megalkotásához vezetett. (Sehol a világon nem tenyésztettek ki egy helyen három lófajtát.)

 

A világbajnokság rendezésére szóló újabb megtisztelő bizalom a magyar lovaskultúrának, hagyományainak, a versenyrendezők sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, a messze földön híres vendéglátásnak – és mindenekelőtt a világ fogatsportjában a Magyarország által több mint fél évszázad alatt kivívott rangnak – szól.

 

A világ- és Európa- bajnokságokon a magyar világhírű hajtók 96 érmet – köztük 41 aranyat – nyertek. (Magyarország eddig 12 világ- és 3 Európa-bajnokságot rendezett.

 

A magyar fogathajtó szakág kiírása alapján e világbajnokságra a legalább két minősítő versenyen elért, minimum 6,0 hibapontos eredménnyel kvalifikálódhattak az 5, 6 és 7 éves lovak. Előnevezéssel 8 ország 49 fogata jelentkezett a mezőhegyesi rendezvényre. (A három korosztályba tartozó lovakból összesen 7 Ausztriából, 14 Németországból, 3 Görögországból, 14 Magyarországról, 2 Olaszországból, 2 Luxemburgból, 7 Lengyelországból és 1 Romániából érkezik majd Mezőhegyesre – tudtuk meg dr. Fehér Károlytól, a Magyar Lovassport Szövetség kommunikációs igazgatójától.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.