2018. június 25., hétfő,  Vilmos
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2017. június 18., vasárnap
Méltó búcsú nyolc év után
Elballagtak a gyulai román iskola általános iskolásai is
Szerző: Kiss A. János
A legfigyelemreméltóbb megállapítás az lehet a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium nyolcadikosainak szombati ballagásával kapcsolatban, hogy ugyanolyan gondoskodással szervezték és valósították meg azt, mint a gimnazistákét. S akkor bizony magasra tett „lécről” beszélhetünk…

Meghatározó jelenet ezen a napon: tarisznya-, rózsa- és pusziátadás...

 

A gyulai román iskolában a ballagók, az általuk meghívott családtagok és barátok, az intézmény által invitáltak ezúttal is csordulásig megtöltötték a színháztermet. Ez utóbbiak között most is ott láttuk Románia gyulai főkonzulját, a gyulai román ortodox püspököt, az országos román önkormányzat elnökét, sőt, hagyományosan két temesvári egyetem kéttucatnyi tanárát és másokat.

 

A megjelentek a rendezvény első perceiben

 

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az intézmény igazgatója ezúttal is szép szavakkal köszöntötte a megjelenteket, s érzelemdús beszéddel fordult az általános iskolás ballagó diákokhoz.

 

Petykó Nóra

 

– Ma nem csak ti, mi is ünneplő ruhát öltöttünk – mondta többek között. – Azért, hogy tanúi lehessünk a ti érkezéseteknek, indulásotoknak. A vég a kezdet testvére. Ilyenkor valamiféle mérleget készítünk. Mi, tanárok is megkérdezzük magunktól: vajon mindent megtettünk-e azért, hogy napról napra nyiladozzon az értelmetek, s gyarapodjon a szívetek? Azért, hogy tanítsunk benneteket szépre, jóra, tudományos és művészeti ismeretekre, emberi és isteni dolgokra? Szeretném hinni és tudom is, hogy ez az iskola arra törekedett: a védőbástyátok legyen, s a szabadság özönében megtaláljátok az igaz utat, s megértsétek azt, hogy csak hitben és őszinte, igaz, harmonikus emberi kapcsolatokban lehet nyíltszívű életet élni. Csak az teljesedhet ki, aki igazán tartozik valahová. Csak az élhet minőségi életet, aki nem csak önmagáért él, hanem másokért is. Ti a mi közösségünknek, lelkületünknek a részesei vagytok, ezért arra kérünk benneteket, hogy bármerre is mentek, építsétek az életeteket azokra a formákra, princípiumokra, amelyeket a családból és az iskolából vihettek magatokkal. Egész életetekben őrizzétek meg a lelketekben lévő gyermeki tisztaságot, őszinteséget, ártatlanságot!

 

Szántó Anna

 

Ezt követően a hetedikesek a színpadon minden ballagónak átadtak egy szál vörös rózsát és a vállukra helyezték az elmaradhatatlan ballagási tarisznyát.  Annak elősegítésére, hogy a kavargó érzelmek és gondolatok kiben-kiben helyet találjanak maguknak, kis irodalmi, filozófiai alapú műsort adtak a búcsúzók. Vélhetően abból a megfontolásból, hogy az itt (is) elhintett magvakból „örökzöld” bölcsesség, öntudat, önérzet, magabiztosság szökkenhessen szárba a továbbiakban – remélve, hogy a később mások is ugyanolyan gondossággal öntözik talajukat, ahogyan ebben az iskolában tették.

 

Repiskyné Radics Anna

 

Iskolai tradíció itt, hogy a ballagás alkalmával elismeréseket adnak át. Repiskyné Radics Anna, az általános iskolai igazgatóhelyettes sorolta fel a kiemelkedő teljesítményük eredményeként jutalmazottak hosszú listáját.

 

A gyulai román ortodox püspök szorgalmasan jegyzetelgetett a program során

 

A tantestület véleménye alapján az általános iskolai egység kiválója tanulója Petykó Nóra, továbbá Szántó Anna – ahogy mindenki nevezi a kiváló szervezőt, vezéregyéniséget: Annácska – lett. (Mindketten, mindvégig kitűnő bizonyítványt érdemeltek.) Különböző versenyeken elért kiváló eredmények szegélyezik négyesztendős útjukat. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának díját Toma Carmen-Claudia vihette haza. A Békés Megyei Román Önkormányzat fiataloknak adományozható díját Hajnal Eszter vehette át. A Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elismerését annak elnöke, Cserháti Mihály nyújtotta át Révész Rékának. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központjának elismerését – ebben az évben megosztva – Cséffán Nikolett és Gellény Gergely László kapta. A kisrománvárosi román  ortodox templomnak az iskolával kitűnő kapcsolatokat ápoló tiszteletese, Petru Puşcaş elismerő oklevelet és jutalmat adott át Iszály Attilának. Jó tanulmányi munkájáért és/vagy példamutató magatartásáért és/vagy sportteljesítményéért és/vagy közösségi tevékenységéért és/vagy eredményes pályázati munkájáért és egyéb okokból elismerő díszoklevelet és jutalmat vehetett át: Bordás Dániel, Brindás Orsolya, Ferenczi Dávid, Gyarmat Ruben, Hergyán Edit és Ordasi Kitti Zsanett. Repiskyné Radics Anna részletesen meg is indokolta a tantestületi álláspontokat.

 

Czeglédiné Gurzó Mária igazgató és az osztályfőnök, Szucsigán Mária

 

A szülők segítőkészségét külön is méltatták. Közülük ezúttal – többéves tevékenységük elismerésként – Gellényné dr. Hajmássy Réka és Gellény László munkáját emelték ki elsőként, majd Bordásné Szelezsán Márta és Kovács Erika részesült figyelmességben sokéves szülői munkaközösségi tevékenységükről való megemlékezésként. Szántó Zoltánt – az indokolásból kitűnően – az osztálykirándulásokon készített bográcsos főztjeire emlékezve jutalmaztak meg. 

 

A ballagók a tanári szobába sétáltak, hogy énekkel búcsúzzanak az iskola dolgozóitól

 

A temesvári egyetemek képviselői könyvvel, oklevéllel és (fejenként) 100 euróval jutalmaztak meg egy-egy gyermeket az intézmény 12 évfolyamának tanulói közül – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig.

 

A

  

AKIK HIVATALOS SZEREPLŐI VOLTAK A SZOMBATI BALLAGÁSNAK Igazgató: Maria Gurzău Czeglédi. Igazgatóhelyettesek: Ana Radics Repisky, Ildikó Ruzsa Pilán, Andreea Cséffán Szántó. Tanárok: Attila Aranyos, Tiberiu Bányai, Eva Gurzó Cserháti, Ana Juhász, Vasile Kozma, Liliana Floare Lile, Teodor Martyin, Gheorghe Patkás, Maria Rokszin Farkas, Tiberiu Rokszin, Maria Rusz, Angéla Borbély Szántó, Livia Simona Stăvaru, Ioan Andrei Nedró, Tünde Kóra Cséffán, Eva Gombos Ruzsa, Eva Szabó.  Osztályfőnök: Maria Szucsigán. A végzős osztály tanulói: Zoltán Benedek, Daniel Bordás, Orsolya Brindás, Nicoleta Ildikó Cséffán, David Ferenczi, Grigore Vasile Gellény, Ruben Gyarmat, Estera Hajnal, Edit Hergyán, Attila Iszály, Beniamin Kristóf, Kitti Zsanett Ordasi, Nora Petykó, Réka Révész, Dorottya Sajcz, Ana Szántó, Szabolcs Szappanos, Carmen-Claudia Toma, Szabolcs Vajda, Matei Gavril Varga.

  

Az osztályfőnök leplezetlen véleménye a diákokról, a közösen elvégzett munkájukról 

 <
++++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.