2018. június 20., szerda,  Rafael
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2017. június 15., csütörtök
Apák napja
Szerző: M. Szabó Mihály
Ha netán valamelyik kedves hölgyolvasónk, a címet látván most azt kérdezi, miféle új módi ez már megint, megnyugtatom: létezik. Sőt, a világ számos országában megünneplik, igaz más-más időpontokban. A katolikus egyház például március 19-én, Szent József napján, míg Angliában pontosan 9 hónappal előzi meg az Anyák napját. Hazánkban június harmadik vasárnapján köszöntjük az apukákat, a nagypapákat, mostohaapákat, keresztapákat, stb.

Vannak_apak__akik_megedemlik_aeplest.jpg

 

Ahogy vannak jó anyák és rossz anyák is, ugyanúgy vannak jó apák és rossz apák is, ezért nagyon nem szeretem az általánosítgatásokat. Nagy divat mostanság a nemek közötti versengésre kiélezni mindent, én mégsem efelől közelíteném meg a szülői, ezen belül is az apa szerepet.

Ha tetszik nekünk, ha nem, a régi családmodell, ezáltal a szülői szerepek is jelentős átalakuláson mennek keresztül, főleg azokban a családokban, ahol mindkét szülő dolgozik. Közös feladatra vállalkoztak, amikor gyermeket, gyermekeket vállaltak, ezért az anyagiak megteremtésén túl, a háztartásban, és a gyermekek nevelésében is meg kell osztani a feladatokat. Kihívásokkal teli világunkban csak azok a családok maradnak egyben, ahol Apa és Anya egymást támogatva és megbecsülve, együttműködik. Az ilyen családokban sokkal kiegyensúlyozottabb és ezáltal boldogabb a férfi, a nő és a gyerekek is.

Lehet, hogy elmúlt a szerelem, lehet, hogy kiderült, nagyon nem illenek egymáshoz a férfi és a nő, vagy egyszerűen csak megváltoztak, és ezáltal mások már az elképzeléseik, de ez nem járhat(na) azzal a következménnyel, hogy válás után a gyermekek elveszítsék egyik szülőjüket.

Szomorúan tapasztalom, hogy válás esetén még jobban elfelejtik a szülők, hogy a gyermekek nem a tulajdonaik és szükségük van az anyán kívül az apjukra is. Semelyik félnek nincs joga a másik ellen hangolni a gyermekeket és kötelességük biztosítani, hogy rendszeresen kapcsolatban maradhassanak a másik szülőjükkel is.

Számos tanulmány rámutat arra, hogy a szülők közötti versengés és háborúskodás mekkora károkat okoz a gyermekek személyiségfejlődésében, ezért ezúton is kérem minden szülőtársamat, hogy ha már magukra nincsenek is tekintettel, akkor legalább a gyermekeik érdekeit vegyék figyelembe.

Hogy mindez miért pont apák napja alkalmából kívánkozott ki belőlem? Csupán azért, mert a nagy egyenjogúsági törekvések közepette számos édesanya és a társadalom különböző hivatalai is elfelejtik, hogy a jelenkor új kivásásainak csak akkor lesz képes megfelelni az apa is, ha ehhez számára is biztosítják a megfelelő, az anyákéval egyenlő feltételeket.

Legyen a család egyedi döntése alapján mindkét szülőnek egyformán lehetősége arra, hogy többet lehessen a gyermekeivel és ehhez kapjon elegendő támogatást, szeretetet, megbecsülést, tiszteletet.

Amerikában például igazi ünnepnek számít június harmadik vasárnapja. Ilyenkor a gyerekek meglepik édesapjukat valami aprósággal. Bár, szerintem az apukák annak örülnek a legjobban, ha az egész család együtt lehet. Sütnek, főznek, és jól érzik magukat.

Nálunk azért ennek az ünnepnek a hagyománya korántsem nyúlik vissza olyan messzi múltba, mint például az Anyák napjáé, hiszen csak nemrég, 1994-ben indítottak mozgalmat bevezetésére Borsod megyében. Népszerűsége még közel sem akkora, mint az Anyák napjáé.

Hogy kinek az ötlete volt először az apák napja? Ez a mai napig vitatott. Van, aki 1908-ra teszi az ünnep keletkezését, van, aki úgy tudja, hogy először 1915-ben köszöntötték az apákat. Ami viszont bizonyos, hogy egy Sonora Smart Dodd nevű hölgynek nagy szerepe volt abban, hogy az apákról is megemlékezzenek. Sonorának fiatalon meghalt az édesanyja. Így őt, és testvéreit az édesapa nevelte fel, becsülettel, tisztességgel. Hat kisgyermekről kellett gondoskodnia az apának.

Magyarországon (még!) nem számít ünnepnek az apák napja. Talán majd egyszer az lesz. Aki pedig viccesen fogja fel, és még ünnepelni is akar, akkor marad a május 19. Ivó napja.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.