2018. június 20., szerda,  Rafael
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2017. június 15., csütörtök
„Vigyázz a madárra!”
Egy rendezvény margójára
Szerző: M. Szabó Mihály
Nehéz tudósítást írni egy ballagási ünnepségről. Talán nem is ezt tesszük. Inkább megpróbáljuk érzékeltetni a bennünk lejátszódó érzelmi folyamatokat. A mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola Szent György téri Kollégiumának ballagási ünnepségén jártunk.

A_ballago_nyolcadikosok_es_Kocotanar.JPG

 

Mindenekelőtt szeretnénk jelezni, évente vissza-visszatérünk ennek a kis közösségnek a rendezvényeire, így hát meg sem próbáljuk titkolni elfogultságunkat. Természetesen egy pillanatig sem volt kétségünk afelől, hogy elfogadjuk-e Dénes Mária intézményvezető kedves invitálását, hiszen minden egyes alkalommal családias légkör vesz körül bennünket. Ez a minap sem történt másképp.

 

Már amikor beléptünk az egykor diákotthonnak nevezett épület előcsarnokába (hogy őszinték legyünk, egyszerűen nem is értjük, hogy az intézmény miért kapta ezt a nyakatekert nevet a KLIK-től, az újabb keresztségben!), meghitt hangulat uralkodott el rajtunk. A diákotthon lakói lázas készülődéssel várták az ünnep kezdetét, a szülők és a nevelők nem különben.

  

Furulyaduo_Krcsmeri_Tibor_tana_urral.JPG

 

Az első blokkban a diákotthon lakói és az alapfokú művészeti iskola tanulói adtak megható műsort. Tréfás versek, jelenetek, különböző stílusú tánckoreográfiák, klarinét- és furulyaszóló sorjáztak egymás után, és egy remekbeszabott furulyaduó, ahol Krcsméri Tibor tanár úr játszotta a Parasztindulónak, valamint Mozart Bűvös csengettyűjének második szólamát.

 

A szokásokhoz híven vetítettképes bemutatón jelenítették meg a diákotthon lakóinak életét, mely alatt a Móricz Zsigmond regényéből készült Kocsák Tibor és Miklós Tibor által adaptált Légy jó mindhalálig című musicaljének, Az élet szép című dala szólt, melyben Valkay tanár úr ad Nyilas Misinek egy egész életre szóló tanácsot. Ezt követően egy ugyancsak klasszikus irodalmi alkotás, a Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényéből színpadra állított musical (Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián) betétdalainak szólamai csendültek fel. Közben elgondolkodtunk azon, hogy e két különböző társadalmi rétegből származó, különböző habitusú XX. század elejei író fentebb megnevezett regényeinek mondanivalója mennyire aktuális a mai napig is.

  

Jelenet_a_Pal_utcai_fiukbol.JPG

 

Elszorult a torkunk, mikor az „Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek” című dalra az öt búcsúzó nyolcadik osztályos tanuló Kocsis Gyula tanár úr vezetésével egymás vállát fogva a rögtönzött színpadig ballagott. Csikóéveink távolba visszanyúló emlékei tolultak felszínre bennünk, amikor még reményekkel tele, optimistán tekintettünk a jövőbe. És lám-lám…, de hagyjuk, nincs ideje most az ünneprontásnak! Azonban búvópatakként mégiscsak előcsordogált az örökérvényű biztatás Hamvas Béla „Isten tenyerén ébredtem” című verséből: „Millió apró tükörben láthatod magadat, / hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!”

 

A nyolcadikosok képsorozatainak hangaláfestéséül Pavel Danek és Demjén Ferenc „Vigyázz a madárra” című dala szolgált a Piramis együttes és Révész Sándor előadásában. Szívünk dobogása felgyorsult mikor belegondoltunk e régi rock ballada vészjósló sorainak értelmezésébe: „Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül. / Őrizd meg a csendet, el se menekül. / Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll. / Vigyázz a madárra, ha válladra repül. / Amerre az élet, arra menekül. / Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll!” Vajon gyermekeinkre tényleg az vár majd, hogy arra kell menekülniük, amerre az élet van?!

  

Denes_Maria_intezmenyvezeto_egsoktol.JPG

 

A hetedik osztályos Németh Katinka búcsúzott a nyolcadik osztályosoktól, a nyolcadik osztályos tanulók közül Asztalos Erik mondott köszönetet a nevelőknek és diákotthonos társaiknak. Az intézményvezető rövid beszédének végszavai a következők voltak: „Kívánom nektek, hogy minden álmotok teljesüljön!” Mi csendben hozzátesszük még: „Vigyázz a madárra!”<
++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

2017. június 15. 20:41
Böbe
A Diákotthon 8-osainak ballagása mindig szívszorító! A mezőhegyesi Diákotthon valóban második otthonuk a gyerekeknek, némelyeknek pedig mondhatni, az egyetlen. Nemcsak esznek, isznak, tisztálkodnak, alszanak, tanulnak, de az itt szolgálatot teljesítők az anyjuk, apjuk is, a szó legnemesebb értelmében! Nagyszerű közösség! Szeretettel üdvözlök mindenkit, a ballagóknak pedig a legjobbakat kívánom!