2019. április 18., csütörtök,  Andrea éa Ilma
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2017. május 21., vasárnap
Nem tűrtek, nem tiltottak: támogatottak
Tíz év, négy cég, kétmilliárdos állami dotáció Tótkomlós egyes mezőgazdasági vállalkozásainak
Szerző: Kiss A. János
A Magyar Államkincstár Szabályozási, Koordinációs és Információs Főosztálya nemrégen válaszolt Vantara Gyula, a békéscsabai székhelyű országgyűlési választókerület fideszes képviselője érdeklődésére. Híre ment a dolognak, akadt, aki nem volt rest megosztani velünk is a válasz (egyes tótkomlósi mezőgazdasági cégekre vonatkozó) információit.

Képünk illusztráció! (Forrás: internet)Vantara Gyula ugyanis március közepén e-mail-ben kereste meg a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályát, melyben tájékoztatást kért nyolc, általa – nyilván nem véletlenül – megnevezett, a hivatal révén támogatásban részesített ügyfél) számára biztosított, 2016. és 2017. évi kifizetésekről. A helyzet jobb megértéséhez tudni kell, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2016. december 31-ével (úgy mondják: beolvadásos különválással) megszűnt. Attól kezdve a kifizetéseket az általános jogutód, a Magyar Államkincstár végezte. Az MVH addigi megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalok részeként működtek, működnek tovább.

 

Hogy, hogy nem, az érdeklődésre okot adó cégek tehát mind tótkomlósiak.  Közülük háromnak (az említett időszakban) nem folyósítottak állami támogatást. Nem így másik négynek. (Egy pedig nem szerepel azon a listán, mely nélkül nem folyósítható állami támogatás.)

 

Ha most arra gondolnának, hogy valamiféle titkos módszerrel megszerezhető adatokat tárunk az olvasók elé, hát le kell szögeznünk: kivétel nélkül a szóban forgó ügyfeleknek megítélt, közérdekből nyilvános kifizetésekről beszélünk. Az egyes cégek esetében tehát (természetesen) csak a nyilvános (interneten is elérhető) adatokat tesszük közzé.

 

A Piginveszt Kft. a 2008-as évvel kezdődőben és 2017-ttel bezárólag, összesen 396 millió forintnyi támogatást kapott közpénzből – főként állatjóléti támogatás, korszerűsítés, szaktanácsadás jogcímén. A Komlós-Vet Kft.2011-től máig 385 millióhoz jutott, gyakorlatilag állatbetegségek megelőzésére való hivatkozással. A Nagykopáncs 2000 Kft. 2006-tól e pillanatig például területi alapú támogatásként, gépek, technológiák beszerzéseként, szaktanácsadásként, öntözésre, vízgazdálkodásra, szakképzésre, nem is egyszer „pénzügyi fegyelem visszatérítése” jogcímén, zöldítésre hivatkozással jutott 168 milliós, államtól kapott támogatáshoz. A Tótkomlósi Agrár Zrt. (ugyancsak 2006-tól máig) nem kevesebb közpénzre tett szert, mint 1 milliárd 90 millió forintra.  S mindezt – ha jól számoltunk – 29 jogcímen vehette fel. (Ízelítőül: többek között gabonaintervenció- és felvásárlás, szaktanácsadás, gépbeszerzés, területalapú támogatás, öntözés, melioráció, vízgazdálkodás, zöldítés támogatásának igénylése, szakképzés szerepel a listán.)

 

Némi számtani művelet révén eljuthatunk annak felismeréséhez, hogy a tótkomlóiaknak nincs okuk panaszra (nem volt a szocialista kormányzás alatt sem), hiszen az értékelt időszakban – a csecsemőket is beleértve – minden magyar állampolgár 200 forintot ajándékozott nekik, pontosabban az említett cégeiknek. Hogy még értékelhetőbb legyen a dolog: ha a mintegy kétmilliárdos összeget szétosztanánk a hozzávetőleg 5500 tótkomlósi között (itt szintén számításba vesszük a csecsemőket is), akkor lakosonként 371 ezer forint ütné mindenki markát. Ha pedig egy átlagosnak tekinthető családmodellel számolunk, akkor az állam (s persze az Európai Unió) mintegy másfél millió forinttal járult hozzá ezekben az években a tótkomlósiak boldogulásához. Hát van okuk panaszra?!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.