2020. február 21., péntek,  Eleonóra
 
 
 
 

Címlap

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon harmincan adtak vért. Kép: police.hu
A műtétre szorulókon, balesetet szenvedetteken akarnak segíteni - A főkapitányság Véradóbarát munkahely
Békés megyében véradást szerveztek február 18-án, délután Békéscsabán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Három óra alatt harminc hivatásos rendőr és rendőrségi dolgozó adott vért, hogy segítsenek a műtétre szoruló betegeken, balesetet szenvedett embereken - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2020. február 20., csütörtök
Letartóztatta a bíróság az unokázós csalókat - A külföldi irányítókat körözi a rendőrség
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség összesen 9 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére bűnszervezetben, társtettesként elkövetett csalás bűntette,10 rendbeli kísérlete miatt kezdeményezte három budapesti tartózkodási helyű, és három izsófalvi illetőségű férfi letartóztatását. A hat férfi azzal, hogy unokájuk bajba került, országszerte több idős embert károsított meg. A bűnszervezet külföldön tartózkodó irányítóit körözi a rendőrség. Idén, január 16-án, 17.30 óra körül a bűnszervezet egyik irányítója külföldi telefonszámról felhívott egy idős gyulai nőt, és magát a sértett unokájának kiadva segítséget kért tőle arra hivatkozva, hogy Békéscsabán közlekedési balesetet szenvedett. Az ismeretlen a sértettnek azt állította, a balesetért ő a felelős, abban ő maga is megsérült, és 8 ezer 500 euró – azaz több mint 2,8 millió forintnak megfelelő – összeget kell átadnia a vétlen félnek, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy. Az időskorú sértett abban a hiszemben, hogy unokájával beszél, át akarta adni a pénzt a telefonálónak, ugyanakkor azt is közölte vele, hogy csak egymillió forint van nála, így ennyit tud adni.
Szerző: Sz. M.
Hadházy Ákos egyetlen órányi lehetőségével is élt, hogy találkozhason az orosháziakkal, s ment haza Szekszárdra
2020. február 18., kedd
Hadházy Ákos orosházi programján megjelent a dél-békési, büntetőügyes képviselő – botrány borítékolva
Hadházy Ákos alighanem a lelkén viseli a Békés megyei, viharsarki (ez utóbbi kissé simonkásan: dél-békési) polgárok sorsát. Amikor péntekre meghívták, elvállalta, hogy a Demokratikus Koalíció Békés megyei 4. számú országgyűlési képviselői választókerületi szervezete által meghirdetett, a város művelődési központjában megrendezett I. Orosházi Korrupcióinfó nyitóeseményeként két témával megismerteti a megjelenteket, köztük a sajtó munkatársait. A nyitott folyosóajtó mögül jó pár perc múlva a terembe lépett Simonka György országgyűlési képviselő is, aki súlyos bűncselekményekkel vádoltan is – ismereteink szerint még – Fidesz-választókerületi elnök. Úgy tűnt, hogy érdekes disputa részesei lehetünk, ám amit ezek után Simonka György művelt, az leginkább kulturálatlan handabandázásnak bizonyult. Egy ijedt, realitásokkal számolni képtelen, ebből adódóan agresszív ember szánalmas hetvenkedésének. Ennek ellenére a két meghirdetett témáról is sok minden kiderült.
Szerző: Kiss A. János
A bűnszervezet tagjai milliókat kerestek mások becsapásával. Kép: police.hu
2020. február 18., kedd
Unokázós csalókat fogtak el - Hat férfit vett őrizetbe a Gyulai Rendőrkapitányság - Angliában élő társaikat körözik
,,Unokázós" csalásokra specializálódott bűnszervezet tagjait fogták el a Békés megyei rendőrök. Egy időben három városból, Budapestről, Makóról és Izsófalváról összesen hat férfit állítottak elő, akik Budapest mellett hét megyében követhettek el bűncselekményeket. A külföldről irányított bűnszervezet tagjait a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei február 17-én fogták el összehangolt akció keretében. A főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói, felderítői, a Közterületi Támogató Alosztály és a Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei a helyben szolgálatot teljesítő rendőrök segítségével egy időben három településen intézkedtek, hajnali 5 óra körül Budapesten, Izsófalván és Makón fogtak el összesen hat férfit. Ők a gyanú szerint külföldön élő társaik segítségével több millió forintot és ékszereket csaltak ki idős emberektől - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Az értekezleten dr. Kuczik János r. dandártábornok is részt vett. Kép: police.hu
2020. február 17., hétfő
Napirenden Békés megye rendőrségének 2019-es és 2020-as éve
Évértékelő értekezletet tartott Békéscsabán, február 12-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A szakmai beszámoló témája Békés megye rendőrségének 2019. évi tevékenysége, a megye közbiztonsági, bűnügyi helyzete volt. Az értekezleten elöljáróként részt vett dr. Kuczik János r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes.
Szerző: Sz. M.
Nemzetközi vonat hálófülkéjében fogták el a rendőrök Lőkösházán, pénteken, éjfél után a tibeti nőt és a nepáli férfit. Kép. police.hu
2020. február 17., hétfő
Nemzetközi vonat hálófülkéjében akarta áthozni őket a határon két román férfi - Balesetek Békés megyében
Békés megyében, február 15-én, Mezőberényben, a Vésztői úton, 4.30 óra körül árokba csúszott egy személygépkocsi. A balesetben a jármű vezetője és utasa könnyebben megsérült. A 27 éves vésztői autósnál a kábítószer-gyorsteszt pozitív értéket mutatott. Orosházán, a Kossuth utca és a Széchenyi tér kereszteződésében, február 15-én, 9.45 óra körül kerékpáros férfi nem biztosított elsőbbséget egy személygépkocsi vezetőjének és összeütköztek. A férfi a gyanú szerint ittasan közlekedett, a mentők könnyű sérüléssel vitték kórházba. Mezőkovácsháza külterületén, ugyancsak február 15-én, 22.45 óra körül személyautó elsodort egy gyalogos férfit, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A 44-es számú főúton, Békéscsaba külterületén, február 14-én, 8.15 óra 15 körül kisteherautó személygépkocsinak ütközött. A mentők az egyik jármű utasát könnyű sérüléssel vitték kórházba. Február 11-én, Doboz külterületén, 12.45 óra körül árokba hajtott egy személygépkocsi. A balesetben a járművet vezető férfi és utasa könnyebben megsérült. Orosházán, a Gyopárosi út és a Szentesi út kereszteződésében, február 11-én, 18.30 óra körül személygépkocsi vezetője nem biztosított elsőbbséget egy segédmotor-kerékpáros férfinek és összeütköztek. A mentők a férfit könnyű sérüléssel vitték kórházba. Battonya külterületén, február 17-én, 2.45 óra körül a rendőrök hét külföldit tartóztattak fel. A férfiak kurd állampolgárnak vallották magukat, nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a határsértőket a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre. - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Az előző polgármester, Varga Gusztáv és a jelenlegi városvezető, Csepreghy Elemér együtt adta át Halasi Máriának a kitüntetést
2020. február 16., vasárnap
Polgármesteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták Halasi Mária tízéves tevékenységét Mezőkovácsházán
Kiemelkedő közművelődési és közösségi munkája elismeréséül nemrégen Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Mezőkovácsházán Halasi Mária, a helyi Kalocsa Róza Művelődési Központ munkatársa, aki tíz éve szeretettel és fáradhatatlan energiával segíti elő a közösségek tevékenységét és a kisebb-nagyobb programok sikerét.
Szerző: László Erzsébet
A Folk&Roll néptáncosai (balról jobbra): Drimba Máté, Földesi  Márton, Móricz Bence és Szilágyi András (Forrás: internet)
2020. február 16., vasárnap
A Folk&Roll a természetért jótékonysági est a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán
Napjainkban már természetesnek tekinthető, hogy egyéni kezdeményezésre, civilek, magánszemélyek hirdetnek valamilyen jobbító, segítő jótékonysági rendezvényt, s mint rendszerint kiderül, szándékukban nem maradnak támogatás nélkül. A kampány, döntően az emberi együttérzésből, a szeretetből és egyetértésből szeretne profitálni, amit az életre hívók továbbadni kívánnak. Minden jótékonysági estnek megvan a maga célja. A Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán február 14-én, szombaton, a címben jelzett természet került a középpontba.
Szerző: Zsidov Magdolna
Mikor két szív találkozik
2020. február 16., vasárnap
Benne leszek a táncrendben?
Hát megvolt ez is. Valentine’s Day, de nekem azért már csak megmarad Bálint-napnak. Egyébként is, mióta elterjedt Magyarországon, engem akkor már – azóta sem –, rég nem kerülget a szerelem! Gondolkodni is már régóta csak szeretetben tudok. Eszembe is jut mindjárt, szinte mindennek van már napja a világon, de vajon ki tudná azokat felsorolni? Ugyanakkor felmerül bennem a kérdés: éppen csak a szeretetnek ne lenne helye a naptárban?! Akkor legalább a szívünkben legyen!
Szerző: M. Szabó Mihály
Tótkomlós egyik nevezetessége: a Szent István-szobor
2020. február 15., szombat
Két – hétfői és keddi – ülésnappal folytatódott a „tótkomlósi búzaügy” tárgyalása a Gyulai Törvényszéken
A Gyulai Törvényszék dr. Mázor Róbert-tanácsa ez év februárjának 10. és 11. napján folytatta a „tótkomlósi búzaügy” folyatólagos, folyamatos és nyilvános tárgyalását. Lapunk a februári első tárgyalási napon nem tudott részt venni, a második napon történt tanúmeghallgatásokról pedig azért nem tudunk beszámolni, mert – egy ügyvédi indítványra hozott – végzésében a bíróság elrendelte, hogy Nyitrai Zoltán tanú meghallgatásáig a sajtó nem számolhat be az elhangzottakról. Ugyanakkor az egyedüliként tudósító lap újságírója magánérdeklődőként változatlanul jelen lehetett a februári eljárás további időszakában is.
Szerző: Kiss A. János
< >