2019. november 20., szerda,  Jolán
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
A könyv első, külső borítója, ami aztán utána jön...
A most megjelent könyv címének értelmezése egyes matektanárok kedvéért: a kockás itt ugyanaz, mint a négyzetrácsos…
Nyemcsok László, a Békés Megyei Hírlap újságírója e szakma művelőjévé válásának 30. évfordulója alkalmából megjelentette harmadik könyvét, mely a Megszólalt a kis kockás címet és a Harminc év sztorijai alcímet viseli. Egy hete a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban mutatta be könyvét: szokatlanul nagy létszámú érdeklődő előtt. (Útmutató kezdő újságíróknak: egy hétnyi „anyagpihentetés” zamatosabbá teszi a készülő cikket, ugye…) A több mint derűs – értsd: kacagtató – est valamennyi elhangzott, leírt vagy azon túli, kisebb-nagyobb története mögött a figyelmes szemlélő az író-mesélő humánumát, életszeretetét is észrevehette. A mindenkit magához ölelni akaró közvetlensége, kitárulkozása mögött pedig leheletnyi rejtőzést is felfedezhetett a figyelmes hallgató. A megvonható mérleg: a kiváló humorista egyben magával ragadó előadó is, s a leheletnyi bánatfüst által pedig – tudták ezt? – az ország egyik talán legjobb, legnagyobb és legnemesebb jelenkori (s a legpozitívabban értendő) clownja. Csak éppen erre a vidékre született.
Szerző: Kiss A. János
Egészen ekkora a mai magyar sajtószabadság... (Forrás: civilhetes.net)
2019. október 24., csütörtök
Képviselők is kapkodtak az újságírók után a rendszerváltás előtt…
A sajtószabadság meggyalázása, az újságírók megszégyenítése, ami Kövér László jóvoltából mostantól a Parlamentben és a képviselőházban történik. Szomorú, hogy erről éppen most, október 23-a tájékán, az '56-os forradalom évfordulójára emlékezve kell szólni, de hát valahol össze is cseng a dolog: a szabadság érzékeny szelete a sajtószabadság. Tudták ezt az idegen hatalomtól megszabadulni vágyók 63 éve, aztán a rendszerváltás ifjú hősei, és most különösen a kordon mögé szorított hírlapírók, tévések, rádiósok.
Szerző: László Erzsébet
Képünk illusztráció! (Forrás: dhakatribune.com)
2019. október 07., hétfő
Szerény mazochizmusom teljes megélését egyszerű és változatlan forrásból táplálom: hallgatom és nézem az úgynevezett közmédiát is. A közpénzből fenntartott tévék, rádiók a jogállamokban igyekeznek mértéktartóan, kiegyensúlyozottan tájékoztatni a nyilvánosságot. A jogállamokban. S azonos mércével mérnek, ahogy a magyar kormány is számtalanszor követeli az Európai Uniótól, az ENSZ-től, az ellenzékétől, s talán még a mérésügyi hivataltól is, ha nincs jobb érve valamely turpissága lelepleződésekor. Mindez azért jutott eszembe, mert egy, a közelmúltban Orosházán megesett gyalázat éppen a kettős mérce hazai alkalmazására mutat rá.
Szerző: Kiss A. János
Egy (még) valódi független dilemmája: a bal tejel jobban, vagy ez a jobb? (Forrás:gyerek-allergia.hu)
2019. október 02., szerda
Az egy négyzetméterre jutó partizánok száma akkora lett a II. világháborút követő idők Magyarországán, hogy bízvást gondolhattuk: ekkora kamuzás szinte már felülmúlhatatlan. Most viszont ismét kapkodhatjuk a fejünket, hiszen annyi független polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelölt lepte el az utcákat, hogy akár migránsáradatot is lehetne velük rekeszteni déli határainkon. Most róluk, s nem az igai függetlenekről értekezünk.
Szerző: Kiss A. János
Mira gondolhat Orbán Viktor a képen? Talán erre: "Jól meggyőztem a finneket..." (Forrás: Public Radio International)
2019. október 01., kedd
Egyetérthetünk Orbán Viktorral, amit tegnap mondott. A finn miniszterelnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: „a jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés”. Bár, ízlésünk szerint hozzá kell tennünk: is-is. Később még húzott egy lapot erre a 19-re: „Közép-Európában a demokrácia, a sajtószabadság és az alkotmányosság nem politikai játék, hanem becsületbeli ügy”. Kimondva, leírva ez is rendben volna. Ám közel évtizede kezdődött „uralkodása” elején ő maga figyelmeztetett mindenkit: ne azt nézzük, amit mond, hanem azt, hogy mit csinál. Ide akarunk kilyukadni…
Szerző: Kiss A. János
A vitára okot adó hirdetőtábla
2019. szeptember 29., vasárnap
Zdeněk Miler világhírű rajzfilmfigurája három tucatnál is több filmben szerepel. A kisvakond (csehül: Krtek) október elején „fellép” Békés megye székhelyén is. Mi egy másik, nagyjából ugyanarra az időszakra eső színrelépéséről emlékezünk meg. Az „előadásnak” A kisvakond és az ősz elnevezésű rész címét kölcsönöznénk imigyen: „A kisvakond és az ősz Békéscsabán”. Ha ősz, akkor persze arccal az önkormányzati választások kampánya felé…
Szerző: Kiss A. János
Helyesen persze: túros. Bár, a túrós is kifejezheti a lényeget... (Forrás: anyanyelvapolo.hu)
2019. szeptember 28., szombat
Egy totális hatalomgyakorlásra törekvő, megvádolt akarnok alóli felszabadulás önmagában még nem egyelő a szabadság beköszöntével
Még a nyáron olvastam Lázár János (volt és jelen tisztségeit aligha kell felsorolnom beazonosításához) elképzeléseit arról, milyen polgármestere legyen Mezőhegyesnek. Abból az is kiderült, kire gondolhatott. S lám, milyen érdekes a világ, amikor be kellett jelentkezni a polgármesterjelöltségért, a Mezőhegyesen működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezérigazgatója ugyanerre a gondolatra jutott. Kész vállalni a polgármesterséget, de csak társadalmi megbízatással, s ha (formálisan) nem is első emberként, de maradva a Ménesbirtoknál. Ez a (majdnem) perszonálunió (császárok és királyok kenyere volt az ilyen korábban) egy kicsit a Ménesbirtok jogelődjeiben alakult ki: a települést a gazdaság működtette; így azután az egyéni vállalkozói kedv se nagyon uralhatta a vidéket. Sokan mondják ma is, hogy ebből adódóan sajátos hűség köti az embereket a mindenkori kenyéradó „uradalomhoz”. S amit még feltétlenül tudni kell Mezőhegyesről: káprázatos a termőtalaja, lenyűgöző az agrárkultúrája, mindennek keretet adnak történelmi, gazdasági hagyományai. Az ott élőknek ajánlott most programot a sajátos városvezetést kínáló Pap István Tibor.
Szerző: Kiss A. János
Nem vitás: Simonka Görgy megbízott dr. Garay Ritában és a tótkomlósi fideszes képviselőkben
2019. szeptember 23., hétfő
Amikor Simonka Györgyöt meggyanúsította az ügyészség súlyos bűncselekmények elkövetésével, az MSZP felhívott egy csomó helyi és megyei politikust, vagy éppen a húsosfazék mellett lebzselő figurát, hogy vállalják a nyilvánosság előtt, ha ők is gyanúsítottjai az ügynek. Köztük szerepelt dr. Garay Rita tótkomlósi polgármester is. Ezek a bárányok persze hallgatnak, de közülük nem egy „dalolni” kényszerülhetett, hiszen olyan ballasztjai lettek a Simonka-ügynek, melyektől alámerülőben érdemes megszabadulni.
Szerző: Kiss A. János
Pogácsás Tibor vajon mit válaszolna a mi meghívást firtató kérdésünkre? (Forrás: komany.hu)
2019. szeptember 16., hétfő
Járt-e Cecil a Török utcában? – ez a kérdés annak idején egy országot tartott lázban. Megválaszolására annak lehetett esélye, aki megnézte a divatos szerző, Heczeg Ferenc Kék róka című darabját. Hasonlóan rejtélyes eset annak felderítése, hogy járt-e Simonka György az orosházi Petőfi Művelődési Központban ma este? Ezt megtudni esélyünk sem volt. De miért ez a bizonytalankodás?
Szerző: Kiss A. János
Ők Simonka György követői? (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2019. szeptember 14., szombat
A vádlott dél-békési képviselő bevallotta, hogy az összes „CalendulaTerv” mögött egy fillér uniós vagy állami forint sincs – még ígérvényként sem. Mostani megszólalásával nyilván azt akarja bizonyítani, hogy nem tűnt el, s lelket akar verni a bíróság elé állítása miatt meghasonlott fideszes választókba. Nem tudni, e téren milyen sikerre számíthat: a Facebookon megjelent hírek szerint hamarosan zártkörű(!) lakossági fórumot tart fogyatkozó híveinek Orosházán. Ez arra utal, hogy már nem is számítanak újabb szavazókra.
Szerző: Kiss A. János
< >