2018. április 23., hétfő,  Béla
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: internet)
Miközben az orbáni politika a sajtószabadságot immár alapjai megrongálásával igyekszik romba dönteni, álszent és képmutató módon saját – és konkurencianélküli – sajtóbirodalmával próbálja bizonygatni: hát vannak itt lapok, tévék, rádiók, internetes sajtófelületek – tessék választani! A Népszabadság lemészárolása, a megyei lapok kriminális lenyúlása után már lehetett sejteni: ami most eljött a magyarországi sajtószabadság számára, az nem a kezdet vége, hanem a vég kezdete. S lássunk csodát: a magyar nemzet gyűlölködő hányada immár tort ülhet az egyik legpatinásabb napilapunk, a Magyar Nemzet, és ne feledjük: a Lánchíd Rádió fölött is. E lapot nem csak úgy lemészározták, hanem egyszerűen nem engedik levegőhöz, vízhez, élelemhez jutni: magára vessen, ha képtelen csicskázni az életben maradása érdekében... A hátsó szándék pedig az lehetett: a G-napos tulajdonost, Simicska Lajost utálják meg miatta az emberek.
Szerző: Kiss A. János
Az egyik mozgalmas jelenet kiragadott pillanata - Köböl Lilla, Tege Antal ésCsomós Lajos (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2018. április 09., hétfő
Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című vígjátéka a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínpadán
Szükségesnek tartom előre bocsátani, hogy a jó színház elsődleges célja a szórakoztatás, vígjátékkal pedig különösképpen így van. Sajnos vígjáték esetében gyakran előfordul, hogy úgy sikerül színpadra állítani a darabot, hogy az köszönő viszonyban sincs a közönségsikerrel. Tehát ilyen vonatkozásban bármennyire könnyű műfajnak hihető, mégis, a humor legalább olyan, ha nem komolyabb munkát igényel, mint bármely más műfaj, ahhoz, hogy véletlenül se fulladjon gagyiba.
Szerző: Zsidov Magdolna
Lehetne családi fotóalbumnak is tekinteni
2018. április 07., szombat
Nem vitás, Simonka György, a Fidesz által Békés megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerületében újra elindított képviselőjelölt alaposan rácáfolt a jövedelemzsugorodásáról szóló hírekre: szép summát kitevő, immár 16 oldalas, napilapméretű újságformátumú, minőségi papírt felhasználó, színes reklámanyagot adott a választók kezébe. Persze az is lehet, hogy pártja volt a nagyon gavallér. De ez vele a legkisebb baj.
Szerző: Kiss A. János
Baról jobbra: Nádra Kitti és László Bernadett
2018. március 31., szombat
Születésnap – Szabó Magda regényéből készült ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színházban
Kamaszos izgalommal vártam a ’60-as éveket megelevenítő történetet, de gondolom, rajtam kívül valamennyi, akkor volt fiatal is. Valamikor, hajdanán a könyvespolcom „lakója” volt Szabó Magda tini regénye, a Születésnap, de valakinek kölcsönbe adtam, aztán soha nem kaptam vissza. Nem baj, a könyv eltulajdonítása számomra erény, és nem bűn. De hogy képzavart ne okozzak, ezért a kis kitérő után rátérek a lényegre, az ősbemutatóra, vagyis a regény Belinszki Zoltán által színpadra alkalmazott remek átiratára.
Szerző: Zsidov Magdolna
A „love me tender” magyar fordítása: imádsz engem. A „tender” magyar jelentése: pályázati kiírás. Ezt persze nem feltétlenül szükséges tudnia egy gazdasági zseninek, elég, ha meghallja a hívószót: tender). Hiába, nem nagy falu Felcsút
2018. március 23., péntek
Aki keres: talál. Aki az interneten kutakodik, lépten-nyomon belebotlik a NER-lovagokat valós helyi értékükön ábrázoló szövegekbe, rajzokba, fotókba. Igyekszik az ember ellenállni a csábításnak: többnyire eredményesen küzdünk ama belső késztetésünk ellen, hogy legott közkinccsé tegyük az említett kis remekművek poénjait. De ez a mostani fotómontázs annyira elevenbe vágó, hogy föltett kézzel megadtuk magunkat…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Origo)
2018. március 21., szerda
Amióta láttam a világ – talán – legszebb metróvonalát, azóta nem bánom, hogy van metró. Nálunk egyáltalán nincs metró, ezért nem hiányoltam. De attól fogva, hogy láttam azt a metróvonalat, hiányzott, kérdeztem is magamtól, kellett ez nekem, hogy lássam? Nyugtalanná tett, vágyódtam utána.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: Hirhatar.com)
2018. március 17., szombat
Jólesik úgy megszólítani Facebook-os barátaimat, ahogy néha az Ezredvégben, vagy a Hetedhéthatárban kéthetente: Kedves Olvasóim!
Szerző: Füredi Ferenc
Czitor  Attila és Földesi Ágnes (Fotó: A-TEAM/Nyári Attila)
2018. március 15., csütörtök
Hajnalban, délben, este, Dario Niccodemi szerelmi vígjátéka, a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínpadán.
Mindenekelőtt ki szeretnék térni arra a tapasztalatra, hogy a színházszerető emberek többsége, sokkal inkább kedveli a több szereplőt felvonultató darabokat, mint az egy, vagy egy-két színész által játszott előadásokat. Én viszont kifejezetten várom és keresem a lehetőséget, hogy az utóbb említett műveknek lehessek részese. No, természetesen csak abban az esetben, ha annak a bizonyos műnek van mondanivalója, ha a rendezés, a színészi alakítás úgy tudja színpadon megjeleníteni, hogy az képes maradandó élményt nyújtani. Most, miután láttam a Hajnalban, délben, este című, kétszereplős darabot, nyugodt szívvel ki merem nyilvánítani, hogy ismét elvarázsolódott a lelkem, végig elérzékenyülten figyeltem. Ilyen esetben, felszínesen sokan kijelentik, hogy hiába, ilyen egy nő, így képes „lereagálni” egy romantikus történetet. De meg kell védenem magam nevében magamat, csakúgy, ahogy nőtársaimat, a női nemet érintő kritikákkal szemben. Úgy gondolom, ha egy nő nem ilyen, akkor a lelke nem érinthető meg, akkor csupán a kalandok nője marad.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: SciArt.eu)
2018. március 08., csütörtök
Békés megyei éghajlatváltozási zárókonferenciát tartott nemrégen Békés Megye Önkormányzatának közgyűlése. De senki ne higgye, hogy „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.” A legfontosabb kérdésnek az ígérkezik: ki és mit tesz majd ezután az ügy érdekében?
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Vadászlap)
2018. március 08., csütörtök
Azért a nőnap, melyről sokáig mindenki tud(hat)ta, hogy nemzetközi, túlélte a magyar rendszerváltozás aszályos éveit is, ma pedig immár a miniszterelnök saját lábúlag besétált a parlamenti konyhába, hogy ebből az alkalomból köszöntse – ahogy a hírekben olvashattuk – az általa (is) most erősnek mondott nőket. Arról ezúttal nem ejtett szót, hogy pár éve még azzal tanácsolta el pártja és kormánya politikájából az irányításra alkalmas lányokat, asszonyokat, hogy „nem bírnák el az ottani erős terheléseket”. Annyi bizonyítékot erre ma fel is hozhatna, hogy még párt- és állami vezető férfitársai közül is mily’ sokakat megviselt a felelősségteljes posztok betöltése, elég lenne csak Kósa Lajosra, Németh (Rezsi) Szilárdra, Balog Zoltánra, Budai Gyulára és még sokan másokra mutatnia, s mindannyian megértenénk, milyen súlyos követkeményektől óvja Orbán Viktor a gyenge nőket – maradjon csak az ország vezetése a gyönge férfiakra… A „Megszólalok” című magazin látássérült kiadójának ittt olvasható nőnapi verse mentes mindenféle politikai felhangtól, így tőle teljességgel függetlenül említjük meg, hogy a „szálanként Tízezer forintos Hóvirág…” nem akar utalás lenni a választás előtti hetekben a közszférába beleeregetett 10 ezer forint körüli, adóforintokból gálánskodó könyöradományokra. Nagy Vendelnek eddig sem kellett egy-egy választási ciklus végét megvárnia azzal, hogy őszintén kedveskedjen az itt élő magyar és nem magyar hölgyeknek – születésüktől százvalahány éves korukig… Mi is tiszta szívből köszöntjük e napon (is) a verset velünk frissen megosztó, Gyulán élő Jolikát, s a nőtársait, éljenek bárhol a nagyvilágban!
Szerző: Kiss A. János és Nagy Vendel
< >