2018. augusztus 19., vasárnap,  Huba
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: Depositphotos)
A szomszédasszonyom, nevezetesen Klárika, néhány évet dolgozott csupán, jobbára a férje tartotta el, nyugdíjat is utána kap… miután az jobblétre szenderült. Az ura agyonhajszolta magát, hogy a hajdan szép nő vágyait teljesítse… ezt mindenki tudja róla, már akik a kezdetek óta egy tömbben laknak vele. A vágyait titkolni sem tudta volna, minden hónapban új ruhát, cipőt vett magának, a gyerekekre, a férjére már nem futotta. Egyedül él, a gyerekei kiröpültek, ritkán látogatják, nem felejtik, hogy egymás ruháit kellett hordaniuk, míg anyjuk a legutolsó divatot viselte.
Szerző: Zsidov Magdolna
Ez a felvétel nyilván nem hivatalos úton készült, így csak egy született diplomata, például Szíjjártó Péter szokott érkezni afrikai vendéglátóihoz (Képünk illusztráció! Forrás: Zárójel.hu)
2018. július 29., vasárnap
Nagy kár, hogy a Fidesz (a maga kolonc KDNP-jével) a tavaszi voksolás előtt sem készített választási programot. Mert így most – akár például az olvasók sem – nem tudjuk összehasonlítani a kormány elmúlt három hónapban hozott döntéseit az ígéreteivel. Persze az is igaz, hogy a leghajmeresztőbb intézkedéseik láttán sem mondhatja senki: nem ezt ígérték… Ezúttal csupán a Magyarországon (itt is főként a pártállami médiában) világpolitikai tényezőnek kikiáltott Orbán Viktor röpködési pályájáról vetnénk fel ezt és azt.
Szerző: Kiss A. János
A részletek csak UV-fényben jelennek meg... (Képünk illusztráció! Forrás: Urbanplayer)
2018. július 03., kedd
Van-e, lesz-e tetoválása Orbán Viktornak? Természetesen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén tett miniszterelnöki kiszólás indított a probléma tüzetes vizsgálatára. Eleinte arra gyanakodtam, hogy a közelében mindig bekapcsolva hagyott mikrofonok a pártelnök/miniszterelnök ötletdús kommunikátorainak leleményét dicsérik: Orbán Viktor talán így kíván üzenni (másként nem vállalható mondatokkal) ennek vagy annak. De belátom: nem így van, hiszen papagájkodó vezetőtársai is számtalanszor megmondták, hogy a Hír TV mikrofonjába egy szót sem hajlandók belenyögni. Márpedig az ominózus – például a tetovált katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket elmarasztaló – nyilatkozatát éppen a Hír TV bekapcsolva maradt mikrofonja révén rögzítették. Évekkel és tízkilókkal korábban így járt a miniszterelnök a pocakos honvéd tábornokokkal is…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: KamaraOnline)
2018. június 22., péntek
Lehet vitatkozni a szerző által kifejtett gondolatokkal, észrevételekkel, de leginkább csak akkor, ha hozzá hasonló színvonalon, stílusban teszi valaki. Persze (tudnivaló) a mai politikai „kultúra” nagyban megnehezítheti eme elvárás teljesülését…
Szerző: Füredi Ferenc
Az egyik jelenetben: Szomor György, Papp Barbara, Bartus Gyula (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2018. május 27., vasárnap
A Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán: a My Fair Lady
A Radó Denise Jászai Mari-díjas színész-rendező által színre vitt klasszikus musical, a My Fair Lady díszbemutatójára május 26-án, bevallom őszintén, nem kis várakozással, izgalommal mentem. De rajtam kívül talán mindenki más is, annál inkább, mivel valószínűleg alig akadt néző – esetleg egy-két, a túl fiatal korosztályba tartozó , aki valamilyen feldolgozásban, filmen, színházban ne látta volna. Az eredeti – George Bernard Shaw: Pygmalion című – színművet Alan Jay Lerner írta át, Frederick Loewe zenésítette meg, hogy sikertörténetét bejárhassa a világon. És vajon, mit lehet többet nyújtani az eddig látott legjobbnál? A csattanóval kezdem, de nem „lelőve” a lényeget, hiszen lesz még mivel fokozni. Túlzás nélkül merem állítani, Radó Denise varázslatos rendezésében a békéscsabai színház óriási meglepetéssel szolgált, ugyanis a darabban végig vibrált a nézőt magával sodró hangulat, látványosság, a főbb szerepektől a statisztai jelenlétig egyaránt, olyannyira, hogy a mű új rétegei lettek láthatóvá. A játékfelfogásban ugyan nem történt változtatás – voltaképp ez így volt rendjén –, de ami a színpadon végbement, az olyan katartikus élményt nyújtott, ami miatt egyértelműen egyedinek, ritka „ajándéknak” lehet tekinteni ezt a darabot.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: Wikipédia)
2018. április 24., kedd
Már jó ideje szeretném megírni, de eddig nem mertem. Akik ismernek, biztosan csodálkoznak: tudják rólam, hogy nem ismerek tabutémát. Azonban most mégis tartok attól, hogy akaratlanul is sokakat megbánthatok. Igyekszem úgy fogalmazni, hogy barátot ne veszítsek. Olvasom a sok politikai véleményt a Facebookon.
Szerző: Füredi Ferenc
Csonka Dóra, Czitor Attila és Mészáros Mihály jelenete (Fotó: A-Team/Nyári Attila-Ignácz Bence)
2018. április 23., hétfő
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös című története a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán
Meglepetés lehetett volna, de a meglepetés valami oknál fogva elmaradt. Jó, ez egy kritikusi vélemény, de „szálljunk le” a gyermeki fogékonyság szintjére. Szintet mondok, ami nem egyenlő azzal, hogy alacsonyabb fokú értelmet jelentene, éppen csak a tapasztalat hiányát feltételezi.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: internet)
2018. április 11., szerda
Miközben az orbáni politika a sajtószabadságot immár alapjai megrongálásával igyekszik romba dönteni, álszent és képmutató módon saját – és konkurencianélküli – sajtóbirodalmával próbálja bizonygatni: hát vannak itt lapok, tévék, rádiók, internetes sajtófelületek – tessék választani! A Népszabadság lemészárolása, a megyei lapok kriminális lenyúlása után már lehetett sejteni: ami most eljött a magyarországi sajtószabadság számára, az nem a kezdet vége, hanem a vég kezdete. S lássunk csodát: a magyar nemzet gyűlölködő hányada immár tort ülhet az egyik legpatinásabb napilapunk, a Magyar Nemzet, és ne feledjük: a Lánchíd Rádió fölött is. E lapot nem csak úgy lemészározták, hanem egyszerűen nem engedik levegőhöz, vízhez, élelemhez jutni: magára vessen, ha képtelen csicskázni az életben maradása érdekében... A hátsó szándék pedig az lehetett: a G-napos tulajdonost, Simicska Lajost utálják meg miatta az emberek.
Szerző: Kiss A. János
Az egyik mozgalmas jelenet kiragadott pillanata - Köböl Lilla, Tege Antal ésCsomós Lajos (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2018. április 09., hétfő
Marc Camoletti: Leszállás Párizsban című vígjátéka a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínpadán
Szükségesnek tartom előre bocsátani, hogy a jó színház elsődleges célja a szórakoztatás, vígjátékkal pedig különösképpen így van. Sajnos vígjáték esetében gyakran előfordul, hogy úgy sikerül színpadra állítani a darabot, hogy az köszönő viszonyban sincs a közönségsikerrel. Tehát ilyen vonatkozásban bármennyire könnyű műfajnak hihető, mégis, a humor legalább olyan, ha nem komolyabb munkát igényel, mint bármely más műfaj, ahhoz, hogy véletlenül se fulladjon gagyiba.
Szerző: Zsidov Magdolna
Lehetne családi fotóalbumnak is tekinteni
2018. április 07., szombat
Nem vitás, Simonka György, a Fidesz által Békés megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerületében újra elindított képviselőjelölt alaposan rácáfolt a jövedelemzsugorodásáról szóló hírekre: szép summát kitevő, immár 16 oldalas, napilapméretű újságformátumú, minőségi papírt felhasználó, színes reklámanyagot adott a választók kezébe. Persze az is lehet, hogy pártja volt a nagyon gavallér. De ez vele a legkisebb baj.
Szerző: Kiss A. János
< >