2020. április 6., hétfő,  Vilmos és Bíborka
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Dante, andante? (Forrás: Flickr)
(A koronavírusról egy kicsit másképp)
Gyógyítsunk és gyógyuljunk! Ezzel a gondolattal fejeződött be az előbbi, kérdőjeles írás témazáró mottója, és ugyanezzel folytatódik, mert mindannak, ami az utóbbi hónapokban átírta világunk életrendjét, ez a lényege.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: Hírklikk)
2020. március 25., szerda
Valamely Magyarországon működő pénzintézet e napokban leveleket juttat el egyes ügyfeleihez. Koronavírus ide vagy oda, meglepő tartalommal.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Wikipédia)
2020. március 23., hétfő
(Egy kicsit másképp a koronavírusról)
Nem mondok újat azzal, milyen sokszínű megnyilvánulási lehetőséget kínál a Facebook. S amikor azt írom, sokszínű, nem tévedek, ugyanis a színtelentől a színek változatosságáig jelennek meg hírek, kommentek. Itt ugyanis kérem, mindenki bátor, még járvány idején is. Bátor a gyalázkodásra, a kiokításra, a megsemmisítő véleménynyilvánításra, mert ugyebár a merészebb mindig tudja, hogyan alázhatja meg a gyávábbakat, az oktondibbakat.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: kreativkontroll.hu)
2020. március 08., vasárnap
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Bizottság állásfoglalása az interjúk jóváhagyásának gyakorlatáról – A vitalap.hu – mint eddig is tette – a MÚOSZ által megjelölt módon jár el a jóváhagyást kérő interjúalanyok ügyében
A szerkesztő megjegyzése: Az egyre gyávuló, felkészületlensége, önteltsége és (főként politikusi) ténykedése következtében „önhatalmaskodó” interjút adók – különösen közszereplők – egyre gyakrabban – „félreértelmezik”, ha egyáltalán tudnak róla, az interjúadással kapcsolatos jogaikat. Saját elhatározásukból vagy főnökeik, társaik „okos” tanácsára, jogot formálnak arra, hogy az általuk elmondottakat hűen visszaadó újságíró ne tegye a nyilvánosság által leérhetővé az interjút. Az etikai bizottság most, március 4-én rendet vágott e téren, s a törvény betűje és szelleme szerinti magatartásra hívja fel az újságírókat, sajtótermékeket. A teljes terjedelmében általunk is most nyilvánosságra hozott etikai bizottsági állásfoglalás egyértelműen tisztázza, hogy mire van joga az interjúalanynak, illetve az újságírónak. főszerkesztőnek.
Szerző: MÚOSZ Etikai Bizottsága
Ilyen az igazi ütköző (Forrás: iho.hu)
2020. február 23., vasárnap
A Kossuth rádió álvitaműsora a közmédiások akarata ellenére kimondta az igazságot egy felkészült, tisztességes és bátor politikai elemző jóvoltából
Címére tekintettel vicces ez az Ütköző névre hallgató műsor, mely a Kossuth rádió hétköznapjain, ebédidő után hallható (de csak nagy erőfeszítések árán hallgatható). Címe alapján kemény politikai vitaműsor lehetne. Csak hát a szereplőknek kutya nehéz lenne bokszolgatniuk egymással, hiszen a felek mindenben tökéletesen egyet értenek egymással. Leginkább pedig a műsorvezetőkkel, akik pedig szinte Orbán Viktor klónjai. Ebben a félórás mennyei békében nagy ritkán azért zavar is tud támadni. Hetekkel ezelőtt egy magát szakértőnek feltüntető „közmédiás” (mások ködmédiának hívják) figurát rendesen – szinte megalázó tudás- és ismerettöbblettel – megleckéztette egy valódi Ukrajna-szakértő. Most (február 18-án) pedig egy megingathatatlan szakmai és erkölcsi értékkel rendelkező politikai elemző mondta ki, hogy „a király meztelen”. Jó, csak az egyik alkirály…
Szerző: Kiss A. János
A magyrországi németek kitelepítése megkezdésének idei évfordulóján inkább ebből, mint egy hajó(fenéki)naplóból tájékozódjunk... (Forrás: Antikvarium.hu)
2020. február 04., kedd
Az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat tiltakozása kormányközeliek emléknapot sem tisztelő – több mint – bunkóskodása ellen
Nem a Niedermüller Péter vitatott szavai körül kibontakozott vita folyományáról van szó, de tagadhatatlan: az orbanista „ihletésű” magyar közélet, közbeszéd olyannyira elaljasulóban van, hogy mindenki számára elérkezett az ideje az értékválasztásnak és a véleménynyilvánításnak, hovatovább a tevőleges állásfoglalásnak. Most éppen a magyarországi németséget igyekeztek megalázni „begőzölt” és hatalomittas – mondjuk úgy – „véleményvezérek”, csapásirányuk éppenséggel nem csak a honi németek ellen irányult – minden mai németet mélyen sérthet.
Szerző: Kiss A. János
Piactéri jelenet, bal oldalt Jaffar, Tóth Alex, az ablakban Jázmin, Szilvási Judit (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2020. január 30., csütörtök
Aladdin csodás története, zenés-táncos átdolgozásban, a Turay Ida és a Békéscsabai Jókai Színház közös előadásában
A varázslatos lámpás és az „arabvilág” marketingje, a fantasztikus képességű dzsinn kel életre a Turay Ida Színház és a Békéscsabai Jókai Színház közös, január 29-ei gyermekelőadása bemutatóján. A gyerekek a tv-ben naponta találkoznak egy gyógyszeripar reklámjában előbukkanó dzsinnel, aki kilép a lámpásból, majd átnyújtja a csodagyógyszert, és mint aki jól végezte dolgát, eltűnik. Minden valószínűséggel ez a dzsinn, annak a régi Ezeregyéjszaka Aladdin meséjének új testben újjászületett dzsinnje. A dzsinnek örök visszatérők… mármint az illúziók világában.
Szerző: Zsidov Magdolna
Mészáros Kata az ominózus interjú közben, - jóindulattal - teljesítményarányos képméretben (Képernyőfelvétel)
2020. január 24., péntek
Mészáros Kata, az M1televíziós (köz)csatorna újdonsült üdvöskéje, a napokban interjúra hívta a stúdiójukba Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét. Amit az újdondász művelt ennek ürügyén, azt bátran nevezhetjük sajtótörténetinek. Még egy bányászbéka is elismerné: ennél nincs lejjebb, csak ami a feneke alatt van. Talán emlékeznek, hogy tavaly vagy azelőtt a kormányközeli új médiabirodalom (manapság „lakájmédiaként” szokás említeni) első emberének az ismert ügyvédet, a történetesen az Orosházán élő dr. Varga Istvánt állították. Ám hamar kitelt a szolgálata. Ugyanis nem sokkal később – vitathatatlanul javító és ösztönző szándékkal – azt (is) nyilatkozta, hogy a kormányoldalon ügyködő, akarva-akaratlanul NER-es sajtómunkások felkészültsége (nyilván átlagosan), tevékenységének színvonala alatta marad a az ellenzéki sajtóbeliekének (nyilván átlagosan). Ezt a ténymegállapítását nem bocsájtották meg neki. Ám – ha találkozott vele – e borzalmas és szégyenletes provokátorakció láttán, hallatán joggal állapíthatja meg: bizony, „élből” neki volt igaza.
Szerző: Kiss A. János
Ha a szél elegendő port hord majd a Luther utca kövei közé, legalább olyan jó lesz. mint egy makadám út (Csak azt ne mondják, hogy tudatosan, forgalomlassítási célból ilyen...)
2020. január 19., vasárnap
(Néhány egyedi eset az orosházi városvezetésre váró megoldatlan problémák tömegéből)
Úgy tűnik, hogy Orosházán mennek a dolgok. A maguk útján. Egyszerűbben: gazdátlanul. Néhány kis példa talán rávilágít a lényegre.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció!
2020. január 19., vasárnap
„Szelfiponttal” dicsekedhet(?) pár hónapja Orosháza is. Amikor a képviselő-testület fideszes többsége megszavazta az erre szánt milliókat, egyben elutasította tavaly május 30-ai ülésen az orosházi kórház belátható kérését. A kórház 1 millió forintnyi
„Szelfiponttal” dicsekedhet(?) pár hónapja Orosháza is. Amikor a képviselő-testület fideszes többsége megszavazta az erre szánt milliókat, egyben elutasította tavaly május 30-ai ülésen az orosházi kórház belátható kérését. A kórház 1 millió forintnyi támogatást kért az orosházi önkormányzattól egy „terheléses EKG-készülék” beszerzésére, melynek vételára 4,5 millió forintot tett ki. A különbözetet további támogatásokból tervezték előteremteni. Nem sokkal később a polgármester részt vett a kórház Semmelweis-napi rendezvényén, s úgy csinált, mintha mi sem történt volna. Ez jutott eszembe, amikor a pár nappal ezelőtti (még) napsütéses délelőttön egy kisgyerek megállította édesapját az Árpád-kertben álló szelfipont előtt.
Szerző: Kiss A. János
< >