2019. április 19., péntek,  Emma
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
József Attila szobra az eredeti - nemzetet szolgálni hivatott - helyén...
Elmélkedés József Attila költészetéről a költészet idei napján, s utána is mindörökké
Valószínűnek tartom, hogy az olvasók többsége rögtön rájön, hogy egy hajdani P. Mobil számból vettem a címet. A 70-es évek nagy rocklegendáinak ez a dala a mai napig megérint. Nem vagyok megszállott rockrajongó, de amelyik számnak van mondanivalója, üzenete, az beég az elmémbe, akár József Attila versei. Most is, amikor közelgő születésnapjára gondoltam, valahonnan mélyről ez a dal szólalt meg bennem, és nemcsak azért mert pár nappal ezelőtt egy autóúton is ezt hallgattuk.
Szerző: Zsidov Magdolna
A (mai) miniszterelnök: jön vagy megy? (Forrás: Orbán Viktor/Fb)
2019. március 29., péntek
(Szemesi levelek napjainkban)
Attól tartok, ezen szösszenet írása előtt meg kellett volna kérdeznem Kálmán Lászlót, korunk Lőrincze Lajosát. Aki nem tudná, ki volt Lőrincze Lajos, annak tájékoztatásul: ő volt korának Kálmán Lászlója. Az utóbbi időben ugyanis úgy látom, hazánk miniszterelnöke bárki lehet, vagy akárki lehet.
Szerző: Füredi Ferenc
Képünk illusztráció! (Forrás: Honvédelem)
2019. március 25., hétfő
Önkéntes területvédelmi tartalékos állományba toboznak gőzerővel, „álomgázsiért”
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (legalább) 2010 óta előszeretettel használ militáns kifejezéseket. Hű fegyverhordozói ebben is híven követik. (A militáns lehetséges jelentései: harcoló, harcra képes, összetűzést kereső – személy, csoport –, aki/ami vonzódik a katonasághoz, fegyverekhez vagy különféle küzdelemhez, harchoz. Katonás hozzáállású fellépés, sajátság, magatartás, megnyilatkozás.) Azóta is kérdés volt: vajon ez a „katonásdi” mire „futja ki” magát? Lassan világos kép kezd kirajzolódni: e kifejezésre szüksége van az EU-val szembeni méltatlan és kalandor támadásaihoz; a migránsozó/sorosozó szemfényvesztéshez, a lassan már mindenkivel bekövetkezett összeveszéseihez (mínusz Putyin); a diktatórikus állami irányítás katonai szervezettel, rendkívüli készenléttel körülbástyázott kézben tartásához. S legutóbb az e törekvéseit (pluszban) biztosítani hivatott önkéntes területvédelmi tartalékos állomány gyors kiépítéséhez. Lényegét tekintve olyan fegyveres erő kialakításához, mely kísértetiesen hasonlít az egykori Munkásőrség szervezési, szervezeti, harcászati, karhatalmi jellegéhez.
Szerző: Kiss A. János
Nyíregyházán megoldották...
2019. március 25., hétfő
Hol (nem) állhatunk meg a gyulai kórházban, ha autóval kell bevinnünk szerettünket valamelyik épületbe?
Egy ilyen a helyezetnek a személyi felelőseit (is) meg kell(ene) találni. Normális esetben egy problémát mielőbb meg kell oldani, ezzel együtt tisztázni létrejöttének okait, már csak azért is, hogy ne ismétlődjenek meg. S ha már tisztán látunk, bizony felelősségre is kell vonni a felkészületlen vagy hanyag döntéshozókat. Gyulán, a kórházban találtuk meg egy ilyen akuttá vált baj iskolapéldáját.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: infoGyőr)
2019. március 17., vasárnap
Árulkodó kéz- (és gondolkodási) nyomok egy vezető politikus „falra hányt” soraiban
Nemrégen jelent meg a „Simonka György ki akarja záratni a Fideszből Takács Ferencet” című cikkünk. Annak illusztráló fotója egy jelentős magyar politikai közszereplő kézírását jeleníti meg. Valaki, aki a grafológia rejtelmeiben járatos, – kényszerűségből – csak e rövid szövegre támaszkodhatott. Igyekszünk majd hosszabb írásrészletet is rendelkezésére bocsátani, hogy tovább finomíthassa megállapításait. Amit eddig megfogalmazhatott a kézírás alapján, az sem semmi – ahogy azt manapság mondani szokás.
Szerző: Füzesi Orsolya
Képünk illusztráció! (Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)
2019. március 16., szombat
Ne rémüljön halálra az olvasó a cím láttán: nem a mintegy 1900 éve élt író, Plutarkhosz örökbecsű, ám manapság már kevesebb izgalommal feltöltő hatású könyve lesz tárgya eme kis értekezésnek. A majdnem plagizáló címnek még nem adom magyarázatát, olvasás közben magától felfeslik majd a titok.
Szerző: Kiss A. János
Hídterhelés a Száraz-ér felett. A sor jobb szélén Simonka György, a hölgy pedig dr. Garay Rita polgármester (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2019. március 10., vasárnap
Létezhet ilyen egy jogállamban?! Mindenféle tervdokumentáció – így statikai számítás nélkül – felépítettek egy hidat Tótkomlóson, a Száraz-ér fölé. Ráadásul semmiféle építési engedély, szakhatósági állásfoglalás sem állt a hídverők rendelkezésére. De a kivitelezők bizonyára hozzáértő mesteremberek voltak. Hát nem: a városka közmunkásai hasznosították korábbi meg(nem)lévő tapasztalataikat. Egy független képviselő (Zsura Zoltán) jelezte a problémát az utóbbi évben, legalább két alkalommal is, a tótkomlósi képviselő-testület ülésén. Kérte, hogy küldjék meg számára a tervdokumentációt és a hídépítéshez nélkülözhetetlen engedélyeket. Nem kapta meg. Amikor nemrégen ismét felvetette a nyilvánvalóan törvénysértő helyzetet, s újfent érte az említett iratokat, a jegyző azt válaszolta: nem tudja megküldeni azokat. A miértre pedig azt válaszolta: mert nincsenek.
Szerző: Kiss A. János
Herczeg Tamás lett a kiválasztott
2019. március 07., csütörtök
Torkos csütörtökön (sőt, talán már a szerda is torkon ragadós volt) vannak túl a Békés megyei Fidesznél. Először arról szóltak a ránk telefonálók, hogy a békéscsabai székhelyű országgyűlési választókerület fideszes elnöki tisztét Hanó Miklós átadta Herczeg Tamás békéscsabai országgyűlési képviselőnek. A cikk megjelenéséig nem sikerült elérni Herczeg Tamást, így a hír megerősítését sem kérhettük tőle, s nem tudjuk, milyen okból következett be a „melegváltás”. Aztán meg az az információ száguldott végig Orosházán, sőt Békés megye bizonyos köreiben, hogy Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere (Fidesz) a mai testületi ülést követően Elekes Lajos társadalmi megbízatású alpolgármestert (Fidesz) minden eddigi önkormányzati hatáskörétől megfosztotta. Őt sem értük utol telefonon, így a legteljesebb ismerettel rendelkezőtől sem az állítólagos lépés tényét, sem annak okát nem tudhattuk meg. S közben bekúszott a képbe Simonka György, aki (az állítások szerint) továbbra is az orosházi székhelyű országgyűlési képviselői választókerület fideszes elnöke, sőt a párt Békés megyei választmányának elnöke maradt – legalább is egyelőre, nyakában súlyos bűncselekmények gyanújával.
Szerző: Kiss A. János
Jelenet a  darabból Kovács Edittel és Gulyás Attilával (Forrás: Internet)
2019. március 06., szerda
A Pszicho a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínpadán
A Psycho először 1960-ban jelent meg filmvásznon, műfaját tekintve horrorként. Az amerikai filmet a hátborzongató filmjeiről ismert Alfred Hitchcock, a „horror király” rendezte, Norman Batest, a pszichopatát, Anthony Perkins alakította briliánsan.
Szerző: Zsidov Magdolna
Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina (balra) a testület február elsejei (soros) ülésén
2019. február 14., csütörtök
Igaz a hír: bejelentette távozását Tótkomlós önkormányzatának jegyzője – Ki tud Simonka Györgyről?
Mai – ellenőrzött – híreink szerint lemondott hivatala betöltéséről Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina, Tótkomlós város önkormányzatának jegyzője. Lépése okáról, indítékairól nem rendelkezünk ismeretekkel.
Szerző: Kiss A. János
< >