2020. január 27., hétfő,  Angelika
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Mészáros Kata az ominózus interjú közben, - jóindulattal - teljesítményarányos képméretben (Képernyőfelvétel)
Mészáros Kata, az M1televíziós (köz)csatorna újdonsült üdvöskéje, a napokban interjúra hívta a stúdiójukba Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét. Amit az újdondász művelt ennek ürügyén, azt bátran nevezhetjük sajtótörténetinek. Még egy bányászbéka is elismerné: ennél nincs lejjebb, csak ami a feneke alatt van. Talán emlékeznek, hogy tavaly vagy azelőtt a kormányközeli új médiabirodalom (manapság „lakájmédiaként” szokás említeni) első emberének az ismert ügyvédet, a történetesen az Orosházán élő dr. Varga Istvánt állították. Ám hamar kitelt a szolgálata. Ugyanis nem sokkal később – vitathatatlanul javító és ösztönző szándékkal – azt (is) nyilatkozta, hogy a kormányoldalon ügyködő, akarva-akaratlanul NER-es sajtómunkások felkészültsége (nyilván átlagosan), tevékenységének színvonala alatta marad a az ellenzéki sajtóbeliekének (nyilván átlagosan). Ezt a ténymegállapítását nem bocsájtották meg neki. Ám – ha találkozott vele – e borzalmas és szégyenletes provokátorakció láttán, hallatán joggal állapíthatja meg: bizony, „élből” neki volt igaza.
Szerző: Kiss A. János
Ha a szél elegendő port hord majd a Luther utca kövei közé, legalább olyan jó lesz. mint egy makadám út (Csak azt ne mondják, hogy tudatosan, forgalomlassítási célból ilyen...)
2020. január 19., vasárnap
(Néhány egyedi eset az orosházi városvezetésre váró megoldatlan problémák tömegéből)
Úgy tűnik, hogy Orosházán mennek a dolgok. A maguk útján. Egyszerűbben: gazdátlanul. Néhány kis példa talán rávilágít a lényegre.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció!
2020. január 19., vasárnap
„Szelfiponttal” dicsekedhet(?) pár hónapja Orosháza is. Amikor a képviselő-testület fideszes többsége megszavazta az erre szánt milliókat, egyben elutasította tavaly május 30-ai ülésen az orosházi kórház belátható kérését. A kórház 1 millió forintnyi
„Szelfiponttal” dicsekedhet(?) pár hónapja Orosháza is. Amikor a képviselő-testület fideszes többsége megszavazta az erre szánt milliókat, egyben elutasította tavaly május 30-ai ülésen az orosházi kórház belátható kérését. A kórház 1 millió forintnyi támogatást kért az orosházi önkormányzattól egy „terheléses EKG-készülék” beszerzésére, melynek vételára 4,5 millió forintot tett ki. A különbözetet további támogatásokból tervezték előteremteni. Nem sokkal később a polgármester részt vett a kórház Semmelweis-napi rendezvényén, s úgy csinált, mintha mi sem történt volna. Ez jutott eszembe, amikor a pár nappal ezelőtti (még) napsütéses délelőttön egy kisgyerek megállította édesapját az Árpád-kertben álló szelfipont előtt.
Szerző: Kiss A. János
Katasztrófavédelemre kiképezve... Profilból: Simonka György (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2020. január 13., hétfő
Holnap – a tervezettnél egy nappal később – kezdődik a képviselőt is a vádlottak padjára ültető büntetőper első fokon, a Fővárosi Törvényszéken
Dobogós helyet foglal el Simonka György annak a súlyos bűncselekménynek a vádlotti listáján, melynek vizsgálatakor a legfőbb ügyész még tavalyelőtt ősszel kérte – és ellenszavazat nélkül meg is kapta – Békés megye orosházi székhelyű egyéni országgyűlési választókerületi képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. A személyét érintő nyomozás eredményeként azóta az illetékes ügyészi szervezet vádat emelt az ügyben 33 személy – köztük az „irányadó” Simonka György – ellen. A holnap 9 órakor Budapesten, a Fővárosi Törvényszék Fő utcai (budai) épületében kezdődött monstre büntetőperben Simonka Györgyöt az ügyészség – ismereteink szerint – bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádolják. Akár az ügy egészéről, akár (vagy különösen?) annak Simonka Györgyöt érintő részéről a Fidesz és holdudvara által megkaparintott – írott és elektronikus, például a Békés megyei napilap és az orosházi hetilap, tévé és hírportál – sajtótermékek eddig sem jeleskedtek beszámolni, s félő, ezután is agyonhallgatják majd a per során feltárulkozó információkat. Ha tévednénk, jelezni fogjuk.
Szerző: Kiss A. János
A Tanulmány a nőkről az emlékezetes mozifilmen...
2019. december 01., vasárnap
Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről című darabja a Békéscsabai Jókai színház előadásában.
Nem kis túlzással, a majdnem történelem előtti időben születettek (ezt tekintsék iróniának, és miért is ne, hiszen közben volt egy „korszakváltás”), még emlékezhetnek a kedves humorú, kiváló színészgárdával felvonultatott, Tanulmány a nőkről című, 1967-ben bemutatott filmre. Gyárfás Miklós írta a történetet, amelyet a film után több színház is műsorára tűzött. A november 29-ei bemutatón, a Békéscsabai Jókai Színház látogatói is élvezhették a darabot.
Szerző: Zsidov Magdolna
Megközelítőleg teljes kép Nyemcsok Lászlóról
2019. november 22., péntek
A közeli napokban olvastam a vitalap.hu-n Kiss A. Jánosnak Nyemcsok László újságíró (Békés Megyei Hírlap) 30 éves pályafutásáról szóló – s Megszólalt a kis kockás című –könyvének bemutatótójáról írt cikkét. Az írást az említett, az említett online magazin munkatársaként élvezettel olvastam, olyannyira, hogy kedvet kaptam a könyvet is kézbe kapni. Mondják, az a jó cikk, ami után az ember elmélyül az írott szövegben, vagy meg akarja közelebbről ismerni az elmélyülés tárgyát. Nos, én így jártam. Kölcsönkaptam a könyvet, és egy nap alatt el is olvastam. Tisztázzuk, nem azért olvastam el egy nap alatt, mert túl vékony könyv, vagy túl hosszú és jó pár oldalon átlapoztam. Erről szó sincs, ellenkezőleg, minden sora lekötött. Élvezetes, szellemes és hiteles, a megszokott Nyemcsok „Lacis”, könnyed-humoros, de gondolatot ébresztő stílusban született.
Szerző: Zsidov Magdolna
A könyv első, külső borítója, ami aztán utána jön...
2019. október 29., kedd
A most megjelent könyv címének értelmezése egyes matektanárok kedvéért: a kockás itt ugyanaz, mint a négyzetrácsos…
Nyemcsok László, a Békés Megyei Hírlap újságírója e szakma művelőjévé válásának 30. évfordulója alkalmából megjelentette harmadik könyvét, mely a Megszólalt a kis kockás címet és a Harminc év sztorijai alcímet viseli. Egy hete a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban mutatta be könyvét: szokatlanul nagy létszámú érdeklődő előtt. (Útmutató kezdő újságíróknak: egy hétnyi „anyagpihentetés” zamatosabbá teszi a készülő cikket, ugye…) A több mint derűs – értsd: kacagtató – est valamennyi elhangzott, leírt vagy azon túli, kisebb-nagyobb története mögött a figyelmes szemlélő az író-mesélő humánumát, életszeretetét is észrevehette. A mindenkit magához ölelni akaró közvetlensége, kitárulkozása mögött pedig leheletnyi rejtőzést is felfedezhetett a figyelmes hallgató. A megvonható mérleg: a kiváló humorista egyben magával ragadó előadó is, s a leheletnyi bánatfüst által pedig – tudták ezt? – az ország egyik talán legjobb, legnagyobb és legnemesebb jelenkori (s a legpozitívabban értendő) clownja. Csak éppen erre a vidékre született.
Szerző: Kiss A. János
Egészen ekkora a mai magyar sajtószabadság... (Forrás: civilhetes.net)
2019. október 24., csütörtök
Képviselők is kapkodtak az újságírók után a rendszerváltás előtt…
A sajtószabadság meggyalázása, az újságírók megszégyenítése, ami Kövér László jóvoltából mostantól a Parlamentben és a képviselőházban történik. Szomorú, hogy erről éppen most, október 23-a tájékán, az '56-os forradalom évfordulójára emlékezve kell szólni, de hát valahol össze is cseng a dolog: a szabadság érzékeny szelete a sajtószabadság. Tudták ezt az idegen hatalomtól megszabadulni vágyók 63 éve, aztán a rendszerváltás ifjú hősei, és most különösen a kordon mögé szorított hírlapírók, tévések, rádiósok.
Szerző: László Erzsébet
Képünk illusztráció! (Forrás: dhakatribune.com)
2019. október 07., hétfő
Szerény mazochizmusom teljes megélését egyszerű és változatlan forrásból táplálom: hallgatom és nézem az úgynevezett közmédiát is. A közpénzből fenntartott tévék, rádiók a jogállamokban igyekeznek mértéktartóan, kiegyensúlyozottan tájékoztatni a nyilvánosságot. A jogállamokban. S azonos mércével mérnek, ahogy a magyar kormány is számtalanszor követeli az Európai Uniótól, az ENSZ-től, az ellenzékétől, s talán még a mérésügyi hivataltól is, ha nincs jobb érve valamely turpissága lelepleződésekor. Mindez azért jutott eszembe, mert egy, a közelmúltban Orosházán megesett gyalázat éppen a kettős mérce hazai alkalmazására mutat rá.
Szerző: Kiss A. János
Egy (még) valódi független dilemmája: a bal tejel jobban, vagy ez a jobb? (Forrás:gyerek-allergia.hu)
2019. október 02., szerda
Az egy négyzetméterre jutó partizánok száma akkora lett a II. világháborút követő idők Magyarországán, hogy bízvást gondolhattuk: ekkora kamuzás szinte már felülmúlhatatlan. Most viszont ismét kapkodhatjuk a fejünket, hiszen annyi független polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelölt lepte el az utcákat, hogy akár migránsáradatot is lehetne velük rekeszteni déli határainkon. Most róluk, s nem az igai függetlenekről értekezünk.
Szerző: Kiss A. János
< >