2020. július 10., péntek,  Amália
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: Internet)
Valaha a rádió és a televízió a szép és helyes magyar beszéd népművelő iskolája volt. Bemondóktól, riporterektől, műsorvezetőktől, sőt még a mikrofonok közelében rendszeresen landoló, úgynevezett megmondó emberektől elvárt (s önmaguk által is megkövetelt) „törvény” volt a nyelvhelyes, s hangzásában ugyancsak kifogástalan, magyar nyelvű megszólalás. Zseniális tanítói voltak e szakmának a színház és filmművészeti főiskolán (mely „megerőszakolásáról” akkoriban még szó sem volt), a rádiókban, a tévékben, a felsőoktatásban tevékenykedő mesterek személyében. Aztán jöttek az egyes rádiócskák amerikai filmeken látottakat, hallottakat majmoló üdvöskéi, a sokszor a jó ízléshez vezető utat sem találó országos és helyi rádiós, tévés műsorvezetők, riporterek. Aztán a felkészületlen, ám annál nagymellényűbb párt- és kormánypropagandista (sajtósnak álcázott) hölgyek és urak tudálékoskodásai látszottak zárni a kialakult bűnlajstromot, akik aztán mára a maguk színvonalára rántották le a közbeszédet… Régen könnyű dolgunk volt: akiről, vagy amiről szó esett, eleve tudhattuk, hogy ember-e vagy más.
Szerző: Kiss A. János
Üzenet a jövőbe 2020-ból
2020. június 10., kedd
Látják? Nem látják? Na, látják… Ki ne ismerné Hofi Géza eme örökbecsű poénját?! (Persze, nem tudni, napjaink ifjúsága rendelkezik-e még arról információval, kit tisztelhetünk a műfajában etalonnak számító egykori humoristában, előadóművészben.) Na, olyan volt ő, mint – a ma is közöttünk tartózkodó – Vitray Tamás a televíziózás világban. Hofi Géza az, akinek temetéséről a liberalizmusból éppen kislisszanó fideszes kormány és sleppje tüntetően távolmaradt… Miért, miért?! Nem tisztelte a miniszterelnököt. Melyiket, melyiket?! Szóval, látniuk kellene azt a táblát, mely Orosházán, a katolikus általános iskola előtt hirdeti, hogy a mögötte álló (s hellyel-közzel mögüle kilátszó) intézmény épületét az Európai Unió nem kevés pénzéből újították fel. Nem látják? Hát ez az.
Szerző: Kiss A. János
Az okozat...
2020. május 21., szerda
Nyerőszám a 21-es? Aki szerette, s így megnyomorodottan is kedveli a békéscsabai István malmot: annak aligha. Tavaly éppen e napon kapott lángra a város egyik jelképeként ismert épület. Igaz, azóta is „élő halottként” ficánkol az előtte elfutó Élővíz-csatorna fodrozó felszínén, de türelemmel várja a pillanatot, hogy ismét működő malom legyen a Békés megyei gabonatenger kellős közepén. Nem ártott senkinek – azoknak sem, akik valamilyen önös szándékból fogságba kényszerítették –, mégis ez lett a sorsa. De még így, „tetszhalálában” is rámutat ilyen-olyan emberi magatartásokra.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Euronews)
2020. május 18., vasárnap
Ennyi az ajánlatom Orbán Viktornak. Annyiszor elmondták nekünk mostanában, balról és jobbról egyaránt, hogy a vírusvirtust követően semmi sem mehet úgy tovább, mint eddig! Hajlamos vagyok elhinni nekik, még ha politikusok is. Persze, csak módjával…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Medium)
2020. május 17.,
Gondolatok koronavírus-járvány idején
Tallózva Európa elmúlt 120 évének történésfolyamában, úgy tűnik, a társadalmi és az egyéni életnek folyamatosan jelen lévő jelenségei a válságok. Figyelmeztetnek arra, hogy valamit elrontottunk társadalmi, gazdasági, politikai, erkölcsi viszonyainkban, és a természettel való együttműködésben. Mindezáltal az életvilág valamelyik elemében vagy egészében működési zavarok keletkeztek, és azok következményeként a megszokott régi élet nem folytatódhat tovább. Változásra van szükség: de a változás maga a bizonytalanság, ugrás a sötétbe. Pszichés teher, hiszen döntésünknek az az alternatívája, hogy ragaszkodunk-e a bizonyosságot jelentő régi életünkhöz, vagy szembenézünk a bizonytalansággal, sorsunkon változtatunk.
Szerző: Szemenyei Sándor
Képünk illusztráció! (Forrás: szeged.hu)
2020. május 04., vasárnap
Tegnap lezárult a koronavírus elleni védekezés/támadás első szakasza Magyarországon. Ha máskor nem, hát péntek reggelenként a miniszterelnök tanúbizonyságát adta annak, hogy (szinte) teljhatalmánál fogva ezt az elsőszakaszi hadműveletet ő vezényelte le. Orbán szakaszvezető – úgy tűnik – nem is titkolja ezt. (A sűrű „énezés” és az öndicséretként hangzó megállapításait közvetlenül megelőző „legyünk szerények” közbevetése árulkodó jele önértékelésének.)
Szerző: Kiss A. János
Erről beszélünk
2020. április 30., szerda
Trükkös Dick: Richard Nixont, az Egyesült Államok 37. elnökét ilyen gúnynévvel illették a demokraták az ötvenes évektől. Vesztét a hetvenes évek elején a Watergate-ügy okozta, pontosabban az azt kiváltó, tudtával történt betörés politikai ellenfelei egyik irodájába. Ennek során – újraválasztása érdekében – adatokat szereztek meg számára a demokraták választási elképzeléseiről. Egy ideig tagadta ezt, hazudott róla. Nixon a botrány kirobbanása előtt másodszorra is elnök lett, hogy aztán Trükkös Dicknek hamarosan, a betörés kiderülése után le kelljen mondania. Nem fogták perbe, mert az elnökké lett addigi alelnöke megkegyelmezett neki. Most egy olyan esetet hozunk szóba, melynek híre a köztársaságpárti Nixon és a demokratapárti John Fitzgerald Kennedy (az USA 35. elnöke) 1960-as elnökválasztási csatározása idején kelt szárnyra.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: english.manoramaonline.com)
2020. április 24., csütörtök
Némi vidámság, de legalább egy csipetnyi éltető derű elkelne manapság a magyaroknak is. „A magyar ember olyan…” – mondana valami bennünket behízelgően érintő, másokat kicsit hátrébb soroló bölcseletet a miniszterelnök, de most nem a nemtelen adok-kapok , a vírustól független hatalmi téboly ideje van (vagy legalább is lenne), maradjunk tehát a normalitás világában. Álljon itt egy gyulai történet (mely bárhol e széles hazában megeshetett volna), melynek témája – ha nem is az utcán – egy élelmiszer-áruházban hevert, mígnem egy figyelmes vásárló észre nem vette.
Szerző: Kiss A. János
Jámbor Gyula (Forrás: Nagy István)
2020. április 22., kedd
Kis szómagyarázat a címhez: az „előrehozott” azt jelenti, hogy valamely korábban eltervezett akciót, rendezvényt stb. a tervezettnél, a lerögzített időnél előbbre hoznak.
Szerző: Jámbor Gyula (Nyugati Jelen)
Puskel Péter a KITÁSZ 2016-ös, aradi konferenciáján
2020. április 16., szerda
Világjárvány idején
Nem is olyan régen még arról ábrándoztam, lesz-e valaha egy olyan hónapom, amelyben úgy élek majd, mint egy átlagnyugdíjas. Olvasok, tévézek, sétálok, bevásárlok, barátokkal csevegek. Reggelenként akkor kelek, amikor kedvem tartja, délutánra pedig kötelező program a pihentető szunyóka.
Szerző: Puskel Péter (Nyugati Jelen)
< >