2017. augusztus 22., kedd,  Menyhért és Mirjam
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
A választókerületi képviselő nélkül is van élet Tótkomlóson (Forrás: Fecebook)
Úgy tűnik, Tótkomlóson az augusztus a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról való megemlékezés jegyében telik. Augusztus huszadika környékén a helyi szlovákság a hagyományai szerint emlékezik meg a történtekről, s az elszakadt családok találkozásának ad teret. Az előző hétvégén pedig – miként az írott és elektronikus sajtóban találkozhattunk a témával – Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi szervezetének elnöke, helyi és megyei önkormányzati képviselő szervezésben egy megemlékező rendezvény színhelye volt a kisváros. Avattak emléktáblát, színes programokat is szerveztek – talán nem a Mária-szobor környezete volt ennek a legjobb helyszíne – a megbékélési szándék jegyében. Részt vett az ünnepségen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Fúzik János, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója is, sok más kormánypárti politikussal együtt. De valakit senki nem látott aznap Tótkomlóson. Simonka Györgyről van szó, aki a kisvárost is magába foglaló választókerület egyéni országgyűlési képviselője, a Fidesz Békés megyei választmányi elnöke. Vajon miért nem szerepelt (szerepelhetett?) saját „birodalma” jeles eseményén?
Szerző: Kiss A. János
Ha a zsályát kissé háttérbe szorulva sejthetjük, a pártpolitikai magvetés annál szembetűnőbb...
2017. augusztus 14., hétfő
Hetek óta „köpködtek” a tótkomlósiak a képen látható gaztenger láttán. Sokan ugyan nem tudták, kinek kellene szólni a felszámolása érdekében, de akadtak, akik sejtették: a délibábos Calendula (magyarul: körömvirág) Terv egyik ígéretes parcelláját sik
Hetek óta „köpködtek” a tótkomlósiak a képen látható gaztenger láttán. Sokan ugyan nem tudták, kinek kellene szólni a felszámolása érdekében, de akadtak, akik sejtették: a délibábos Calendula (magyarul: körömvirág) Terv egyik ígéretes parcelláját sikerült immár felvirágoztatni. Aztán a közelmúltban a városka illetékeseinek szeméről is elpárolgott a homály, ugyanis a DK helyi aktivistái közszemlére tették a a Száraz-ér partján tenyésző „calendulást”. Azóta gyorsan rendbe rakták a csúfságot.
Szerző: Kiss A. János
Simonka Györgynek (képünkön) még nem lehet "embere" Takáács Ferenc a kampányban, hiszen ő sem képviselő-jelölt
2017. augusztus 11., péntek
Állítás: Takács Ferenc elvállalta Simonka György kampányfőnökségét Tótkomlóson. A hírbe hozott válasza: nem!
Szerző: Kiss A. János
Ajánlatunk a reklámszöveg szerzőjének: (máshol) "Kaparj kurta!"
2017. augusztus 10., csütörtök
Jönnek-mennek az internetes reklámok a számítógépek képernyőin. Kinek szemét, kinek gyöngyszem jut belőlük, persze többnyire az előbbi. Mi viszont most ez utóbbira bukkantunk egy nőgyógyászati ajánlat jóvoltából…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Gostica)
2017. július 30., vasárnap
Forróság, klímaváltozás, politikai változás, hangulatváltás… volt, van, lesz. Valahová tartanak a szorongó, szürke napjaink, miközben tehetetlenül vetjük rájuk homályosodó látással a szemeinket, elménkben egyre nagyobb léket váj a létezés tompuló fén
Forróság, klímaváltozás, politikai változás, hangulatváltás… volt, van, lesz. Valahová tartanak a szorongó, szürke napjaink, miközben tehetetlenül vetjük rájuk homályosodó látással a szemeinket, elménkben egyre nagyobb léket váj a létezés tompuló fénye. A dermesztő zajban tünedeznek a fákról a kis énekes madarak, már amelyek mernek itt maradni a Földnek nevezett bolygón… de hová is mennének?!
Amikor még szent volt a "nemzet" fogalma...
2017. július 25., kedd
Szófrázisokkal kezdem: magyar vagyok, magyarnak születtem, ide fogantam, itt akarok boldogulni. Azt, hogy magyar lettem, az mennyire dicsőség, mennyire sorsszerűség, vagy csak véletlen, nem tudom, de az kizárt dolog, hogy bárki is tudja, mert ha tudja, akkor nem is evilági. Ezzel a „nemtudással” vagyok boldog – nem írom, hogy büszke, mert a büszke szó számomra pejoratív, és ez is megérne, no nem egy „misét”, hanem néhány gondolatot, de ezt most kihagyom –, hogy magyar lettem, hogy ez az ország lett hozzám rendelve.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció
2017. július 21., péntek
Babarczy Eszter szerkesztő, kritikus, publicista, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész, egyetemi oktató és kutató, egyben a Búra Sorstársi Segítő Honlap alapítója és üzemeltetője, facebook oldalán, a Linkin Park énekesének tragikus halálával kapcsolatban kifogásolja – jogosan! –, hogy a média közzétette az öngyilkosság elkövetésének módszerét.
Szerző: M. Szabó Mihály
Képünk illusztráció! (Forrás: Medium)
2017. július 16., vasárnap
Hol élünk?! Egy büszke európai országban, szabadságszerető magyarként? Hagyjuk ezt: miért lennénk büszkék arra, hogy szó nélkül engedjük meglopni magunkat választott vezetőink és családi-baráti klientúrájuk által; hogy betegesen keresünk ellenséget akár szövetségeseink körében is; hogy diktátorokkal paroláznak az ország képviselői; hogy embertelenül megtagadunk minden segítséget számkivetett embertársainktól is; hogy megalomániás építmények, rendezvények pattannak elő e vidéken nagy összevisszaságban; a megnyomorított devizahiteleseken keresett jegybanki pénzünk magánzsebekbe vándorol – s mi csak tűrünk, tűrünk, tűrünk?! Éhbérért, percről percre kénytelen élni a fél ország, s az annak vezetésére kötelezettek bicskanyitogatóan – ráadásul ízléstelenül – urizálnak. S míg a Vezér kénye-kedve szerint innen is, onnan is ezermilliárdok tűnnek el valahová, a nincstelenek közadakozásából kell összegyűjtögetni néhány milliót arra, ha egy másként és máshol nem gyógyítható, csak külföldön megműthető gyermeket megkíséreljenek gyógyítani. A dölyfös, tudálékos, hazudozós hatalom akkor sem ismer irgalmat, ha egy ilyen beavatkozás nélkül maradó gyermeknek emiatt szembe kell néznie az társadalom segítsége nélkül elkerülhetetlenné váló halállal. A mai hatalom hívei nyilván rendjén valónak találják mindezt, ellenben…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Halasinfo)
2017. július 09., vasárnap
Meghallgattam a Rádió Bézsen, Fodor János szívszorító interjúját a már súlyosan beteg Nagy Györggyel. Mindeddig azt sem tudtam, hogy van egy Rádió Bézs. Attól tartok, nem én vagyok az egyetlen.
Szerző: Füredi Ferenc
Képünk illusztráció! (Forrás: Állatvilág Net Újság)
2017. július 09., vasárnap
Minden nap egyszer-kétszer belépek a Facebookaa, lapozok a megosztott hírek, képek között. Van, amelyik azonnal megragad, s van, amelyiknek még csak az értelmét sem látom. Az előbbiről azt gondolom, hogy megosztója érzékeny ember, aki a kapcsolattartást komolyan veszi, értelmes, értékes gondolatok nyűgözik le, és úgy érzi, ezt másoknak is át kell élnie. Az utóbbiról az ellenkezőjét gondolom, azt, hogy felszínes, bagatell, semmitmondó szöveggel tudatja a megosztó, hogy van, hogy létezik. Bár, ki tudja, meglehet, hogy az ilyennek is van igénye a többre, csak talán bátortalan kinyilvánítani értékes gondolattal, hozzászólással a véleményét, inkább egy-egy negédes, érzelgős megjelenéssel jelzi, hogy valami ilyesmit hiányol az életéből.
Szerző: Zsidov Magdolna
< >