2018. december 19., szerda,  Viola
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Műemlékből emlékmű?!
József Attila, akit a mai hatalom – érdemeinek elismerése nélkül – kiebrudalt a Kossuth térről, mert nem illett bele a látványtervébe, s aki most a rakpart kövén ülve mereng, A Dunánál című versében bölcsen láttatja: „fecseg a felszin, hallgat a mély”. Ám mintha valamilyen mordulás utalna arra, hogy változni akar a világ. Orbán kormányzó – pardon, jelen állás szerint a szórend kissé kiigazítandó: a kormányzó Orbán – a várba készül, ám nem holmi fehér lovat, hanem a „fehér keresztény” konzervativizmust nyergelve meg, s nagyot akarásától feszülő mentében még Nagy Imre szobrát is el karja sodorni. Nagy Imréét, akinek újratemetése adott neki lehetőséget, hogy az ország sorsának befolyásolója legyen. Ám az évtizedek alatt e lehetőség a kezében szimpla ürüggyé korcsosult.
Szerző: Kiss A. János
A szóban forgó útszakasz (Forrás: geodruid)
2018. december 13., csütörtök
Kolléganőnk, Szőke Margit szellemes és ráadásul igaz címet adott annak a rendőrségi tudósításának, mely egy olyan gázolás hatósági vizsgálatának állásáról szól, ahol egyszerre két idős asszony veszítette életét – egy gépkocsivezető és saját maguk figyelmetlensége miatt. A tragédia helyét csak Veszely-ként ismerik a népek, ahol már sok súlyos baleset bekövetkezett. Kolléganőnk ezért a Veszely-t Veszély-re magyarította. Félreértések elkerülésre akkor más címet adtunk az írásnak, de csak azért, hogy kiemelhessük az általa érzékletesen megjelölt probléma (valóban) veszélyességét.
Szerző: Kiss A. János
A képen (balról jobbra): Katkó Ferenc, Czitor Attila (Fotók: A-TEAM/Nyári A.)
2018. december 08., szombat
(Rákosi Viktor regénye, az Elnémult harangok, Nemlaha György átdolgozásában a Békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban)
A magyarok és az erdélyi nép sírkövekkel kirakott történelmére Trianon tette rá a pecsétet. De az ezt megelőző, 1918. december 1-jei esemény, amikor is a román nemzetgyűlés kimondta az Erdéllyel való egyesülést, már előszele lett annak a drámának, ami végleg elszakította Erdélyt Magyarországtól. Erre a száz évvel előbbi eseményre emlékezve mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Rákosi Viktor 1903-ban megjelent regényéből, Nemlaha György átdolgozásában, az Elnémult harangok című színművet, a Sík Ferenc Kamaraszínházban.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: youtube.com)
2018. december 06., csütörtök
Nem, semmiképp sem szeretnék megfeledkezni József Attila halálának napjáról. A lakásom legszembetűnőbb helyére tettem a naptárt, és azt a napot pirossal bekarikáztam. S most megosztom az olvasóval aznapi gondolataimat. Bizony változik a világ: valami volt, aztán nincs. De Attila marad, ő mindig, örökre megmarad. Az örökre azt jelenti, hogy bennem és sokakban él az emléke, ahogy élni fog a jövő nemzedékeiben, mindenkiben, akik vele együtt szóra bírják „a szív legmélyebb üregeiben cseleit szövő fondor magányt s a mindenséget”. Igen, hiszem, hogy vele, a verseivel, talán sikerül szóra bírnunk egymást.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: index.hu)
2018. december 05., szerda
Ma bejelentették, hogy a CEU távozik. Nem kell sok szöveg, amit most le kell írnom, Nagy Bandó András Fészek klubban látott- hallott előadása után jutott eszembe.
Szerző: Füredi Ferenc
Mészáros Mihály, Csurulya Csongor, Csonka Dóra és Czitor Attila jelenete (Fotó: A-TEAM/Nyári A.)
2018. december 05., szerda
Régi bestseller mai változatban, újra színpadon
Történelmünk pontos ismerete és maradandó értékeink tiszteletben tartása nélkül nincs méltó emlékezés és hiteles regény, színházi előadás. Sok magasztos gondolat mellett ez az üzenet csendül ki az Elnémult harangok békéscsabai bemutatójából.
Szerző: Niedzielsky Katalin (Békéscsabai Jókai Színház)
Dávid Zoltán vajon hogyan olvassa fel ezentúl az ellenzékiek interpellációját?
2018. december 03., hétfő
Orosháza ama települések közé tartozik (vagy egyetlen az országban?), ahol az önkormányzati képviselők nem olvashatják fel maguk az előzetesen írásban benyújtott interpellációjukat. A dr. Dancsó József polgármesterségéig visszavezethető motyogási kurzus mai jeles követője Dávid Zoltán polgármester.
Szerző: Kiss A. János
A képen is átsüt a megcélzott életérzés (Fotó: A-Team/Nyári Attila)
2018. november 30., péntek
A sHÓwKIRÁLYNŐ jött, láttuk, de a szeretet győzött
Látványos és elgondolkodtató előadás A sHÓwKIRÁLYNŐ a Békéscsabai Jókai Színházban. Weber Kristóf – Zalán Tibor zenés mesejátéka az igaz barátság és a szeretet győzelmét hirdeti a sztárcsinálás hazug, manipulált, lélekromboló világa fölött.
Szerző: Niedzielsky Katalin (Békéscsabai Jókai Színház)
Képünk illusztráció! (Forrás: Trópusi Akvárium)
2018. november 20., kedd
(Találkozásom Mariska nénivel)
Régen írtam Mariska néniről, a kedves, az előző éveihez képest már idősebb ismerősömről. Bár nyolcvan fölött jár, mégsem azért nem írtam róla, mert már eltávozott volna az élők sorából, egyetlen oka csakis az, hogy sziporkázó jelensége mostanában kimaradt az életemből. De mit ad az Úristen, a minap valamelyik üzletben – abban, amelyikben semmi szemetet nem árulnak –, összefutottam vele.
Szerző: Zsidov Magdolna
Orbán Viktor és egyik (s)ajtónállója (Képünk illusztráció! Forrás: HVG)
2018. november 17., szombat
Tiszta vizet a pohárba! címmel tartottak sajtótájékoztatót tegnap az orosházi szocialisták. Már a meghívó olvasásakor felötlött bennem a kérdés: hogyan lehet tiszta vizet önteni egy pohárba, mely tökéletesen megtelt szennyes lével?! Ha még jobban ráfókuszálunk a problémára: az utolsó csepp menetrendszerű megérkezésével immár a pohár falán lecsorogni látszik a trutyi. Immár csak annyi dolgunk akad, hogy szemügyre vegyük ama csepp tartalmát, s meglátsuk cseppben a tengert. A börtönbe vonulása előtt Mecedónia – az ottani sajtóban közöltek szerint – jogerősen elítélt, a börtönbe vonulását megtagadó volt miniszterelnökük Budapestre szökését, szöktetését.
Szerző: Kiss A. János
< >