2018. október 16., kedd,  Gál
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
Képünk illusztráció! (Forrás: Pannon RTV)
Október 15-e A fehér bot napja. Igen, azé a fehér boté, ami jelzi, hogy vak jár az utcán. Vak! …nem világtalan. Olyan ember, aki a fényt csak a melegéről ismeri, vagy megtanulta, tudja, hogy létezik.
Szerző: Rózsa Dezső
Képünk illusztráció! (Forrás: Borsod24)
2018. október 09., kedd
Értékelem a pszichológiai témájú könyveket, előadásokat, mindahány valamilyen módszerrel próbál választ találni az embert uraló indulatokra, például a megalomániára, a gyűlöletre. Az „uraló” szót használtam, mert a felsoroltak rabjaivá válókat, valósággal fogva tartják ezek a szélsőséges érzések, és ha eluralkodik a gondolataikon, rabként szolgálják ki téves eszméiket. A pszichológusokat sok esetben nehéz értelmezni, de ha az ember figyelmes és a szavak mögött a saját tapasztalatait is átszűri, logikai következtetéseket von le, fogalmakat képez, akkor talán már képes a lelki jelenségek, a hazugságok porfelhőiben valamilyen módon eligazodni.
Szerző: Zsidov Magdolna
A képen (balról jobbra): Komáromi Anett, Gulyás Attila, Fehér Tímea, Liszi  Melinda, Csomós Lajos (Fotó:A-TEAM/Nyári A.)
2018. szeptember 23., vasárnap
Noël Coward: Vidám kísértet című komédiája a Békéscsabai Jókai Színház évadnyitó darabja
Pénteken, szeptember 21-én, Noël Coward – angol színműíró, színész, rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző – Vidám kísértet című komédiájával nyitotta meg 2018-19-es évadát a Békéscsabai Jókai Színház. A Sík Ferenc Kamaraszínházba érkező közönséget a színház igazgatója, Seregi Zoltán üdvözölte, különös figyelmet fordítva a hölgyekre, akiket egy szál rózsával köszöntött, mintegy belépőként egy ígéretes előadásra.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: ANZDOC.COM)
2018. szeptember 23., vasárnap
Nem bánja a földi halandó, aki Békéscsaba és Szeged között utazik, ha az „egybevonat”, a Moszkva melletti metró- és vonatgyár vasúti szerelvénye szállítja. (Ezeket is az orosz féltől kaptuk egy-két évtizede, amolyan kárpótlás gyanánt.) Így, a XXI. századba belehasítva mintegy 2 óra 13 perc alatt tehetjük meg a száz kilométernyi távolságot. Az emberek így is kedvelik, ugyanis némi légkondicionálás ellensúlyozza a kemény ülések miatti feszengésérzetet.
Szerző: Kiss A. János
Hát, van min elgondolkodni... (Képünk illusztráció! Forrás: nol.hu)
2018. szeptember 12., szerda
Úgy gondoltam, legközelebb akkor írok jegyzetet, amikor kiderül, hogy mire jut az Európai Parlament a honvédő Orbán Viktorral. De – Fülig Jimmyhez hasonlóan – őszinte sajnálatomra megnéztem az ATV-n az ott ritka vendéggel, Halász Jánossal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjével készített interjút. Persze ennek nevezni meglehetően nehéz egy olyan műsort, melyben bármit kérdez a riporter, politikus uram egyre sem hajlandó válaszolni, sőt a kérdések elhangzása alatt is csak mondja a magáét. De nem erről akarok most beszélni, hanem a fideszes papagájkommandó eme jeles tagjának embertelen megnyilvánulásáról.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Állatvilág net Újság)
2018. szeptember 12., szerda
Semjén Zsolt – a lényegét tekintve – amolyan tiszteletbeli miniszterelnök-helyettes. De hogy megfogható is legyen a tevékenysége, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli minisztere. Eme érdemdús férfiú 2010-től egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztét is élvezi. Egy tegnapi hír szerint most „odamondott” az ukránoknak. Eleganciájáról sokat elárul, hogy éppen Ukrajnában jártában. De hát istenem, a jövő évi uniós, majd a 2022-es parlamenti választási kampányt nem lehet elég korán kezdeni (bocs’, de azt még egy fő-kereszténydemokrata kedvéért sem lehet e mondatba beleilleszteni, hogy „biblia”). De nézzük, hogy mivel buktatta le a Fidesz (s a nyomokban felfedezhető KDNP-je) által létrehozott Nemzeti Együtt(nem)működés Rendszerét?
Szerző: Kiss A. János
Négy hónap alatt, mára elkészült(?) a ház négy oldala egyikének felújítása. A takarékos állványkészletet - ahogy bontják - már be is építik a ház következő oldalához. S még marad két újabb oldal...
2018. szeptember 01., szombat
Abban egészen biztos vagyok, hogy van gerincem – még röntgenfelvétel sem kell hozzá. A fájdalom, ami időnként belé-belé nyilall, egyértelművé tette, nem vagyok gerinctelen. Mintha valahol olvastam volna, hogy gerincbántalmakkal azok küzdenek, akiket nyomaszt a sok igazságtalanság. Az már biztos, az én gerincemre kifejezetten rossz hatással vannak a ködösített, elhallgatott, titokként kezelt, zárt rendszerben működő elvtelenségek, amilyenekkel pedig naponta találkozom. De nem csak én, nyilván mindenki más is szenved ettől, akinek átvitt értelemben sajátja a gerincesség.
Szerző: Zsidov Magdolna
Képünk illusztráció! (Forrás: Depositphotos)
2018. augusztus 19., vasárnap
A szomszédasszonyom, nevezetesen Klárika, néhány évet dolgozott csupán, jobbára a férje tartotta el, nyugdíjat is utána kap… miután az jobblétre szenderült. Az ura agyonhajszolta magát, hogy a hajdan szép nő vágyait teljesítse… ezt mindenki tudja róla, már akik a kezdetek óta egy tömbben laknak vele. A vágyait titkolni sem tudta volna, minden hónapban új ruhát, cipőt vett magának, a gyerekekre, a férjére már nem futotta. Egyedül él, a gyerekei kiröpültek, ritkán látogatják, nem felejtik, hogy egymás ruháit kellett hordaniuk, míg anyjuk a legutolsó divatot viselte.
Szerző: Zsidov Magdolna
Ez a felvétel nyilván nem hivatalos úton készült, így csak egy született diplomata, például Szíjjártó Péter szokott érkezni afrikai vendéglátóihoz (Képünk illusztráció! Forrás: Zárójel.hu)
2018. július 29., vasárnap
Nagy kár, hogy a Fidesz (a maga kolonc KDNP-jével) a tavaszi voksolás előtt sem készített választási programot. Mert így most – akár például az olvasók sem – nem tudjuk összehasonlítani a kormány elmúlt három hónapban hozott döntéseit az ígéreteivel. Persze az is igaz, hogy a leghajmeresztőbb intézkedéseik láttán sem mondhatja senki: nem ezt ígérték… Ezúttal csupán a Magyarországon (itt is főként a pártállami médiában) világpolitikai tényezőnek kikiáltott Orbán Viktor röpködési pályájáról vetnénk fel ezt és azt.
Szerző: Kiss A. János
A részletek csak UV-fényben jelennek meg... (Képünk illusztráció! Forrás: Urbanplayer)
2018. július 03., kedd
Van-e, lesz-e tetoválása Orbán Viktornak? Természetesen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén tett miniszterelnöki kiszólás indított a probléma tüzetes vizsgálatára. Eleinte arra gyanakodtam, hogy a közelében mindig bekapcsolva hagyott mikrofonok a pártelnök/miniszterelnök ötletdús kommunikátorainak leleményét dicsérik: Orbán Viktor talán így kíván üzenni (másként nem vállalható mondatokkal) ennek vagy annak. De belátom: nem így van, hiszen papagájkodó vezetőtársai is számtalanszor megmondták, hogy a Hír TV mikrofonjába egy szót sem hajlandók belenyögni. Márpedig az ominózus – például a tetovált katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket elmarasztaló – nyilatkozatát éppen a Hír TV bekapcsolva maradt mikrofonja révén rögzítették. Évekkel és tízkilókkal korábban így járt a miniszterelnök a pocakos honvéd tábornokokkal is…
Szerző: Kiss A. János
< >