2019. január 21., hétfő,  Ágnes
 
 
 
 

Civilek

[Civilek]
A mozgáskorlátozottak egyesületének vezetősége és Soósné Záluszki Mária ÁMK vezető
„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában”
A Mozgáskorlátozottak Mezőhegyesi Egyesülete a parkváros legnagyobb civil szervezete. 1994-ben alakult 23 fővel. 1997 óta közhasznú szervezetként működik. Jelenleg 130 fő a tagság létszáma. Az egyesület elnöke hosszú időn keresztül Robotka Mária volt, akinek emlékét szeretettel őrzik. Halála után, 2013. március 8-ától, Verikné Frankó Ilona tölti be ezt a tisztséget.
Szerző: M. Szabó Mihály
A szenior táncosok elköszönése
2018. november 20., kedd
Volt Mersz-ük felmutatni tudásukat: Békéscsabán a város társastáncosai és elismert megyebeli előadók mutattak rá a tánc és az egészségmegőrzés összefüggéseire
Négyállomásos programsorozatot szervezett a MERSZ Közhasznú Alapítvány „A társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Békéscsabán” címmel. (A „vájtfülűek kedvéért: az EFOP-1.3.5-16-2016-oo135 számmal jelzett pályázatban elnyert uniós támogatás révén.) Az október 26-át követő négyhetes időszak végén a projekt a békéscsabai Vasutas Művelődési Házban zárult. A szűk egy hónap során minden a szeniorok (szépkorúak) társastánca, a mozgáskultúra és egészség megőrzésének fejlesztése, a kettő közötti nyilvánvaló kapcsolat feltárása körül forgott.
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Kováts Lajos - WordPress.com)
2018. október 23., kedd
Ágoston Jolika szíves közreműködésével tesszük közzé a vak szerző, szerkesztő ma is aktuális versét.
Szerző: Nagy Vendel
A megszólalók (balról jobbra): Kiss József, Jónás Balázs, Gulyás Péter és Babcsákné Solymosi Tímea
2018. szeptember 28., péntek
Gyula hagyományosan, Békéscsaba megújult lendülettel igyekszik profitálni a turizmusból
„Turizmus Békéscsabán – helyzetkép és szemléletformálás” címmel tartott tegnap rendezvényt a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, a város Csabagyöngye Kulturális Központjának Panoráma Termében. Az esemény egyik figyelemre méltó mozzanata az volt, hogy azon Gyula város turisztikájának két képviselője is előadást tartott. Ez az intermezzo messze túlmutat az idegenforgalom témakörén, s akár lámpásként is szolgálhat(na) a két szomszéd kapcsolatfejlesztésének.
Szerző: Kiss A. János
Emlékezés Gyulán, a zeneiskola-alapító Pfeiffer Ede Sándor emléktáblájánál
2018. szeptember 25., kedd
Én nem értek annyira hozzá, de ez nagyon szép – mondta a házigazda
Híven és bátran! – idézi Gyulán, a Megyeház és Munkácsy utca sarkán álló épületen az emléktábla Pfeiffer Ede Sándor világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karnagy jelmondatát. Az emléktáblával 2001 júliusában jelölte meg az épületet a Gyulai Zenei Napok Alapítvány, avatóbeszédet Dancs László, Gyula akkori polgármestere mondott. Minden évben a megemlékezők koszorút helyeznek el az emléktáblánál – így volt ez most is, 2018. szeptember 15-én. Azonban most a fáradhatatlan, lánglelkű szervező, az amerikai-magyar állampolgár, Czene Ferenc nélkül. Czene Ferenc itthon, 2018. június 28-án elhunyt a gyulai kórházban. Czene Ferenc hamvait háza falának fülkéjében helyezték el, gyermekei, barátai július 29-én búcsúztatták el a Czene-tanyán. Lám, a Pfeiffer-zászlót, a Czene-zászlót tovább vitték, Pfeiffer Ede emléktáblájánál és Czene Ferenc házában is, a VIII. Gyulai Zenei Baráti Találkozón. A Czene-tanyán, az emlékkoncerten jelentette be Gizella Czene, hogy a szemekből áradó biztatás láttán a folytatás mellett döntöttek.
Szerző: Szőke Margit
Érdeklődők és előadók egy csoportja
2018. szeptember 13., csütörtök
Évezredek tanúiról tanácskoztak Lőkösházán
Egyre inkább az érdeklődés homlokterébe kerülnek azok a Magyarországon – főként a Nagy-Alföldön – is látható, emberkéz alkotta halmok, melyek tájképi elemként évezredek óta uralják környezetünket. Népek jöttek, népek mentek (az aktuális „migránsok”), a halmok körül változó, fejlődő élet állat- és növényvilága, a táj vízrajza jelentősen átalakult. Ám a többnyire 5-6 ezer éve(!) látható, hatalmas emberi erőfeszítéssel létrejött vallási, temetkezési, őrzési, lakhatási, határjelölési feladatokat ellátó, a piramisokat életkorban lazán lepipáló halmok tőlünk karnyújtásnyira őrzik méltóságukat. Már amelyek túlélték, túlélik az emberi ostobaság, hanyagság, tájékozatlanság, önzés pusztító hatásait. Vasárnap Lőkösházán tartottak konferenciát e halmok világának megismertetése, védelme érdekében.
Szerző: Kiss A. János
Részlet a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Körhinta című, közös produkciójából. melyet két díszelőadásban mutattak be Aradon (Fotó: Kurunczi Ferenc)a bicentenárium alkalmából
2018. június 18., hétfő
A 200 éves aradi magyar színjátszás kerek évfordulójáról emlékeztek meg szombaton, Aradon, az ottani Kölcsey Egyesület jóvoltából
Az aradi magyar színjátszás 200 éve címmel tartott szimpóziumot szombaton az aradi Kölcsey Egyesület. Az aradi városháza díszterme érdeklődőkkel telt meg. A rendezvényt pontosan azon a napon tartották, melyen kétszáz esztendeje először hangzott el magyar szó a város álladó színházában. A színvonalas ünnepi ülést követően a budapesti Nemzeti Színház két előadással is tisztelgett az aradi magyar színjátszás, a közönség előtt, a város Nagyszínházában (mely ma Ioan Slavici nevét viseli).
Szerző: Kiss A. János
Kocsik József (1937. február 14–2018. 05. 24.)
2018. május 26., szombat
Demokrata, aki másokért élt, s szenvedélyesen elutasította a múltban, a jelenben, a Romániában és Magyarországon – bármikor, bárhol – hatalmaskodó önkényuralmat
Kocsik József, egy igaz ember elhunyt. Súlyos betegség után Aradon, május 24-én, csütörtök délután érte utol a halál. Ma (romániai időszámítás szerint) 14 órakor, az aradi Felső-temetőben vesznek tőle végső búcsút. A gyorsan jött temetés alighanem sokak – sokunk – számára nem teszi lehetővé a mostani személyes búcsúzást, de bármikor megtehetjük majd, hogy egy szál virággal a kezünkben lerójuk kegyeletünket a sírjánál. S egykor talán odakerülhet annak a könyvnek egy példánya is, melynek elkészültét már nem érhette meg: szeretett fia 1999-es, tragikus halálának „emlékköve”… A gazdák körében Magyarországon is, Európában is jól ismert, szerény, ennek ellenére – vagy éppen ezért – a világra nagy hatással bíró Kocsik Józsefre Faragó Péternek, az RMDSZ Arad megyei elnökének a Nyugati Jelen című napilapban megjelent nekrológjával emlékezünk.
Szerző: Faragó Péter (Nyugati Jelen)
A versenyző csapatok egyikében a lányok jelenléte volt a domináns
2018. március 26., hétfő
Középpontban a középiskolások, nemcsak vírusirtó üzemmódban…
A Gyula és Térsége Fogyasztóvédelmi Egyesület március 6-án rendezte meg éves vetélkedőjét két gyulai középiskola 9. évfolyamos diákjai részére.
Szerző: –bedara–
A legeredményesebben tevékenykedő polgárőrök munkáját oklevéllel ismerték el (amatőr felvétel)
2018. február 27., kedd
A kormány stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget
Békés megyében 74 egyesület működik, közel háromezres létszámmal. A polgárőrök önként és díjazás nélkül végzik a munkájukat. Sokat tesznek a települések közbiztonsága érdekében. Kitűnő az együttműködés a rendőrséggel, a katasztrófa védelemmel és az önkormányzatokkal – emelte ki Gyarmati Sándor, az OPSZ megyei elnöke a Mezőhegyes Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület február 25-ei éves közgyűlésén a patinás Centrál épület egyik termében.
Szerző: M. Szabó Mihály
< >